Langs Mjøskanten i Hamar sentrum har kommunen de siste årene jobbet hardt med å tilrettelegge for både kulturliv, restauranter og friluftsliv.
Men det er ikke bare mennesker som trives i området. I sommer har store mengder fugler slått seg ned på en av de tilrettelagte badeplassene.
Avføring i vannet har ført til så stor oppblomstring av bakterier at stranda har vært stengt for bading i nesten hele juli.
Ordføreren vet ikke hvordan situasjonen skal løses.
– Inntil videre har fuglene bare tatt over området. Det er noe vi tar til etterretning og vi vil se på hva vi kan gjøre av tiltak, sier Vigdis Stensby (By- og bygdelista).
Må gjøre tiltak
Ordføreren er glad for at området rundt Koigen brukes, men hun synes det er leit at publikum ikke kan bruke stranda som normalt.
– Området er først og fremst laget for at det skal være fint for folk å være her. Fuglene trives godt, men forurenser såpass mye i vannet at vi fraråder folk å bade der.
Ordføreren kan ikke svare på hvor mye penger kommunen har brukt på badeplassen. Hun vet heller ikke hva kommunen kan gjøre med fuglene.
– Det er en ny problemstilling for oss at badeplassen er invadert av fugler.
NRK har fått tips om det foregår mating av fuglene i området. Ordføreren sier kommunen nå kommer til å sette opp et skilt hvor de anmoder folk om å ikke mate fuglene her.
– Det vil nok ikke løse problemet nå, men det vil føre til at det ikke øker.
Kommunen skal også vurdere tiltak for å sørge for bedre gjennomstrømming av vannet i bukta. Ordføreren sier også at kommunen har sjekket at vann og avløp og vet at det er i orden.
- Det er ikke første gang badeplasser skaper oppmerksomhet i Hamar. Kommunen har brukt 23 millioner kroner på et stupetårn, som viste seg å bli langt mer problematisk enn planlagt.
Mener området er viktig for fugler
Kjetil Solbakken, generalsekretær i den frivillige naturvernorganisasjonen BirdLife Norge, sier det er helt naturlig at det er mye fugl i området. Blant annet fordi badeplassen ligger bare noen hundre meter unna Åkersvika naturreservat.
– Mjøsa er et viktig område for fugl selv om det også er et viktig friluftsområde for folk. Naturen er under et voldsomt press i området på grunn av utbygging.
Solbakken sikter blant annet til at det i flere år har pågått en diskusjon om utbygging av jernbane og vei gjennom den vernede området.
Solbakken tror mange av fuglene som lever i naturreservatet, også oppholder seg i byen.
– Man må akseptere at det er et naturområde, ikke bare en badeplass. Fuglene trekker spesielt mot øyer og stille områder.
Han oppfordrer kommunen til å ta kontakt med fagfolk med ekspertise. Han sier det er viktig å ha en langsiktig plan for hvordan situasjonen skal løses.
- Åkersvika naturreservat har vært gjenstand for stor diskusjon gjennom mange år. Det kan du lese mer om her.
Publisert 01.08.2024, kl. 11.57