Fondstopp overrasket: – Som om dette kom som julekvelden på kjerringen

3 months ago 17


Fondsbransjen har i en årrekke advart Finansdepartementet om konkurranseulemper. First-fondene har ventet på svar i halvannet år.

Administrerende direktør Erik Haugland, First-fondene mener problemstillingen omkring utflagging av norske fond ikke burde være så ny og overraskende som statssekretæren i Finansdepartementet gir uttrykk for. Foto: Rolf-Arne Ronaes

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Fondsbransjen har gjennom høringer, brev og kronikker lenge advart Finansdepartementet om at særnorske regler og fortolkninger gir norske fond en konkurranseulempe.

Søndag skrev E24 at kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg vil flagge ut alle sine norskregistrerte aksje- og rentefond til Sverige. Andre selskaper vurderer det samme.

Det har fått Finansdepartementet til å invitere bransjeorganisasjonen Verdipapirfondenes forening (VFF) til et møte denne uken.

– Som julekvelden

Toppsjef Erik Haugland i First-fondene ønsker invitasjonen velkommen, men sier at utviklingen har vært lenge varslet.

– Det høres ut som om dette kom som julekvelden på kjerringen, sier Haugland til E24.

I mai i fjor belyste First-fondene og fem andre kapitalforvaltningsselskaper problemstillingen overfor Finansdepartementet i brevs form. Det er fortsatt ubesvart, ifølge First-sjefen.

– Øredøvende taust

VFF viser overfor E24 til innspill til skatteregler for verdipapirfond helt tilbake til 2017, som skulle bli vurdert og sendt ut på høring i 2019, men som fortsatt ikke har materialisert seg.

VFF har også gitt innspill til høring om andelsklasser tilbake i 2018, der det i høringsnotatet blant annet ble foreslått å fjerne forbudet mot valutasikring i den enkelte andelsklasse.

Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF), Foto: Irene Sandved Lunde

VFF har også kommet med en rekke andre innspill, der gjennomgangstonen er at ting legges på is eller forblir ubesvart, ifølge VFF-sjef Bernt Zakariassen.

– Det er øredøvende taust, sier han til E24.

Ulik tolkning

Store deler av fondsbransjen har tolket regelverket likt som i Sverige, og andre EU-land, som at kapitalforvaltningsselskapene har kunnet drive inntektsdeling overfor fondsdistributørene.

I sommer ble det sendt ut en presisering fra Finanstilsynet, der heller ikke dette ble tillatt, ifølge First-fondene.

– Hvis tilsynets tolkning blir virkelighet, blir det enda vanskeligere å drive med norskregistrerte fond, sier Haugland.

Økte kostnader

Han legger til at tolkningene til tilsynet gjør det ekstra vanskelig for mindre kapitalforvaltningsselskaper, både operasjonelt og finansielt.

– Det er økonomiske kostnader forbundet med å ha mange andelsklasser, både direkte i form av dokumentasjonskrav og lignende, samt at det kan kreve økte ressurser i selskapenes backoffice-funksjon, sier Haugland.

I mars i fjor ba VFF også om Finansdepartementets vurdering av en lignende problemstilling; Finanstilsynets regelforståelse og forbud mot å inngå rabattavtaler med store kunder.

Advarte

Det ble også sendt et eget brev fra First-fondene og fem andre kapitalforvaltningsselskaper i mai i fjor på samme tema, uten at det har blitt besvart.

Problemstillingen ble også blitt belyst av Alfred Berg i kronikken «Nytt forbud gir dyrere fond og dårligere konkurranse» i DN i mai i fjor.

Det ble deretter besvart og avvist i en kronikk av Finanstilsynet-sjef Morten Baltzersen.

Vurderer utflagging

First-fondene har rundt 10 milliarder kroner under forvaltning og ble i august kjøpt opp av det svenske oppkjøpsfondet Atle/Bure Equity, etter lenge å ha vært eid av Swedbank og de ansatte.

First-sjefen har ikke diskutert utflagging av norskregistrerte fond til Sverige med sin nye eier, og viser til at oppkjøpet ligger til vurdering hos Finanstilsynet.

– Uavhengig av eier vil utflagging være en aktuell problemstilling fremover, sier Haugland.

Etterlyser næringsplan

Tirsdag gikk Folketrygdfond-sjef Kjetil Houg ut med sin bekymring for konsekvensene av utviklingen.

– Vi har tross alt sterke fagmiljøer innenfor kapitalforvaltning som er konkurransedyktige internasjonalt. Vi skulle gjerne sett en mer helhetlig plan for finans i Norge og hvordan reguleringen kan tilpasses dette, sier Houg til E24.

Bekymringen deles av Haugland i First-fondene.

– Det er ikke positivt med tanke på å videreutvikle norsk fondsforvaltningsindustri når deler av verdikjeden forsvinner ut av landet, sier First-toppen.

– Ønsket og villet

Selv om den siste tids utvikling har fått Finansdepartementets oppmerksomhet, frykter ikke bransjen et påbud om at fond må være registrerte i Norge.

– Da må man bryte EØS-avtalen, og det er politisk ganske dramatisk, sier Zakariassen.

Han påpeker at utviklingen er et resultat av EUs ønske om å bidra til et effektivt kapitalmarked, og at man skal kunne registrere fond i andre land.

– Det er både ønsket og villet fra EUs side, og Norge har implementert EU-regler gjennom EØS-avtalen, sier han, og fortsetter:

– Det å avvike anser jeg som svært lite sannsynlig, og bryter med de forpliktelsene Norge har inngått, sier han.

VFF-sjefen møter Finansdepartementets representanter torsdag.

– VFF er invitert til Finansdepartementet fordi vi ønsker å høre hva de mener om ulike sider rundt denne tematikken. Spørsmål og synspunkter de måtte ha mener vi er mest ryddig å kommentere og besvare når vi møter dem, skriver Finansdepartementet i en e-post til E24.

Les også

Fond flagger ut: – Betydelig risiko for at toget er gått

Les på E24+

Investtech-analyse: Kjøp disse aksjene i oktober

Les på E24+

Fastrente: – Dette er viktig

Les på E24+

Aksjepanelet: 10 aksjer vi anbefaler akkurat nå

Read Entire Article