Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

1 week ago 7


Alfred Berg varsler utflagging av sine aksje- og rentefond. Bransjeforeningen advarer om tap av norske arbeidsplasser, kapital og kompetanse.

Ved å flytte sine norske rentefond til Sverige, vil Alfred Berg kunne tilby kundene mer konkurransedyktige betingelser og lavere faste kostnader. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg flytter sine norskregistrerte rentefond til Sverige, i det som trolig er et første ledd i å flagge ut samtlige av selskapets rente- og aksjefond.

Det bekrefter administrerende direktør Helge Arnesen i Alfred Berg overfor E24.

– Det vil ikke være unaturlig. Det jeg opplever, sett fra utsiden, er at fond og fondssparing er en bærebjelke i Sverige, og at de er opptatt av å ha et godt og levende forvaltningsmiljø, og legger til rette for det, sier Arnesen.

Administrerende direktør Helge Arnesen, Alfred Berg. Foto: Alfred Berg Kapitalforvaltning.

– Forskjeller

I en fersk orientering til andelseierne opplyser Alfred Berg at prosessen med å fusjonere selskapets norskregistrerte rentefond med tilsvarende rentefond registrert i Sverige er igangsatt.

«Flyttingen er i hovedsak motivert av forskjeller i rammevilkårene for forvaltning av fond i Norge og Europa. Herunder at det i Norge ikke er tillatt hverken med akkumulerende andelsklasser eller valutasikrede andelsklasser», skriver Alfred Berg.

De nye fondene vil være akkumulerende. Det betyr at realiserte gevinster etter fusjonen vil reinvesteres, og det vil ikke gjøres årlige utdelinger ved årsskiftet, påpeker forvalteren.

– Mer krevende

Bransjetopp Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF) har lenge advart Finansdepartementet om ulik praksis mellom Norge og EU-land vi konkurrerer med.

– Det er ikke like konkurransevilkår. Betingelsene for å drive i Norge er mer krevende enn i andre land, sier han til E24.

Han peker på treg norsk implementering av EU-regler, ulik håndhevelse og fortolkning av EU-regler, samt norsk fondslovgivning som en hemsko.

Administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening. Foto: Irene Sandved Lunde

– Utfordringen er at det er ganske lav fremdrift i saken vi tar opp. Ganske mange av våre medlemmer mister tålmodigheten og vurderer, eller har, flyttet ut, sier Zakariassen.

Ønsket konkurranse

Han mener det er sammensatte årsaker til at fondsselskaper velger å registre fond utenfor Norge.

Flere nordiske aktører velger i stor grad å samle registreringen av fond i ett land, som Nordea i Finland, Handelsbanken i Sverige og Danske Bank i Danmark.

Samtidig har EU lagt til rette for at det skal være enkelt å registrere fond i andre EU-land, som skal bidra til konkurranse, forklarer VFF-sjefen.

– Fryktet

– Det som er helt nytt, og nettopp hva vi har fryktet, er det som Alfred Berg gjør nå. De flytter fra Norge til Sverige med den begrunnelse at norske betingelser for driften ikke er god nok. Andre selskaper har signalisert at de vil gjøre det samme hvis ikke rammebetingelsene for bransjen blir bedre, sier Zakariassen.

Han peker på at man i Norge har skatteregler i rentefond som gjør de uselgelige i andre land.

I motsetning til de fleste andre land, er norske verdipapirfond egne skattesubjekter, som skattlegges løpende, og andelseierne vil derfor løpende bli beskattet for avkastningen.

I andre land, som i Sverige, er det ikke beskatning før andelseieren realiserer gevinsten.

– Dette er ett av elementene som Alfred Berg nevner. Samtidig er det særnorske regler når det gjelder valutasikring, som gjør at norske fond kun kan valutasikre hele fondet og ikke en enkelt andelsklasse. Det er flere norske fond som nettopp av den grunn er blitt registrert i et annet EØS-land, sier Zakariassen.

Utenlandske kunder

Arnesen i Alfred Berg påpeker at fondsbransjen kanskje er den bransjen i Europa som har lykkes best med å lage et marked hvor man kan handle over landegrensene innenfor EØS.

I bunn ligger en felleseuropeisk lovregulering av salg av fondsprodukter, de såkalte UCITSUCITSUndertaking for collective investment in transferable securities (Kollektive investeringsfond).-reglene.

Men selv om disse skal være like i hele Europa, avviker implementeringen og håndhevingen av norske reguleringsmyndigheter, mener Arnesen.

Det får betydning når Alfred Berg skal tilby sine rentefond til utenlandske kunder, der selskapet ser størst potensial for vekst, ifølge ham.

– Vi kan ikke konkurrere ute og ha for mange lokale begrensninger som gjør produktene våre lite konkurransedyktige, sier Alfred Berg-sjefen.

Oppbygging

Alfred Berg forvalter rundt 160 milliarder kroner, hvorav om lag 120 milliarder i Norge.

Selskapet har hatt fond i Sverige siden 2014, og har 23 fond der i dag.

Ved å flytte fond til Sverige oppnår også selskapet kostnadssynergier, da alt kan driftes på samme plattform, forklarer toppsjefen.

– Flyttingen får ingen konsekvenser på bemanningen, men det er klart at fremover, som del av vår satsing i Sverige, er det kanskje mer naturlig å bygge opp mer der enn i Norge, sier Arnesen.

– En utarming

Zakariassen i VFF har vanskelig for å se de politiske målene bak utviklingen.

Konsekvensen er kun at norske arbeidsplasser flyttes ut, og at kompetansemiljøet blir svekket, mener VFF-toppen.

– Hårete mål som at Norge skal bli et kapitalforvaltningssentrum blir utfordrende. I stedet blir det en utarming fordi man får en utflytting av kapital, arbeidsplasser og kompetanse, sier Zakariassen.

Økt kapital, lavere kostnader

Alfred Berg opplyser at overføringen til Sverige medfører ingen kostnader for andelseierne, og årlige forvaltningshonorar vil heller ikke endre seg.

«Fondsfusjonene innebærer at det nye og fusjonerte fondet får større forvaltningskapital. Dette vil gi mer effektiv forvaltning og fondsdrift, og vil kunne medføre lavere faste kostnader per fondsandel», skriver Alfred Berg.

Fondene vil også fortsatt bli forvaltet av Alfred Bergs renteteam i Oslo og Stockholm.

«Fusjonen påvirker i praksis ikke fondenes mandat, investeringsprosess eller risikonivå», heter det.

Inviterer

Finansdepartementet påpeker overfor E24 at verdipapirmarkedet og fondsnæringen er et område der regelverksutviklingen har vært svært stor de siste årene.

– Vi ønsker å legge til rette for en effektiv og lønnsom norsk verdipapirfondsnæring, som kan skape verdier for norske fondssparere og bidra til en sterk og lønnsom finansnæring i hele landet, sier statssekretær Geir Indrefjord i Finansdepartementet til E24.

Statssekretær Geir Indrefjord (Sp), helt til høyre, her med statssekretærene (f.v.) Erlend Trygve Grimstad (Sp), og Lars Erik Bartnes (Sp) følgende finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Stortinget for å legge frem statsbudsjettet i 2022. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB

Han legger til at Finansdepartementet jobber for tiden med flere omfattende regelverk på området.

– Vi er jevnlig i dialog med VFF, men det bildet VFF nå beskriver gjennom E24, ønsker vi å høre nærmere om. Vi har derfor invitert VFF på et møte om saken i neste uke for å høre mer om dette, sier statssekretæren.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

Les på E24+

Disse fondene får terningkast én

Les også

Nekter å svare på spørsmål om Oljefondet: – Vedum må slutte å gjemme seg

Les også

Draghi, Europa og Norges fremtid

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

Read Entire Article