Fondsflukten

2 months ago 19


Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skal vi ikke ha noe fondsbransje i Norge?

  • Ina Vedde-Fjærestad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Tidligere denne måneden varslet fondsforvalterne Alfred Berg at de flytter hjemmeadressen til alle sine aksje- og rentefond.

Norge tolker EU-regler for fond og forvaltning på en annen måte enn landene rundt oss, noe som gjør at rammebetingelsene blir forskjellige, og norskregistrerte fond kommer mindre gunstig ut av det enn fond registrert i for eksempel Sverige og Danmark.

Administrerende direktør Helge Arnesen i Alfred Berg sier rett ut at i Sverige er fond og fondssparing en bærebjelke, og at de der legger til rette for å ha et godt miljø for dette.

Også landets største fondsforvalter, Storebrand, vurderer å flytte ut fond og Nordea har allerede gjort det.

Les også

Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

Nordmenn har i dag 607 milliarder kroner plassert i fond, en økning på 40 prosent bare hittil i år. Bare i august nettokjøptenettokjøpteHver måned selges/innløses det også fond. Nettokjøp betyr at kjøp av fond oversteg salg/innløsing av fond. vi fond for 1,8 milliarder kroner. Vi har også et enormt oljefond, så på papiret kan vi i Norge dette med fond.

Hvorfor er ikke fond og fondssparing sett på som noe som bør satses på også i Norge?

Det er vanskelig å synes synd på norsk fondsbransje. Nordmenn elsker sine fond, pengene renner inn og bonusene hagler.

Men dette handler ikke om det. Det handler om at vi trenger en sterk finansbransje også i Norge. Vi trenger hele verdikjeden, fra meglere, til analytikere, strateger, forvaltere og investorer. Og vi trenger alle imellom.

Når norske aktører nå flytter deler av virksomheten ut, er det snakk om at de flytter en del av fondenes verdikjede ut av landet. Dette kan lett bli første steg på en større utvandring. Først sendes funksjoner ut, deretter kompetanse og arbeidsplasser. Om en kapitalforvalter allerede har en viktig del av selskapet i utlandet, og bare noen personer igjen i Norge, da er veien kort til å bare legge ned kontoret i Oslo.

Når det er like enkelt å forvalte et nordisk fond fra Stockholm som fra Oslo, og når det attpåtil er enklere og billigere, hvorfor da ha folk i Norge?

Les også

Flytter fondene ut av landet: – Vil komme kundene til gode

Når også Folketrygdfond-sjef Kjetil Houg tar til orde for at noe bør gjøres, så bør Finansdepartementet lytte. Houg har ingen fond å selge, men han representerer en kjempe i det norske forvaltningsmiljøet. Han sier det har vært for lav bevissthet og interesse for å utvikle kapitalforvaltning som en næring i Norge.

Bransjeforeningen Verdipapirfondenes Forening (VFF) har lenge advart om at utflytting vil skje på grunn av dette.

Inntrykket er at Finansdepartementet ikke bryr seg om kapitalforvaltningsbransjen. Men med forvalterne som nå melder flytting av fond, har byråkratene fått en vekker.

Tidligere denne måneden var Verdipapirfondenes Forening i møte hos departementet, og at et nytt møte allerede er booket i desember, tyder på at det nå jobbes på bakrommet.

Kapitalforvaltning er faktisk en verdiskapende bransje også for Norge. Nå haster det å lytte til bransjen, slik at det kan forbli slik.

Read Entire Article