Folketrygd-sjefen om fond-utflagging: – En bekymring

4 days ago 7


Den største aktøren på Oslo Børs mener at utflaggingen av norske aksje- og rentefond øker risikoen for at fremtidige investeringer i større grad vil skje utenfor Norge.

Administrerende direktør Kjetil Houg, Folketrygdfondet, er og har vært en tydelig stemme rundt kapitalforvaltning som en næring i Norge. Foto: Jarle Nyttingnes

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Folketrygdfond-sjef Kjetil Houg reagerer med bekymring på at norske kapitalforvaltere nå varsler utflagging av norskregistrerte aksje- og rentefond til andre land, som Sverige.

– Når norske forvaltere flytter fondene sine ut av Norge er det en risiko for at fremtidige investeringer i større grad vil skje utenfor Norge og at vi mister spennende karrieremuligheter for fremtidens forvaltere. Det er en bekymring for oss, sier Houg til E24.

Betydelig investor

Med 350 milliarder av det norske fellesskapets fremtidige pensjonsmidler under forvaltning, er ikke statlige FolketrygdfondetFolketrygdfondetFolketrygdfondet forvalter Statens pensjonsfond Norge (SPN) og Statens obligasjonsfond på vegne av Finansdepartementet. noen hvem som helst.

Folketrygdfondet er Oslo Børs’ største institusjonelle investor og eier rundt fem prosent av det norske aksjemarkedet og rundt 10 prosent av Hovedindeksen.

I tillegg er Folketrygdfondet gjennom sitt nordiske investeringsmandat en betydelig nordisk investor.

Flagger ut

Søndag skrev E24 at kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg varsler utflagging av alle sine norskregistrerte aksje- og rentefond til Sverige som følge av det de opplever som ugunstige konkurransevilkår.

Prosessen med å flagge ut Alfred Bergs rentefond er allerede igangsatt.

Samtidig varsler Storebrand, landets største kapitalforvalter med 1200 milliarder kroner under forvaltning, med flere, at de vurderer det samme.

Kommenterte innlegg

Bransjeforeningen VFF har lenge advart om at forskjeller i rammebetingelsene mellom Norge og EU-land vi sammenligner oss med, vil tvinge frem utflagging.

Bernt S. Zakariassen la ut saken om Alfred Bergs utflagging på LinkedIn mandag. Folketrygdfond-sjef Kjetil Houg har kommentert innlegget. Foto: Skjermdump fra LinkedIn.com

«Utflytting av verdipapirfond har vi advart mot i en årrekke. Nå er det i ferd med å skje og politisk får bransjen forhåpentligvis større oppmerksomhet», skriver VFF-sjef Bernt Zakariassen i et innlegg på LinkedIn, der E24s artikkel er vedlagt.

Folketrygdfond-sjefen reagerer på innlegget.

«Må da være mulig å fikse noe av dette», skriver Houg.

– For lav interesse

Overfor E24 utdyper han.

– Det har vært for lav bevissthet og interesse for å utvikle kapitalforvaltning som en næring i Norge, sier Houg, og fortsetter:

– Vi har tross alt sterke fagmiljøer innenfor kapitalforvaltning som er konkurransedyktige internasjonalt. Vi skulle gjerne sett en mer helhetlig plan for finans i Norge og hvordan reguleringen kan tilpasses dette.

Imot rigg-utflagging

Det er ikke første gang Folketrygdfondet uttaler bekymring over utviklingen i det norske finansmarkedet.

Fondet, som en hovedaksjonær i det Tor Olav Trøim-dominerte Borr Drilling, har varslet å ville stemme imot at riggselskapet skal slettes på Oslo Børs, og bare beholde noteringen på New York-børsen.

– Det er synd for norsk næringsliv, synd for den riggsektoren som vi har hatt på børsen, synd for oss som investorer, og synd for Oslo Børs som markedsplass, sa Folketrygdfond-sjef Kjetil Houg til DN i forrige måned.

Forslaget om annotering fikk tilslutning på en ekstraordinær generalforsamling i Borr tirsdag, ifølge selskapet.

– Ikke noe nytt

Alfred Bergs beslutning og de fornyede varslene fra andre kapitalforvaltere har satt fondsutflagging på dagsordenen hos Finansdepartementet.

Statssekretær Geir Indrefjord sa til E24 lørdag at VFF ville bli invitert til et møte. Zakariassen i VFF bekrefter overfor E24 tirsdag at et møte er avtalt for senere denne uken.

Han har tidligere vært begrenset i sin optimisme rundt å stanse utviklingen.

– Vi stiller selvsagt opp. Men, det er ikke noe nytt vi bringer til torgs utover at noe av det vi har advart mot, at kapitalforvaltere vil flagge ut sine fond, nå faktisk har skjedd, sier VFF-toppen.

Les også

Fond flagger ut: – Betydelig risiko for at toget er gått

Les på E24+

Folketrygdfondets gullinvestering: – Helt fantastisk selskap

Les også

Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

Les også

Flere fond vurderer utflagging: – Ikke overrasket over utviklingen

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

Read Entire Article