«Massive dominoeffekter» kan tvinge Det hvite hus til å ta grep.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi er klare for å kjempe så lenge som nødvendig, sier streikegeneral Harold Daggett i ILAILAThe International Longshoremen’s Association (ILA).
Tirsdag ble ansatte ved 36 havner i USA tatt ut i streik. Det kan koste økonomien rundt 4,5 milliarder dollar per dag, anslår storbanken J.P Morgan.
– Hvis det varer i mer enn noen få dager, eller mer enn en uke, vil du få massive dominoeffekter, sier Ryan Petersen i logistikkselskapet Flexport til Yahoo Finance.
Petersen sier at 15 prosent av verdens containerskip vil bli påvirket av streiken. Havnene som rammes håndterer nærmere halvparten av USAs import og eksport.
– Dette kan føre til alvorlige forstyrrelser, spesielt for containerhandelen, skrev Pareto Securities-analytiker Eirik Haavaldsen.
Les på E24+
Aksjepanelet: 10 aksjer vi anbefaler akkurat nå
Biden og Harris følger med
De økonomiske konsekvensene av streiken kan også skape politisk hodebry for sittende president Joe Biden, og presidentkandidatene.
– Det er liten sjanse for at administrasjonen vil risikere å sette nylige økonomiske suksesser i fare, mindre enn to måneder før et jevnt valg, skrev Bradley Saunders i Capital Economics før streiken brøt ut.
Fagforeningen ILA med sine rundt 85.000 medlemmer har enda ikke tatt stilling til hvilken kandidat de vil støtte, ifølge Bloomberg.
Det hvite hus opplyser tirsdag ettermiddag at president Joe Biden og visepresident Kamala Harris følger de potensielle forstyrrelsene i forskyningskjeden tett, og vurderer muligheter for å håndtere dem. Trump har foreløpig ikke kommentert situasjonen.
I en melding til klienter sa Tobin Marcus i Wolfe Research at streiken «kan bli et problem for Harris hvis den drar ut i tid».
Les på E24+
Nå dumpes luksushyttene: – Alle bud blir vurdert
Kan gripe inn i konflikten
En amerikansk lov fra 1947, omtalt som Taft-Hartley, kan spille en nøkkelrolle i konflikten. Den gir president Biden mulighet til å innføre en 80 dager lang pause i streiken, ifølge Yahoo Finance. Nok til å skyve problemet til etter valget.
Biden har tidligere svart kontant «nei» på spørsmål om det er aktuelt å gripe inn i konflikten, skriver AP.
– Vi mistenker sterkt at, så nær valget, og til tross for tidligere benektelser, vil president Biden ha lite annet valg enn å gripe inn og pålegge en tilbake-til-arbeid-lovgivning, sier Saunders.
Jason Miller, professor ved Michigan State University sier at han tror Biden vil gripe inn etter noen dager. Likevel er det ingen garanti for at arbeidet vil gå som normalt.
– Vi forventer noen forsinkelser i løpet av den perioden, sier Miller.
Fagforeningsleder Daggett har ifølge Bloomberg advart Det hvite hus mot å gripe inn, og har sagt at dersom havnearbeiderne blir tvunget tilbake til jobb, vil de håndtere færre containere enn vanlig, noe som vil bremse driften.
Les på E24+