Prisveksten er nå under sentralbankens inflasjonsmål, drevet av lavere energipriser.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
Prisveksten i eurosonen, som inkluderer alle land som bruker euro, dempet seg til 1,8 prosent i september sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser foreløpige tall fra EUs statistikkbyrå.
Inflasjonstallene landet som antatt. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matpriser, endte samtidig på 2,7 prosent i september.
På forhånd var det ventet en prisvekst på nettopp 1,8 prosent og en kjerneinflasjon på 2,7 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg. I august falt inflasjonen til 2,2 prosent.
Markant fall i energipriser
Inflasjonen har ikke vært så lav siden 2021. Nedgangen i september skyldes hovedsakelig lavere energipriser. Energiprisene falt med 6 prosent på årsbasis i september, mot et fall på 3 prosent måneden før.
– Nedgangen i totalinflasjonen henger mye på energiprisene og prisene på mat, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.
Han ser en risiko for at kostnadsveksten på særlig tjenester vil holde seg noe oppe, som gjør at den nedadgående effekten på inflasjonen kan avta.
– Da kan det bli vanskeligere å presse inflasjonen videre nedover. Samtidig legger Den europeiske sentralbanken (ESB) vekt på den økonomiske aktiviteten, som ser noe svakere ut enn anslått. Det kan borge for videre rentekutt, sier Aamdal.
Tjenester hadde den høyeste årlige prisveksten i september med 4 prosent, etterfulgt av mat, alkohol og tobakk med 2,4 prosent. Prisene på andre industrivarer utenom energi steg med 0,4 prosent.
Blant eurolandene viser de foreløpige anslagene variasjoner i inflasjonsratene. For eksempel hadde Belgia inflasjon på 4,5 prosent i september, mens Litauen hadde en inflasjon på 0,4 prosent.
I noen av de store økonomiene viser tallene fall i inflasjonen fra august til september. I Tyskland sank den årlige prisveksten fra 2 prosent i august til 1,8 prosent i september. I Frankrike falt inflasjonen fra 2,2 til 1,5 prosent, mens den i Italia gikk ned fra 1,2 til 0,8 prosent.
Kan øke rentekutt-press
Hvis tallene indikerer at det generelle prispresset er på vei ned, kan det øke presset på ESB for et nytt rentekutt allerede i oktober, ifølge Handelsbanken.
ESB-sjef Christine Lagarde kommenterte i EU-parlamentet mandag at den siste utviklingen styrker deres tro på at prisveksten er på vei tilbake til målet på to prosent.
Rentemarkedet ser nå en sannsynlighetsovervekt for et nytt kutt ved ESBs møte 17. oktober. Både i juni og september kuttet ESB sine styringsrenter. Nå ligger nivået på 3,5 prosent.