Fond flagger ut: – Betydelig risiko for at toget er gått

5 days ago 6


Finansdepartementet innkaller fondsbransjen til møte etter at Alfred Berg varsler utflagging. Bransjetopp Bernt Zakariassen stiller, men frykter det er for sent.

Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF), har lenge advart om at konkurranseulemper vil tvinge norske fond utenlands. Foto: Irene Sandved Lunde

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Verdipapirfondenes forening (VFF) har takket ja til Finansdepartementets invitasjon om et møte for å diskutere at norske kapitalforvaltere flytter norskregistrerte fond utenlands.

Det bekrefter VFF-sjef Bernt S. Zakariassen overfor E24 mandag.

– Vi fikk en mail fra statssekretæren lørdag der han gjentar det han sier i saken (til E24, journ.anm.), og venter egentlig på en telefon for å avtale møtetidspunktet, sier Zakariassen.

Forskjeller i rammevilkårene mellom Norge og EU-land gjør at norske kapitalforvaltere vurderer å flytte ut fond som er registrerte i Norge.

– Ikke noe nytt

I helgen varslet Alfred Berg å ville flagge ut alle sine aksje- og rentefond til Sverige, og at prosessen allerede er igangsatt for rentefondene.

Verdipapirfondenes forening (VFF) har lenge advart Finansdepartementet mot utviklingen.

VFF har også tidligere møtt både statssekretær Geir Indrefjord, andre statssekretærer og finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å sette søkelys på konkurranseulempene, bekrefter Zakariassen.

– Vi stiller selvsagt opp. Men, det er ikke noe nytt vi bringer til torgs utover at noe av det vi har advart mot, at kapitalforvaltere vil flagge ut sine fond, nå faktisk har skjedd, sier VFF-toppen.

Les også

Flere fond vurderer utflagging: – Ikke overrasket over utviklingen

– Blitt liggende

Han peker på at VFF over flere år har tatt opp en rekke konkrete saker og kommentert høringer.

Blant annet går spørsmålet rundt valutasikring av fond helt tilbake til 2017, men den skattemessige delen er også ting som er blitt tatt opp, uten at noe har skjedd, ifølge ham.

– Alle saker som vi har tatt de senere årene har med få unntak blitt liggende i departementet. Men, jeg har ikke lyst til å sutre, og vi er fornøyd med at de er på tilbudssiden, sier Zakariassen.

– Toget er gått

Han frykter likevel at eventuelle grep kommer for sent.

– Det er nok betydelig risiko for at toget er gått, i hvert fall for å få Alfred Berg til å reversere, sier VFF-sjefen, og fortsetter:

– Men det kan påvirke andre som er i tilsvarende prosess, dersom det kommer nye politiske signaler om mer lydhørhet overfor bransjen.

Går sin gang

Administrerende direktør Helge Arnesen i Alfred Berg Kapitalforvaltning har ingen planer om å reversere beslutningen om å flagge ut selskapets rentefond til Sverige.

Han holder likevel døren på gløtt for fremtiden.

Administrerende direktør Helge Arnesen, Alfred Berg. Foto: Alfred Berg kapitalforvaltning

– Det som er igangsatt nå vil nok gå sin gang. Men, det er klart, at hvis myndighetene kommer oss i møte med å sikre tilfredsstillende konkurransevilkår, så vil dette bli vurdert på nytt, sier Arnesen til E24.

Han er spent på hva statssekretæren vil legge frem i møte med VFF.

Samtidig har han små forhåpninger om rask endring.

– Man må ha respekt for at politiske prosesser tar litt tid. Det er jo derfor at vi i halvannet år har vært ute og advart mot at dette kunne skje. Konkurransesituasjonen er slik at vi er nødt til å gjøre hva som er best for våre kunder, og oss selv, sier Alfred Berg-sjefen.

Han peker også på at å flytte fond over landegrensene er en omstendelig prosess, der bare de juridiske delene tar trekvart år i de ulike landene.

Større fordel

Skulle det bli aktuelt å flytte fondene tilbake til Norge på sikt, må selskapet kunne komme tilbake til kundene og si at det er en bedre løsning samlet sett, påpeker Alfred Berg-sjefen.

– I hvilken grad vil det være tilstrekkelig at betingelsene i Norge kun er like gode som i Sverige?

– Det er en vurdering som må gjøres samlet. Alfred Berg har valgt ut flytte ut fondene fordi det gir kundene våre en fordel. Skal vi flytte tilbake igjen, må det være fordi vi kan vise til en enda større fordel og bedre vilkår, sier Arnesen.

– Trist

Han legger til at det for noen kunder, som fondsdistributørene, kan være arbeidskrevende å gjøre en slik omjustering, og at det er andelseierne som til syvende og sist beslutter flytting.

– Vi har bedt våre kunder om tilslutning. Gir de sin tilslutning, må vi gjennomføre det vi har avtalt. De prosessene som er igangsatt, må nok gå sin gang, sier toppsjefen.

Zakariassen i VFF tror nok han representerer en bransje som det er vanskelig å få politisk sympati med, og at det kanskje bidrar til at myndighetene ikke er lydhør overfor det som er reelle problemstillinger.

– Jeg synes det er trist at man ikke lytter til legitime argumenter som vi har fremført, og at det må skje det som har skjedd, at fond flytter ut. Jeg skulle ønske at det ikke var slik det fungerte, sier VFF-sjefen.

Les også

Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

Les på E24+

Nå dumpes luksus­hyttene: – Alle bud blir vurdert

Les også

Forvalter med brannfakkel om kapitalmarkedsdager: – Bortkastet

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

Les også

Shippingaksjer stiger etter Kina-fest

Read Entire Article