Ikea-topp prøvde Temu – advarer mot benektelse

2 months ago 18


Pris er Ikeas beste oppfinnelse, pleier styreleder Lars-Johan Jarnheimer å si. Nå kjøper han sandpapir fra Kina.

 Og det var grunnen til at Ikea-toppen valgte å kjøpe sandpapir fra Temu. Foto: Kilian Munch / Virke

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Temu har tatt verden, og Norge, med storm. Ifølge en Virke-undersøkelse har hver fjerde nordmann handlet fra den kinesiske nettbutikken.

Selv en næringslivstopp som Lars-Johan Jarnheimer har latt seg friste. Svensken er styreleder i Telia og Ingka Holding, selskapet som kontrollerer majoriteten av Ikea-butikkene verden over.

Nylig hadde han behov for sandpapir.

– Hvis du har valget mellom å gå over gaten og betale 200 kroner, eller gå på Temu og betale 50 kroner – da velger du så klart Temu, sier han til E24.

Så det var nettopp det han selv gjorde. Kvaliteten var grei nok, forteller 64-åringen. Jarnheimer lar seg fascinere av konseptet.

– Først skal de produsere det, så sende det over hele jorden, og likevel er de konkurransedyktig på pris.

Tesla og Temu

Temu er en nettplattform med et enormt antall produkter i alle mulige kategorier, produsert av tusenvis av ulike forhandlere, først og fremst kinesiske.

Lite vet man om arbeidsforhold og hvordan produktene er produsert. Stikkprøver har avdekket eksempler på skyhøye mengder med giftstoffer i enkelte produkter.

For mange blir likevel de lave prisene det viktigste. Det er ikke et fremmed konsept for en Ikea-topp. Deres beste oppfinnele er pris, pleier Jarnheimer å si.

– Vi skal ikke glemme at en stor del av befolkningen ikke har penger igjen når måneden er slutt.

Foto: Kilian Munch / Virke

Jarnheimer snakket på Virkes handelskonferanse denne uken, om risikomomenter for handelsbransjen. «Benektelse» er et stikkord, mener svensken.

Han viser til fremveksten av netthandel, eller et mer konkret eksempel med hvor mange som tvilte på at Tesla kunne bli et lønnsomt selskap.

Det er tvil også hva gjelder Temu. Kan modellen deres med fri frakt virkelig være økonomisk bærekraftig? Konkurrenten Shein anklager dem for å gå med store tap som dekkes inn av morselskapet PDD Holdings.

– Det er litt som med Tesla. Man sier at «det går ikke uten subsidier». Men av og til gjør det det. Så det kan være litt av en benektelse, sier Jarnheimer.

Støre: – Tenk deg om

Statsminister Støre innledet samme konferanse torsdag. Han har imidlertid til gode å teste Temu, fortalte han E24.

– Hva vil du si til forbrukere som lar seg friste av de lave prisene?

– Som alt du kjøper langveis fra, enten det er via teknologi eller på annen måte, så er det å tenke seg om kanskje én og to ganger. Om det du kjøper er det du tror du kjøper. Om du kan klage på det du kjøper. Og at du ikke mister kontrollen over det du engasjerer deg i.

– Klimaministeren har oppfordret nordmenn til å handle andre steder. Deler du den oppfordringen?

– Han er en klok mann.

Skal se på ordning

Flere norske bedrifter, kanskje særlig klesbutikker, har fortalt om utfordringene med å konkurrere med Temu. De mener at ordningen som erstattet 350-kronersgrensen gir eksempelvis kinesiske nettbutikker et konkurransefortrinn.

VOEC-ordningen, som den heter, gjør at utenlandske aktører kan registrere seg hos Skatteetaten og bli MVA-pliktige i Norge. Til gjengjeld får kundene bestille tollfritt fra dem, opptil 3000 kroner.

Virke mener sterkt at dette er en konkurranseskjevhet som må vekk.

Statsminister Støre innledet Virke-konferansen med å si at pilene peker rett vei for norsk næringsliv. Foto: Kilian Munch

Støre sier han er kjent med innvendingene.

– Og det skal vi merke oss. Jeg har ikke noe svar på håndteringen av det, men vi er en veldig åpen økonomi. Og vi ønsker jo at bedriftene våre skal ha ordentlige betingelser for å stå i den konkurransen.

Næringsminister Cecilie Myrseth tok scenen på Virke-konferansen noe senere. Hun fortalte at dette spørsmålet, og andre som med handelsnæringen, vil bli behandlet i en ny stortingsmelding.

Read Entire Article