Fox News: Dødt løp i vippestatene

1 month ago 23


WASHINGTON (VG) Natt til lørdag kom den konservative nyhetskanalen Fox News med en måling som viser dødt løp i vippestatene mellom Harris og Trump. Kort fortalt betyr det at Harris kan vinne valget.

Anders GiæverBilde av Anders Giæver


Jobbet i VG siden 2000. Tidligere kommentator og USA-korrespondent (2008-11). Programleder i podkasten Giæver og gjengen.

Foto: Alex Brandon / AP / NTB / Kevin Mohatt / Reuters / NTB
lørdag 27. juli kl. 05:17

Mange målinger den siste uken har vist Kamala Harris med en liten ledelse på Trump på landsbasis. Det er god indremedisin for demokratene og kan virke mobiliserende.

Men i realiteten betyr det ingenting, så lenge Trump fortsatt leder i de viktige vippestatene.

Les også: Måneden som rystet verden

Jeg skrev i går om hvordan det amerikanske valget ikke blir avgjort av målfoto. Da ville Hillary Clinton ha vunnet i 2016, i og med at hun hadde nesten tre millioner flere stemmer enn Donald Trump.

Det er antall valgmenn som er avgjørende. Hver stat har et visst antall valgmenn. Og derfor er de såkalte vippestatene avgjørende.

Stater på vippen mellom republikanere og demokratene med mange valgmenn, avgjør hvem som blir president.

Denne våren ble Biden passert av Trump på meningsmålingene i de viktigste vippestatene. Og etter den katastrofale debattinnsatsen til Biden for en måned siden, ble ledelsen signifikant og mange steder større enn feilmarginen.

Så at Harris allerede etter fem dager ser ut til å sette vippestatene i spill igjen, er ganske sensasjonelt.

Målingen viser at de to står likt i Michigan og Pennsylvania. Trump leder med ett prosentpoeng i Wisconsin, og hun har en ledelse på seks prosentpoeng i Minnesota.

Alle disse ble vunnet av Biden i 2016, noen av dem med svært knapp margin. Det er vanskelig for Harris å vinne valget uten av dem.

Men i denne målingen gjør hun det bedre enn Biden gjorde det i april, som var det tidspunktet hvor Trump begynte å utfordre han.

Det betyr ikke at Kamala Harris vinner. Men det betyr at hun kan vinne. Vippestatene er i spill. Det betyr mye for energien i valgkampapparatet rundt henne. Det betyr mye for pengeinnsamlingen.

Og det betyr mye for psykologien til Trump, som neppe liker å få disse nyhetene servert fra sin favoritt TV-kanal.

Les også: Kampen om Pennsylvania: – Ligger på midten og svinger

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article