– Vi synes ikke røyking bidrar til et sunt arbeidsmiljø, sier HR-sjef i Lime Technologies.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
«Å rekruttere røykere er ikke vår «cup of tea»».
Det erklærer IT-selskapet Lime i sin stillingsutlysning.
Selskapet, som har hovedkontor i Sverige, skal rekruttere en ny salgssjef til sitt Oslo-kontor og gjør det klart i alle stillingsutlysninger at røykere ikke er velkommen i deres selskap.
– Vi skiller oss nok litt ut med denne policyen, men årsaken til at vi fortsetter er at vi får positive tilbakemeldinger fra ansatte. Mange ansatte trekker frem at de synes det er bra at vi stikker oss ut og tar stilling til dette spørsmålet, forteller HR-sjef Pernilla Möller i Lime Technology.
– Bry seg om mennesker
I stillingsannonsen må man «huke av» for at man lover at man ikke røyker i arbeidstiden. I tillegg skriver selskapet:
«Vi vil ikke ansette røykere. «Hvorfor ikke?» spør du kanskje... Vel. Fordi Limes kultur handler om å bry seg om kundene våre og kollegene våre. Vi ønsker det beste for alle. Røyking er ikke bare dårlig for deg, men også for dine omgivelser og for samfunnet. I Lime tror vi på å gjøre en forskjell, og vi tør å skille oss ut. Derfor har vi en ikke-røykepolitikk».
Möller forteller at selskapet er opptatt av arbeidsmiljø og at de legger særlig stor vekt på helse. Da er det naturlig å rekruttere mennesker som også vil bidra inn i et slikt arbeidsmiljø.
– Er det av hensyn til den enkelte ansatte eller helheten i selskapet?
– Det er helheten. Vi synes det handler om å bry seg om andre mennesker og sine kolleger. Vi synes ikke røyking bidrar til et sunt arbeidsmiljø.
Möller forteller at de ikke legger seg opp i hva ansatte gjør på fritiden, men at det handler om å vise respekt overfor kolleger.
– Vi har jo glimt i øyet. Vi tør å skille oss ut ved å ta stilling til dette spørsmålet. Vi vil ikke si opp noen for å røyke eller noe sånt, men vi ville diskutert spørsmålet og bedt dem vise respekt.
– Kan oppleves urettferdig
I ansettelsesprosesser og generelt i arbeidslivet har man et vern mot usaklig forskjellsbehandling.
Seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Ingvild Baltzersen Sund, forteller at diskrimineringsvernet dekker handlinger eller tiltak som er knyttet til et diskrimineringsgrunnlag.
Dette kan være på bakgrunn av for eksempel kjønn, etnisitet, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, alder eller politisk syn.
– Røyking er ikke knyttet til et sånn grunnlag og det faller derfor ikke under hva som har et diskrimineringsvern, sier Sund.
Hensikten er å verne grupper som er ekstra sårbare for diskriminering, og røykere faller ikke inn under en sånn gruppe. Dessuten kan arbeidsgiver i visse tilfeller stille krav som forskjellsbehandler, dersom de har saklig grunn til det.
– Selv om noe ikke har diskrimineringsvern, kan forskjellsbehandling oppleves urettferdig og urimelig, poengterer Sund.
Behøver saklig begrunnelse
Det finnes heller ingen andre lovverk som forbyr diskriminering av røykere.
– Arbeidsgiver kan derfor søke etter ikke-røykende ansatte og kan stille arbeidssøkere spørsmål om røyking under jobbintervju.
Det forteller advokat Hedda Molteberg Nilsen i Advokatfirmaet Molteberg Nilsen.
– Arbeidsgiver kan sette som kriterium at ansatte ikke skal røyke uten at dette regnes som ulovlig diskriminering, så lenge kravet er saklig begrunnet. Lime sin begrunnelse for deres ikke-røykepolitikk er å ivareta helse og arbeidsmiljø, noe som kan anses som en saklig grunn.
Det kan likevel gå et skille mellom det å kreve at en ansatt ikke røyker i arbeidstiden og å kreve at de aldri røyker.
– Kravet om at ansatte aldri skal røyke kan oppfattes som en unødig inngripen i privatlivet deres. I Limes utlysning er de tydelige på at de ikke ønsker røykere, men søkere må kun love å ikke røyke i arbeidstiden. Det er mer begrenset og sannsynligvis lettere å forsvare juridisk.