Sveinung Stensland (H) mener næringsministeren burde være mye tøffere med Temu og andre kinesiske billigplattformer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sveinung Stensland (H) kritiserer regjeringen for en «laissez-faire»-tilnærming til Temu og kinesiske plattformer.
- Han mener disse truer konkurransen i Norge ved å omgå toll og sikkerhetsstandarder.
- Stensland utfordrer næringsminister Myrseth på Stortinget til nyåret.
- USA og EU har startet tiltak mot Temu, men Norge har ikke gjort noe ennå.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det regjeringen driver med kan best beskrives som «laissez-fairelaissez-faireLaissez-faire er et fransk uttrykk som betyr «la det være» eller «la det skure».»-politikk. De lar det bare skure, sier Stensland til E24.
Næringspolitikeren er bekymret for konsekvensene av at Temu har vokst så kraftig i popularitet den siste tiden.
Nå lar han næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) få høre dette. Høyre-politikeren har sendt henne et spørsmål som hun vil måtte besvare og debattere i Stortinget på nyåret.
– Tanken er å utfordre henne på at det ikke virker å gjøre inntrykk at Temu hopper bukk over en del ting som norske aktører må forholde seg til, sier Stensland.
Les på E24+
Professor om Temu: – Bruker alle triksene
Kopierte norsk garnbutikk
Temu er en kinesisk app og nettside hvor man får kjøpt alt fra klær til verktøy og elektronikk. Plattformen samler tusenvis av kinesiske produsenter inn på ett sted. Produktene kjennetegnes ved at de er veldig billige.
De lave prisene kommer med en bakside, understreker Stensland, som også peker på Shein og Wish.
– Disse aktørene opererer på måter som skaper urettferdig konkurranse og truer både bærekraft og forbrukersikkerhet, skriver han til næringsministeren.
Han sier det er tre ting han mener er de mest problematiske i et norsk perspektiv:
- Det er dokumentert at mange produkter bryter med våre kjemikalie- og sikkerhetsstandarder.
- Plattformene oppnår en skjev konkurransefordel ved å unngå tollunngå tollAlle utenlandske netthandelsaktører kan melde seg inn i VOEC-registeret. Da er alt salg til norske forbrukere for under 3000 kroner tollfritt. Oppsiden er at staten får inn mva på salget. på det de selger.
- De slipper å følge åpenhetsloven og «gir blaffen» i åndsverksloven.
– EU gransker nå Temu for mulige brudd på Digital Services Act, og det florerer ulovlige kopier av norske produkter og design med lavere kvalitet og til lavere pris, sier Stensland.
Aftenposten skrev for to uker om garnbutikken Garnius. Plutselig oppdaget de at både strikkedesign og deres egne bilder ble brukt uten tillatelse på Temu.
Der kunne man få kjøpt en ferdig genser til en tredjedel av garnprisen hos det norske selskapet.
– Kunne blokkert i ytterste konsekvens
For å demme opp for Temu, har blant annet USA og EU begynt å ta grep.
Biden-administrasjonen annonserte i høst nye tiltak som vil gjøre det vanskeligere å sende billige varer til USA uten toll. I EU har man innledet en gransking for mulig salg av ulovlige produkter. Det har også vært diskusjoner om å ta toll-grep slik som USA gjør.
– Samtidig sitter vår regjering og gjør ingenting, sier Stensland.
– Så hva ville du selv ha gjort som næringsminister?
– Jeg ville i alle fall sett på det at de omgår tollavgifter, om de utnytter det for mye. Og sørge for at alle bruddene på bruken av miljøgifter ikke får fortsette. Og spesielt dette med falske etterligninger, der må vi jobbe sammen med andre land og ha en bredside.
– Men i praksis? Det er jo enormt mange produkter på Temu. Hvordan skal man kunne ha kontroll på dem?
– Hvis en norsk aktør ga blaffen i alle regelverk, så ville det blitt møtt med intervensjoner. For når noen ikke bryr seg om reglene vi har i vårt marked, som seriøse aktører bryr seg om, så får de en konkurransefordel. I ytterste konsekvens kunne man blokkert dem fordi de ikke bryr seg om norske regler. Jeg ville i alle fall vært mye tøffere.
Sveinung Stensland
Høyre-politiker og medlem av næringskomiteen på Stortinget.
Jobber med handelsmelding
E24 skrev i november at lederen i Oslo Handelsstands Forening kritiserer regjeringen for mangel på tiltak mot Temu.
Da svarte næringsminister Myrseth at «det er høyt prioritert for regjeringen å føre en økonomisk politikk som gir gode forutsigbare rammebetingelser for hele næringslivet».
Hun har varslet en ny stortingsmelding om handelspolitikk, men kunne ikke fortelle om den vil inneholde forslag om å justere på tollfritaket til Temu og andre.
– Men stadig mer av handelen har gått over til digitale plattformer samtidig som skillet mellom fysiske butikker og nettbutikker blir mindre relevant. Netthandel gjør handelsnæringen mer konkurranseutsatt og internasjonale reguleringer får økt betydning.
Cecilie Myrseth
Næringsminister for Arbeiderpartiet.