Inflasjonen i eurosonen faller videre

5 days ago 4


Prisveksten i landene som bruker euro er dermed under sentralbankens inflasjonsmål.

Nedgangen i inflasjonen skyldes delvis lavere bensinpriser sammenlignet med samme tid i fjor. Bildet fra 2023 viser hovedkontoret til Den europeiske sentralbanken (ESB) med en bensinstasjons priser i forgrunnen. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Prisveksten i eurosonen, som inkluderer alle land som bruker euro, dempet seg til 1,8 prosent i september sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser ferske tall fra EUs statistikkbyrå.

Inflasjonstallene landet som antatt. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matpriser, endte samtidig på 2,7 prosent i september. Månedsveksten kom inn på 0,2 prosent.

På forhånd var det ventet en prisvekst på nettopp 1,8 prosent og en kjerneinflasjon på 2,7 prosent i september, ifølge estimater fra Bloomberg. I august falt inflasjonen til 2,2 prosent.

Kan øke rentekutt-press

Hvis tallene indikerer at det generelle prispresset er på vei ned, kan det øke presset på Den europeiske sentralbanken (ESB) for et nytt rentekutt allerede i oktober, ifølge Handelsbanken.

ESB-sjef Christine Lagarde kommenterte i EU-parlamentet mandag at den siste utviklingen styrker deres tro på at prisveksten er på vei tilbake til målet på to prosent.

Rentemarkedet ser nå en sannsynlighetsovervekt for et nytt kutt ved ESBs møte 17. oktober. Både i juni og september kuttet ESB sine styringsrenter. Nå ligger nivået på 3,5 prosent.

Read Entire Article