Idrett for kvinner trenger bedre beskyttelse enn det OL-arrangøren opererer med.
torsdag 1. august kl. 22:00Allerede før boksekampen mellom Imane Khelif fra Algerie og italienske Angela Carini, har de kritiske spørsmålene haglet til Den internasjonale olympiske komité (IOC) om hvorfor førstnevnte er klarert til OL.
Etter at Carini trakk seg fra boksekampen etter 44 sekunder med det som trolig er en brukket nese, er saken blitt en gigantisk verkebyll for arrangøren.
Bakteppet er at Khelif i fjor ble diskvalifisert fra verdensmesterskapet. Det samme gjelder Lin Yu-ting fra Taiwan.
Ifølge internasjonale medier har presidenten i det internasjonale bokseforbundet (IBA) uttalt at «tester beviste at de hadde XY-kromosomer og følgelig ble de utestengt».
Det vanlige er at det er menn som har XY, mens kvinner også kan ha det ved sjeldne medisinske tilstander. I de olympiske lekene i Paris er begge bokserne klarert for å delta i kvinneklassen.
Det fører nå til svært sterke reaksjoner.
I Italia har statsminister Giorgia Meloni kastet seg inn i kontroversen, og uttalt at det som hendte «ikke engang var en konkurranse».
I sosiale medier blir selvfølgelig temaene brennhett og meningene mange. I denne saken er det nødvendig å ta forbehold om at vi ikke kjenner alle detaljer. Det er et sensitivt tema som dreier seg om personlige helseforhold.
Slik det hele er opplyst per nå, fremstår det klart at det ikke dreier seg om en transutøver i kvinneklassen. Etter all sannsynlighet er det snakk om en variant av hyperandrogenisme, altså å være født med høyere nivåer av androgener (mannlige kjønnshormoner) enn normalt for kvinner.
Det kan gi et stort konkurransefortrinn i idrett. Problemstillingen er i tilfelle ikke ulik den Caster Semenya har vært gjennom i friidrett.
IOC er opptatt at Khelif er kvinne i passet, når det begrunnes hvorfor hun får være med i Paris. Men spørsmålet er hvordan det kan bli grønt lys i OL, kort tid etter at det ble rødt i VM. Da Khelif ble nektet i VM ble avgjørelsen først anket, før anken ble trukket.
Det er til å forstå at en OL-nekt hadde vært vond for bokseren fra Algerie. Men at deltagelsen er verre for andre, fremstår som et større problem.
Slik saken står nå, ser det ut til at hovedproblemet er et regelverk som er lite enhetlig fra gren til gren, og som ikke i tilstrekkelig grad beskytter mot en urettferdig konkurransefordel. At IOC ikke har et godt nok system på plass rundt dette, er OLs største skandale.
Saken blir enda vanskeligere av en bakenforliggende konflikt mellom IOC og IBA.
Sistnevnte er i den olympiske fryseboksen etter en lang konflikt om styresett, og IOC har overtatt kontrollen over boksing i OL. Nå velger IBA å lange ut mot ringenes herrer i en pressemelding, der de er tydelige på at både Khelif og Yu-ting hadde «konkurransefortrinn overfor kvinnelige utøvere» da de ble testet i forbindelse med VM.
Detaljene rundt testene er ikke offentliggjort, men det suspenderte bokseforbundet er tydelig i talen rundt bekymringen rundt rettferdighet og sikkerhet.
Uavhengig av hvordan IBAs ledelse måtte ha opptrådt i andre sammenhenger, er den uroen meget enkel å forstå.
Hva tenker du?Hva bør IOC gjøre nå?aRegler er regler. Får evaluere etter OL.bUtestenge Khelif.cTa IBA tilbake i varmen.Inntil videre har ikke IOC ikke vært i nærheten av å komme opp med en akseptabel forklaring på hvorfor ting er blitt som de er blitt.
Den rutinerte talsmannen Mark Adams advarer mot det han kaller en heksejakt. Det er et merkelig avledningsmanøver.
Dette dreier seg om å stille betimelige kritiske spørsmål om et hardt slag mot fair play.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.