Forvalter med brannfakkel om kapitalmarkedsdager: – Bortkastet

1 month ago 13


Thomas Nielsen i First-fondene liker ikke kapitalmarkedsdager. Han skulle ønske selskapene jobbet med å øke verdiene, og ellers holdt kjeft.

Thomas Nielsen investerer i hovedsak i eiendoms-relaterte aksjer. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg synes egentlig det er en fryktelig uting. Man bør ha så lite investorkontakt som mulig, og heller melde når det skjer noe, slik at alle får informasjonen samtidig, sier Thomas Nielsen.

Han forvalter fondene First Veritas og First Nordic Real Estate, og har tatt seg noen minutter pause fra ferie i Spania for å kaste en brannfakkel. Han er nemlig lei av børsnoterte selskaper som arrangerer kapitalmarkedsdager.

Det finske heisselskapet Kone holdt fredag kapitalmarkedsdag der de møter investorer, snakker om strategi, og forsøker å hente inn kapital.

Les på E24+

Aksjepanelet: 10 aksjer vi anbefaler akkurat nå

– Vil ha gode kvartalsrapporter

Dette mener Nielsen er bortkastet.

– Jeg synes kapitalmarkedsdager er bortkastet tid for selskaper. Denne tiden burde de heller bruke på aktiviteter som skaper langsiktige aksjonærverdier.

– Men er ikke dette en god anledning for selskapet til å fortelle om strategi, og gi en oppdatering på hvor man står?

– Jeg vil heller ha god informasjon på hjemmesidene til enhver tid, og jeg vil ha gode kvartalsrapporter fire dager i året. Ikke bruke så mye tid på å snakke med investorer.

– Er det fare for at man da mister det personlige forholdet til enkelte investorer?

– Er det nødvendig? Selskaper bør bruke tid på å ta markedsandeler, øke lønnsomheten og andre ting som kan bidra til å vokse fri kontantstrøm per aksje mest mulig over tid.

– Skjevdeling av informasjon

På en kapitalmarkedsdag pleier selskapets ledelse å presentere strategiske retninger, utbyttepolicy og fremtidige økonomiske mål. Som investor kan man stille spørsmål.

Nielsen mener dette dessuten kan svekke verdipapirmarkedet, fordi investorer kan ha ulik tilgang på informasjon.

– Kapitalmarkedsdager, møter og samtaler med analytikere eller investorer er nemlig også en arena for skjevdeling av informasjon, enten det er med overlegg eller ikke. Dette er ikke bare er en uting, men også er ulovlig.

– Mener du det øker risikoen for at markedet ikke har tilgang på samme informasjon?

– Selskaper bør ha gode grundige kvartalsrapporter der de utligner all informasjon, så bør de holde kjeft i tre måneder fram til de gjør det samme på nytt. Kommer det ny informasjon i mellomtiden skal det meldes til markedet så alle får denne informasjonen samtidig. Det er også fint å ha detaljerte gode beskrivelser av selskapets virksomhet i årsrapport og på hjemmeside, sier han.

Les på E24+

Kinas krisepakke: – Langt fra noen bazooka

– Veldig nyttig

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg deltar på kapitalmarkedsdager, både på webcast og fysisk.

Han er positiv til praksisen.

– Den er veldig nyttig for da man kan løfte blikket litt fra selve kvartalsrapporteringen. Her er det gjerne om det siste kvartalet og hva som har gått bra og dårlig, men på en kapitalmarkedsdag er det typisk en halv dag der du kan høre om selskapet i dybden. Man får en helt annen kunnskap.

Eriksrød sier imidlertid at han mener «det ikke er bra» dersom det gis egen, lukket informasjon kun til for eksempel utvalgte analytikere.

– Hvis selskaper for eksempel sier ting mellom linjene til dem, så er det ikke bra. For eksempel minne dem på hva de har sagt tidligere, der aller andre har glemt det, så kan det oppfatte som fordeling av informasjon. Men det blir noe helt annet enn selve kapitalmarkedsdagen.

– Pleier å være ganske grundige

Forvalter Philippe Sissener i Sissener-systemet mener kapitalmarkedsdager «er fine for å sette seg inn i selskaper man ikke har sett på før eller for å få en oppdatering på et selskap man ikke har sett på en stund».

– Kapitalmarkedsdagene pleier å være ganske grundige, men samtidig må man huske at selskapene ofte forsøker å fremheve optimisme og positivitet rundt det de selv driver med, sier Sissener.

Han mener alle investorer burde ha kontakt med selskapene de er investert i.

– Om dette gjøres gjennom skriftlige rapporter eller fysiske møter må være opp til hver enkelts preferanse. Vi liker å møte representanter for selskapene, alt fra folk på gulvet til styreleder, for å få en formening om vi skal investere, forbli investert eller holde oss unna.

Read Entire Article