Gikk for fastrente i 2020: – Jeg vant over banken

1 week ago 11


Interessen for fastrente har eksplodert de to siste ukene, ifølge de store bankene. Da Camilla Lagestad (45) bandt renten i 2020 fikk hun råd om å ikke gjøre det.

Camilla Lagestad bestemte seg for å binde renten under pandemien i 2020. Hunden Oscar var ikke med på å ta avgjørelsen. Foto: Privat

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I november 2020 lå styringsrenten på 0 prosent, og pandemien hadde et hardt tak på omtrent alt og alle. Da bestemte Camilla Lagestad fra Tønsberg seg for å binde renten.

– Alle rundt meg sa «ikke gjør det. En fastrente er det alltid banken som vinner på». Men det ville jeg ikke tro på, sier Lagestad til E24.

Hun ga blaffen i advarsler og bandt renten på boliglånet sitt på 2,24 prosent. Renten på lånet på sekundærboligen ble 2,34 prosent. Begge bundet i 10 år.

Totalt har hun rundt 3,6 millioner i lån, forteller hun.

Les på E24+

Fastrente: – Dette er viktig

Rentekutt i 2025

Siden november 2020 har Norges Bank satt opp styringsrenten en rekke ganger.

I dag ligger den på 4,5 prosent, og har vært uendret siden desember.

I januar i år spådde alle økonomene E24 snakket med rentekutt i år. Noen ventet at det første skulle kommer allerede i august. Spådommen slo dog ikke til.

Svakere krone, lavere prisvekst, tregere rentekutt globalt og en relativt sterk økonomi har endret situasjonen. Da Norges Bank la frem forrige rentebeslutning forrige uke, varslet den at det trolig ikke vil komme noe rentekutt før neste år.

Nå venter økonomene opp til seks rentekutt – men først i 2025.

Enormt stor pågang

De flytende boliglånsrentene har fulgt utviklingen til styringsrenten. Samtidig har fallende markedsrenter gjort at bankene kutter i sine fastrenter, som nå ligger betydelig lavere enn de flytende.

Men onsdag kom nyheten om at DNB setter opp fastrenten. Nordea gjorde det samme tidligere denne uken. Ifølge DNBs hjemmesider er den beste effektive fastrenten med fem års løpetid nå på 4,50 prosent.

De to siste ukene har Nordea opplevd en tidobling i antall henvendelser som handler om fastrente. Inngåtte avtaler har mer enn syvdoblet seg. Dette er sammenliknet med gjennomsnittet tidligere i år.

– De siste to ukene vært et godt eksempel på at fastrenter kan endres svært fort, skriver Cathrine Graff, pressesjef i Nordea, i e-post til E24.

Også i Sparebanken Sør merker de «enormt stor pågang» fra kunder som ønsker fastrente.

I DNB opplever de også at interessen er stor.

– Vi har over lengre tid sett større pågang inn til oss med spørsmål om fastrentelån, med en ytterligere økning de siste ukene. Vi forventer at interessen vil holde seg fremover også, sier norgessjef for personmarkedet i DNB, Marianne Wik Sætre, i en e-post fra DNB.

DNB ønsker ikke å svare på hvor mange som har lignende avtaler som Lagestad.

Les på E24+

Tre eksperter: Disse aksjene er best rustet for rentekutt

«Rente-vinner»

– Jeg føler meg som en fastrente-vinner. Jeg har klart å vinne over banken. Det sies at banken alltid vinner veddemålet om fastrente. Men ikke denne gang. Dette sparer jeg masse penger på, sier Lagestad til E24.

Norges Bank anslår at boliglånsrentenboliglånsrentenGjennomsnittelig rente på utestående boliglån med flytende og fast rente. i snitt vil ligge på 4,3 prosent i slutten av 2027, altså tre år frem i tid. Det tilsvarende tallet var 5,7 prosent ved utgangen av juli i år.

Økonom Hallgeir Kvadsheim, snakket med E24 om fastrente tidligere denne uken. Han sa da at det er god timing for å binde renten nå.

– Tror du på Norges Bank er det bare å løpe og skaffe deg fastrente. Men jeg tror uansett ikke du vil tape på det. Folk vil jo helst unngå å tape, det er ofte det viktigste, sa Kvadsheim.

Read Entire Article