Hyller hjelperne etter fjelldrama: – Helt rått utført

5 months ago 38


BRATT OG VÅTT: Bildene fra redningsklatrerne viser at det var krevende forhold ned fra Store Skagadølstind fredag. Foto: Halvor Dannevig, Norsk Alpin Redningsgruppe

Turgåerne som fredag ble reddet ned fra Store Skagadølstind er fulle av lovord over redningsteamet som hjalp dem ned etter nær et døgn på 2405 meter over havet.

fredag 26. juli kl. 19:13

Kortversjonen

  • To turgåere ble reddet ned fra Store Skagadølstind etter nesten et døgn på fjellet.
  • De skryter av redningsteamet og hjelpen fra Redningssentralen og Luster kommune.
  • Raskt værskifte og krevende terreng gjorde redningsaksjonen utfordrende.

– Vi er en erfaring rikere. Vi fikk en fantastisk oppfølging av Redningssentralen og Luster kommune. Det var helt rått utført, jeg har aldri vært med på liknende. Hele redningsteamet har vært helt fantastisk hjelpsomme, samtlige av dem, sier kvinnen (58) som sammen med en to år eldre mann tidligere fredag ble reddet ned fra Store Skagadølstind.

De er slitne etter mange kalde timer ute i fjellet, og ønsker ikke si mer på dette tidspunktet.

– Vi trenger å bearbeide dette litt, sier hun til VG.

FELLES AKSJON: Helikopteret som deltok i redningsaksjonen hentet ned de nødstedte et stykke nedenfor toppen. Deretter hentet de ned redningsklatrerne. Legg merke til hvordan helikopteret flyr mens det hviler på én skinne i skråningen. Foto: Halvor Dannevig, Norsk Alpin Redningsgruppe

Klissvåte, men fornøyd

Det var torsdag kveld de to måtte varsle politiet om at de ikke kom seg ned fra Store Skagadølstind uten hjelp. Først nær et døgn senere var de hentet ned, etter en krevende redningsaksjon utført av klatrere fra alpin redningsgruppe og helikopter fra Redningssentralen.

Klatrerne fra de alpine redningsgruppene som hentet paret ned, er akkurat selv hentet ned med helikopter. De er óg våte, men fornøyd med at redningsaksjonen var vellykket. Det forteller Thomas Horgen, leder for Norske Alpine Redningsgrupper, til VG.

– Dette gikk bra, mannen og kvinnen var i såpass god forfatning at de klarte å gå og bevege seg selv. Dette er et klatrefjell, med veldig mye utsatt terreng og mye klyving. Hadde de ikke kunnet gå selv, ville dette blitt langt mer krevende, sier Horgen.

Raskt værskifte

Han forteller at det kom en voldsom byge med regn og vind like etter redningsklatrerne kom opp til de to.

– De hadde brukt lengre tid enn forventet på veien opp. Det er ikke uvanlig at ting tar lengre tid enn planlagt på et fjell som Storen, sier Horgen.

Det var klatrere fra Indre Sogn Alpine Redningsgruppe og Sunnmøre Alpine Redningsgruppe som stod for aksjonen.

Da klatrerne kom fram til paret var de nedkjølte og kalde, men våkne og ved bevissthet. De hadde da vært ute siden tidlig torsdag morgen. Da var været fint.

Krevende fjelltur

Torsdag, da paret hadde vært på vei opp fjellet, hadde de møtt en annen turgåer: Rune Rebni Pedersen, som var på vei ned fra fjelltoppen sammen med en kamerat.

BRATT: Bilder fra gruppen som møtte det nødstedte paret tidligere torsdag, da været ennå var fint. Foto: Rune Rebni Pedersen

– Vi møtte dem på det såkalte Hjørnet, der selve klatringen opp mot toppen begynner. Det er der det begynner å bli vanskelig, sier Pedersen til VG.

Han hadde vrikket ankelen, så han satt og teipet den da han møtte paret. Han la merke til at de hadde godt med klatreutstyr.

– De var i godt humør, og akkurat da var det sol og greit. Så endret alt seg radikalt på noen timer. Rundt midnatt begynte det å blåse og regne. Da tipper jeg at det var nesten full vinter oppe på toppen, sier han. Det var Bergens Tidende som intervjuet Pedersen først.

Pedersen er vokst opp i området, og har vært på Store Skagadølstind flere ganger.

– Det som gjør denne toppturen krevende er at det er langt å gå inn til selve toppen. Hvis noe går galt er det forferdelig langt hjem. Så du må forberede deg på å kunne være der ute lenge, og kanskje overnatte. Og at du ikke nødvendigvis får hjelp. Hvis det er dårlig vær, slik det ble i går, flyr ikke helikopteret helt opp. Så det er risky business, den turen.

UTSIKT: Utsikten fra Norges tredje høyeste topp trekker til seg klatrere fra hele landet. Foto: Rune Rebni Pedersen

Turen tilbake fra fjelltoppen var krevende for ham selv, med en vrikket ankel og 8–10 timers klyving og gange tilbake.

– Det var såvidt. Men nå har jeg vært på sykehus og fått meg en støtteskinne.

Read Entire Article