Det er som regel kjipt for skoleelever å avslutte ferien og begynne på skolen igjen. Men i år blir skolestarten enda kjipere.
Fra 1. august er det nemlig forbudt å bruke mobiltelefonen i hele skoletiden ved alle offentlige grunnskoler i Oslo.
Det betyr at elevene må levere inn mobilene til læreren ved starten av skoledagen. Heller ikke i friminuttene er det lenger lov med mobiltelefon.
For elever på videregående skole gjelder forbudet kun i skoletimene.
Mobilnekt innføres etter at det kom en nasjonal anbefaling fra regjeringen i februar i år.
Utdanningsdirektoratet skrev da at de «anbefaler å strengt regulere elevers tilgang til og bruk av private mobiltelefoner og smartklokker (...)»
Anbefalingen er i praksis det nærmeste man kommer et nasjonalt forbud. Skolene er gitt marsjordre.
Og nå gjør Oslo det de har fått beskjed om.
Frem til nå ha den enkelte kommune og rektor selv kunnet avgjøre om de vil ha restriksjoner på mobilbruk. Fire av fem skoler har hatt restriksjoner, først og fremst på mobilbruk i skoletimene. Men det har vært mye dragkamp og usikkerhet.
Den kampen er over.
Det gjør det enklere for alle parter, særlig de voksne som skal håndheve forbudet.
Men, det er bare å innse at dette blir tøft for de av elevene som hittil har sluppet å levere inn mobilene sine.
Særlig inngripende, men viktig er at mobilen er låst inne i et skap også i friminuttene.
Det er mange timer uten mobil. Elevene vil si altfor mange. Det vil være mye misnøye, særlig hos de litt eldre barna. Det er ikke så rart. For mange er mobilen blitt et sted man kan søke tilflukt og et sted man har venner.
En skolegård kan være et nådeløst sted for de av elevene som føler seg utenfor. En av ti, eller 64 000 norske elever opplever mobbing på skolen. Andelen er sterkt økende.
Det samme er andelen som føler seg ensomme. Her viser studier en dobling av ungdommer som opplever ensomhet.
Mobilen har skyld i mye av denne ensomheten, men for mange elever har mobilen vært en trøst. Nå blir den borte, i alle fall i skoletiden.
Dette skal vi som voksne ha respekt for.
Les også
Men 1. august er først og fremst en jubeldag. Det er mange som i lang tid har bedt om et nasjonalt mobilforbud i skolene her til lands. Både rikspolitikere, lærere og fagfolk.
Vi fikk en mildere utgave av et slikt forbud.
Frankrike derimot innførte en total mobilnekt i skolen allerede i 2018, den gjaldt også lærerne. Franskmenn ble kalt særinger, men de var de smarte. Nå følger andre etter.
FN anbefalte nylig land over hele verden om å regulere mobilbruken i skolen.
Årsaken er de alvorlige konsekvensene som har blitt stadig tydeligere de siste årene.
Mobil- og skjermbruk fører til tap av konsentrasjon og dermed dårligere læring, uro og dårligere skolemiljø, viser forskningen. Mye av mobbingen skjer også digitalt.
I en undersøkelse utført i OECD
-landene svarte 60 prosent av 15-åringer at de ble distrahert i mattetimene av at andre elever brukte mobiltelefon eller andre skjermer. De som blir mest forstyrret gjør det dårligst på prøver. Hva tenker du?Hva blir det vanskeligste med mobilforbudet?a- Å overleve uten selfiesb- Å faktisk snakke ansikt til ansiktc- Å finne veien til kantina uten GPSd- Å huske klokkeslett uten mobil-varslerNoe måtte gjøres, også her i Norge. Nå er det gjort, og ikke en dag for tidlig. Snarere tvert imot.
Norske barn og unge bruker mest tid på nett i Europa.
Vi var i ferd med å tape en hel generasjon til oppmerksomhetskrisen. Og en stadig dårligere psykisk helse forårsaket av blant annet hekten på sosiale medier.
En mobilfri skole er ikke hele løsningen, men det er et skritt i riktig retning.
Det må applauderes at barn nå skal gjøre noe de fleste voksne ikke klarer – nemlig å legge vekk mobiltelefonen i timesvis.
Samtidig er det viktig å være forberedt på de praktiske problemer som venter skolen, elever og foreldrene fremover.
Hvem har ansvaret for den dyrebare mobilen mens den ligger låst i en kasse på skolen? Hva om elevene nekter å leverer inn mobilen, eller har med seg en ekstra mobil for å lure læreren?
Hva med den dårlige stemningen dette skaper på starten av dagen? Hva med all den ekstra tiden som går med på håndheving av forbudet?
Dette er gode spørsmål blant annet stilt av lærere på Voldsløkka skole i Aftenposten.
Svaret er at et forbud er et forbud. Det vil bli tøft i startet, men det må gå seg til. Barn er føyelige, så lenge voksne er konsekvente. Det gjelder både lærere og foreldre.
Det vil alltid være en luring som lurer unna mobiltelefonen. Men, over tid vil de fleste forstå at mobil er ut.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.