Folkeuniversitetet er konkurs

1 week ago 6


Folkeuniversitetet har en lang historie som strekker seg tilbake til 1864.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres...

Folkeuniversitetet driver ulike kurs og voksenopplæring, inkludert norskkurs.

De driver også fagskoleutdanning innen helse, logistikk, regnskap og ledelse. I tillegg har de kurs inn mot fagbrev, yrkesrettede kurs og kurs for helsepersonell som trenger autorisasjon i Norge.

Styreleder Lina Buvik Vibe i Folkeuniversitetet sier situasjonen knytter seg til en fusjon av de syv regionene i Folkeuniversitet fra 2019.

– Det har vært en krevende omstillingsprosess, og på tross av alt det arbeidet som har vært lagt ned, og all innsats og tiltak som har vært gjennomført av dedikerte ansatte, må vi bare erkjenne at vi ikke lykkes, sier hun til E24.

– Vil driften holdes i gang?

– Driften har gått inn i boet og bostyrer, så jeg overlater til han å kommentere det. Verdien i selskapet ligger i de ansatte og kompetansen deres, sier styrelederen.

– Hvordan ble dette mottatt av de ansatte?

– Jeg tror på lik linje som alle som er ansatt et sted, så er dette veldig trist. Det er ingen tvil om at mange har jobbet i mange år i Folkeuniversitet og har et stort engasjement, sier Vibe.

E24 har forsøkt å få kontakt med bostyrer Knut Harald Sommernes, som fredag ikke har besvart våre henvendelser.

Folkeuniversitetet er en frivillig organisasjon uten private eiere.

Tapt penger i flere år

Dagens organisering av Folkeuniversitetet stammer fra 2019.

Organisasjonen har tapt penger hvert år siden da. I 2022 var årsresultatet på minus 14,4 millioner kroner, og inntektene lå på 167,7 millioner. Dette er det nyligste godkjente årsregnskapet. I årene før var inntektene noe høyere, mens underskuddene var større på minus 28,4 millioner i 2021 og minus 23,4 millioner i 2020.

Historien til Folkeuniversitetet strekker seg mange år tilbake gjennom ulike former og navn, og er knyttet til det som i dag heter Studieforbundet Livslang Læring. Folkeuniversitet er nå en medlemsorganisasjon her.

Folkeuniversitet ble ifølge egne nettsider stiftet for første gang i 1864, da med Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson som noen av bidragsyterne. Da voksenopplæringsloven ble vedtatt i 1977 ble Studieforbundet Folkeuniversitetet etablert.

Read Entire Article