– Ikke «business as usual», men det er business

3 months ago 26


Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier norsk næringsliv «kan og vil bidra mer» i Ukraina. NHO-topp Idar Kreutzer mener behovene er store.

 Idar Kreutzer, områdedirektør i NHO og ansvarlig for deres arbeid med Ukraina, næringsminister Cecilie Myrseth, og Ståle Torgersbråten, juridisk direktør i Eksfin, i Kyiv under besøket denne uken. Foto: Lisa Nordøen / Næringsdepartementet

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Myrseth og en norsk næringslivsdelegasjon reiste torsdag til den ukrainske hovedstaden. Formålet med besøket er å styrke handelssamarbeidet og legge til rette for økt støtte fra private.

– Næringslivet kan og vil bidra mer. Formålet med turen er at vi må styrke næringslivsdelen av samarbeidet med Ukraina, sånn at flere norske bedrifter kan komme inn, sier Myrseth til E24.

I Kyiv møtte hun både finansminister Serhij Martsjenko og energiminister German Galusjenko. Begge møtene måtte flyttes til bomberom da flyalarmen gikk.

Les på E24+

Alle klager skal med

Store behov for energi

Sammen med den ukrainske energiministeren ledet hun et møte i norsk-ukrainsk økonomisk kommisjon med deltagere fra norsk og ukrainsk næringsliv.

Både Myrseth og områdedirektør Idar Kreutzer i NHO, som var med på turen, trekker frem energi som et viktig punkt der norsk næringsliv kan bidra, både på kort og lengre sikt.

– Behovene er store på energisiden. Russerne tar ut infrastruktur, og vil gjøre det vanskelig å leve et normalt liv, sier Kreutzer til E24.

På kort sikt handler det ifølge NHO-toppen om å få på plass energiproduksjon i Ukraina før vinteren. Norske selskaper er også engasjert i energiproduksjon på mellomlang sikt, innen vind, sol og bio, forklarer Kreutzer.

– Ikke «business as usual», men det er business

Fra norsk side deltok blant annet Eksportfinansiering Norge, Innovasjon Norge, NHO, norsk-ukrainsk handelskammer på turen. Det gjorde også representanter fra selskaper som Scatec, Itera, Moelven, Bergen Engines og Pelagia.

– Det som er nyttig med en tur som dette, er at vi får veldig tydelig bekreftet at Ukraina er et land som har tilpasset seg. Det er ikke «business as usual», men det er business og landet fungerer, sier Kreutzer.

 Næringsminister Cecilie Myrseth og den norske delegasjonen har møte med Ukrainas energiminister German Galusjenko i bomberom. Foto: Lisa Nordøen / Næringsdepartementet

NHO-toppen trekker frem Scatec, Itera og Moelven som eksempler på norske selskaper som har aktivitet i eller opp mot Ukraina.

Scatec produserer strøm gjennom fem solkraftverk i Ukraina, som i utgangspunktet har en total kapasitet på 336 megawatt. Teknologiselskapet Itera har vært til stedet i landet i en årrekke, med kontorer i Kyiv og Lviv som er i full aktivitet.

– Scatec og Itera er eksempler på bedrifter som kan forklare andre norske bedrifter hvordan det er å drive i Ukraina, sier Kreutzer.

Moelven, som er leverandør av byggeprodukter, har helt konkrete boligprosjekter for å raskt få på plass rimelig hus, ifølge NHO-toppen.

– Det er noe vi kjenner til i Norge fra etter andre verdenskrig, hvor vi hadde behov for å bygge mange boliger raskt. Moelven kan levere mye ferdig inn til Ukraina, sier Kreutzer.

Vil ha Ukraina-kontor

Av konkrete tiltak fra norske myndigheter trekker næringsministeren frem endringen for NorfundNorfundNorfund er statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, som ble kunngjort fredag. Den åpner for at det statlige fondet kan investere i Ukraina. Regjeringen setter av 250 millioner i 2024, som hentes fra Nansen-programmetNansen-programmetEt norsk støtteprogram for sivil og militær støtte til krigsrammede Ukraina.

NHO har også et eget næringslivskontor i Kyiv på ønskelisten. Dette er noe Sverige allerede har gjort, med mål om å fremme handel og investeringer.

Myrseth vil ikke love det ennå.

– Jeg deler den forståelsen for at det er et behov. Det er for tidlig å si hvordan vi skal få det til, men målet er at vi skal få det til, sier ministeren.

Read Entire Article