Israeler overhørte medsoldat: «Jeg ser frem til å drepe arabere»

1 week ago 10


Vendepunktet kom i 2012.

Ori Givati var to år inn i sin militærtjeneste, stasjonert nær Gaza. Han ruslet en tur blant medsoldatene mens de ventet på å gå inn i det palestinske området.

Jeg hørte en gruppe medsoldater som var litt eldre enn meg snakke sammen. De sa: «Jeg ser frem til å drepe arabere.»

Ori husker soldaten som sa det. Akkurat den setningen fikk ham til å tenke.

Hva er det jeg egentlig holder på med her?

Gledet seg til tjeneste

Som ung utvekslingsstudent i Costa Rica, så Ori frem til de neste tre årene. Han skulle forsvare landet sitt i Israels hær, IDF.

Ori Givati i Costa Rica

Ori Givati så frem til å verve seg mens han var på utveksling i Costa Rica.

Foto: Privat

Som alle andre rundt meg, var jeg ekstremt motivert og glad for at jeg visste at jeg skulle bli en del av forsvaret. Jeg hadde alltid hatt lyst til å beskytte landet mitt, vennene mine, familien min, forteller han.

32-åringen er oppvokst under den andre intifada. Terrorangrep fra de palestinske områdene var en del av hverdagen. Selvmordsbombere som sprengte busser fulle av folk i lufta, satte sine spor.

Selvmordsbombe i Jerusalem

Seks ble drept og over 60 ble skadet da en selvmordsbomber angrep et busstopp i Jerusalem i april 2002.

Foto: ZOOM 77 / AP

– Jeg er fortsatt redd når jeg går på bussen i dag, forteller han og beskriver det hele som et traume.

Motivasjonen var derfor sterk da han vervet seg i 2010. Han ble stridsvognfører og lærte etter hvert andre soldater å bruke våpen.

– Jeg hadde sett for meg å stå vakt. Jeg var villig til å ofre livet mitt, men alt gikk opp i røyk da jeg faktisk begynte å forstå hva jeg var med på.

Kontroll av palestinere

Han forteller han var med på rutineoppdrag og kontroller. Enten det var på kontrollposter eller det var aksjoner mot palestinske hjem.

Han mener alt handlet om å kontrollere palestinerne.

NRK har forelagt kritikken fra Ori Givati den israelske hæren. I sitt svar, som du kan lese i sin helhet lengre ned i saken, hevder de at de opererer i henhold til krigens folkerett.

IDF er fullt ut forpliktet til å respektere alle gjeldende internasjonale juridiske forpliktelser, inkludert krigens folkerett, skriver de.

Palestinske skolebarn venter på å få krysse en israelsk kontrollpost i 2005.

Palestinske skolegutter ved en kontrollpost i Hebron i 2005.

Foto: KEVIN FRAYER / AP

Det tok ikke lang tid før Ori begynte å merke at ting ikke var helt som han hadde trodd.

– Mange israelere møter sin første palestiner idet de invaderer hjemmene deres midt på natten, sier han.

Han mener at det er noe fryktelig galt med måten man snakker om – og ser på – palestinere i det israelske forsvaret.

– Når man i hæren snakker om palestinere, er det bare med det utgangspunktet at de er fienden vår. De er våre mål. Vi lærer egentlig ingenting om hvem de er, ikke noe om deres kultur, om det faktum at det er 5 millioner palestinere rundt oss. Vi lærer ikke engang at vi okkuperer områdene deres.

Følelsen av at dette var feil for ham, kom sigende.

Og så var det den episoden i 2012, da de stod klare til å gå inn i Gaza.

Jeg kom sannsynligvis til å drepe palestinere, forteller han.

Det fikk ham til å tenke.

– Jeg er jo ikke her for å drepe noen ...

Ori Givati

Etter flere år i det Israelske forsvaret bestemte Ori Givati seg for å fortelle om sine opplevelser.

Foto: Privat

Oppgjøret

Han fullførte den obligatoriske militærtjenesten.

Men da han ble kalt tilbake som reservist til Vestbredden i 2016, rant begeret over.

– Vet du, det første oppdraget jeg fikk var å få alle palestinerne i vårt område til å føle at de ikke kunne gå med hodet hevet, forteller han oppgitt.

Han hadde sett nok til å vite med seg selv, at dette ville han ikke være taus om lenger.

Han ville fortelle verden hvordan han opplevde ting i den israelske hæren.

Å knuse stillheten

Han ble med i organisasjonen Breaking the Silence. En ikke statlig-organisasjon av israelske veteraner som har som mål å opplyse om hvordan forsvaret opererer i de palestinske områdene. De har ifølge sin egen hjemmeside hentet inn vitnesbyrd fra over 1000 soldater. Noen ganger anonymt, andre ganger på video.

De sier de gjør det for å fortelle israelere hva som foregår i deres navn.

Organisasjonen har møtt kritikk på hjemmebane. I følge magasinet +972, går kritikken ofte ut på organisasjonen ikke er troverdig, at kildene er anonyme og dermed vanskelige å ettergå. De får også kritikk for å ikke å levere vitnesbyrdene direkte til den israelske hæren, slik at de kan få etterforske det som påstås.

På sin egen hjemmeside svarer organisasjonen på kritikken:

– Til nå har ikke ett av våre vitnesbyrd vist seg å være falske. Den strenge verifiseringsprosessen som hvert eneste av våre vitnesbyrd gjennomgår før publisering, har vist seg pålitelig gang på gang.

Ori Givati på jobb for Breaking the silence

Ori Givati er i dag direktør for samfunnskontakt i Breaking the silence.

Foto: Breaking the Silence

– De vil ikke se seg selv i speilet

Å stå opp mot en så grunnleggende del av det israelske samfunnet som hæren, er kostbart sosialt.

– Men jeg var kommet til et sted i livet der jeg ikke lenger kunne være stille. Det føltes verre å holde disse tankene for meg selv. Prisen å betale er liten sammenliknet med hva vi lar palestinerne gjennomgå.

Han forteller at mange israelere lukker ørene for dem som hever stemmen med kritikk.

– Hvis du ikke ser bra ut, vil du ikke se i speilet. Ikke sant. Og det vi gjør er å holde et speil opp for vårt samfunn som ikke ser bra ut.

Nesten 15000 barn drept i Gaza

7. oktober angrep Hamas Israel. Over 1100 israelere ble drept. Blant dem rundt 300 soldater. Flere hundre ble også tatt som gisler.

Det har blitt et enormt traume for landet.

Motangrepet har vært voldsomt. Israels svar får massiv internasjonal kritikk. Nesten 25000 kvinner og barn har mistet livet i IDFs voldsomme angrep. Ori understreker at Israel har rett til å forsvare seg, men mener at landet har gått altfor langt. Det har de gjort for lenge siden.

– Jeg mener at nivået av grusomheter og vold som Israel er ansvarlig for på Vestbredden og selvfølgelig Gazastripen har vært langt over streken i mange år. Og spesielt nå.

Aftermath of Palestinians killed in an Israeli strike, in Rafah

En kvinne gråter over et drept barn i den pågående israelske aksjonen mot Gaza.

Foto: Mohammed Salem / Reuters

Han er dypt kritisk til landets statsminister Benjamin Netanyahu, hans høyrenasjonalistiske regjering og hvordan de fører krigen. Han deler synspunktet til de som mener at Netanyahu holder krigen i gang for å hindre at han skal miste statsministerjobben.

Netanyahu er svært lite populær og har rundt fire prosents oppslutning blant israelske jøder.

– Hver avgjørelse han tar i denne krigen, er bare for hans egen politiske overlevelse. Han tenker ikke på sikkerheten til sine egne innbyggere, og heller ikke på den trygge fremtiden til regionen, ifølge Ori.

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Sist oppdatert: 7.5.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallet for antall drepte i Palestina er tall for Gaza. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. Ifølge tall som ble publisert 3. april av israelske myndigheter, har 260 israelske soldater blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

– Vi er den mest humane hæren noensinne

NRK har fremlagt Givatis kritikk for det israelske forsvaret.

De svarer ikke direkte på kritikken, men skriver at de er opptatt av å begrense sivile tap i militære operasjoner.

Talsmannen for den israelske regjeringen, David Mencer, sa nylig i et intervju at den israelske hæren ikke har noe imot palestinere. Tvert imot.

– Vi ønsker dem en god fremtid, sa han til NRK-journalist Yama Wolasmal.

Han roset også den israelske hæren opp i skyene:

– Vi har satt en gullstandard for hvordan vi fører krigen vår mot terroristene, og får sivile unna, sa han i intervjuet.

– Vi føler at vi er den mest humane hæren som noensinne har eksistert, svarer Mencer

TRE MÅL: Israels talsperson David Mencer held fast ved Israels tre mål i krigen. Å knuse Hamas, få tilbake gislene og å gi tryggleik til israelarane.

Video: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Håpløs situasjon

Ori Givati sier det er vanskelig å være optimistisk for tiden.

Han har likevel et håp for Breaking the Silence sitt arbeid med å snu Israeleres syn på hvordan palestinere behandles.

– Jeg synes det er veldig viktig å få sagt at jeg er her som en israeler. Jeg gjør alt dette for å skape en bedre fremtid for stedet som er mitt hjem.

Han har selv vært en del av det.

– Drepte du palestinere?

– Nei, og det er jeg så glad for. Men det gjør ikke at jeg ikke er medskyldig for hva vi har gjort og hva vi gjør som israelere. Jeg lærte opp andre i å bruke våpen. Så du vet, jeg kan være glad for egen del, men jeg synes ikke det gjør meg ikke mindre medskyldig.

Den israelske hæren omtaler seg som verdens mest moralske hær. Nå deltar den i det som blir etterforska som folkemord i Gaza.

Publisert 08.05.2024, kl. 14.07 Oppdatert 08.05.2024, kl. 14.34

Read Entire Article