Forvalter om USA-valget: – Undervurder hva Trump kan gjøre mot Europa

2 weeks ago 8


Begge kandidatene er like ille for prisveksten tror Olav Chen, men Trump kommer til å bruke «alle virkemidler» mot Europa.

Tidligere president Donald Trump under et valgkamparrangement i Wilmington i delstaten North Carolina, lørdag. Foto: ANNA MONEYMAKER / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Valget i USA nærmer seg med stormskritt, og målinger viser at det er svært jevnt.

– Jeg tror personlig at hvis en av kandidatene vinner begge kamrenebegge kamreneVed valg i USA stemmer velgerne på presidenten, men også på representanter til Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet. kommer begge parter til å bruke mer penger og være inflasjonsdrivendeinflasjonsdrivendeInflasjonsdrivende politikk betyr at myndighetene bruker mer penger, eller senker skattene for å få fart på økonomien. Dette kalles ekspansiv finanspolitikk., sier Storebrand-forvalter Olav Chen til E24.

Nylig satt den amerikanske sentralbanken ned styringsrenten i USA med et overraskende dobbelt rentekutt. Neste rentemøte kommer to dager etter valget.

Chen tror ikke at valgresultatet vil spille inn på rentebeslutningen, men tror politikken til den neste presidenten vil være med å prege rentene.

Les på E24+

Slik får du jobb i shippingbransjen

Hvis valget blir jevnt og hvert parti vinner et kammer hver, kan utenrikspolitikken bli ekstra viktig, ifølge forvalteren.

– En president har alltid større handlingsevne på utenrikspolitikk. Der kan de ofte kompensere for det de ikke får gjort innenrikspolitisk. Da er det handelspolitikken som potensielt kan være inflasjonsdrivende spesielt om Trump blir valgt og han viderefører sin «America First»-politikk, sier han.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Foto: Thomas Fure / NTB

– Hard linje mot Kina

Donald Trump startet under sin periode som president en handelskrig med Kina der tollen ble økt kraftig på en rekke varer. President Joe Biden har i stor grad videreført politikken, spesielt mot høyteknologiske varer som elbiler og batterier.

Under valgkampen har Trump lovet mer toll. Blant annet 10 prosent på all import, 60 prosent på kinesiske varer og 100 prosent på alle biler produsert utenfor USA.

– Det som har en konsekvens for makroøkonomi, finans og renter er handelskrig. Både med Trump og Harris tror jeg det blir en hard linje mot kina, proteksjonisme og videreføring av tollsatsene mot Kina, sier Chen.

Enkelt forklart mener Chen at handelskriger kan bidra til å presse prisene på varer opp. Det kan igjen legge press på sentralbankene til å holde rentene høyere lengre.

Frykter grønn handelskrig

I 2023 trådte en amerikansk lovpakke kalt Inflation Reduction Act (IRA) til. Den innebærer blant annet 369 milliarder dollar i subsidier til grønn energi og teknologi.

I Europa har det amerikanske tiltaket skapt bekymring for at europeiske bedrifter kan bli utkonkurrert av subsidiert amerikansk industri. EU har som et svar på IRA lansert grep som skal kunne sikre like mye statsstøtte til europeiske bedrifter.

– Min frykt er at Europa er utsatt for America First og handelsbarrierer med Trump, sier Chen.

Han mener at forholdene ligger til rette for en grønn handelskrig med Trump som president.

– Handelskrig rundt det grønne skiftet er undervurdert, og jeg tror man undervurderer hva Trump kan gjøre mot Europa i sin handelspolitikk.

– Han kommer til å bruke alle virkemidler for å vinne frem, inkludert å bruke sikkerhetspolitikk med krigen i Ukraina og spørsmålet om amerikansk Nato-medlemskap som forhandlingskort.

Read Entire Article