Er hjemmekontoret blitt den nye au pairen?

6 days ago 7


Foto: Gorm Kallestad / NTB

Man kan ikke gjøre karriere hjemmefra.

  • Ina Vedde-Fjærestad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hjemmekontor har vært og er en redning for mange familier, det gir fleksibilitet, mer ro og det hjelper til med å få hverdagen til å gå rundt.

Samtidig er det flere sektorer i næringslivet som skriker etter flere kvinnelige ledere, som for eksempel finanssektoren.

Nå kommer det om kort tid ny rapport fra Kvinner i Finans Charter som jobber for å øke andelen kvinner i ledende stillinger i denne sektoren. Fjorårets rapport viste at innen forvaltning er 20 prosent av administrerende direktører og investeringsdirektører kvinner, mens innen oppkjøpsfond er det 12 prosent kvinner på seniornivå. Men finansbransjen er variert, og innen bank og forskning er kjønnsbalansen noe bedre.

Vi trenger flere kvinner i ledende stillinger i finansbransjen fordi det er bra med mangfold, og i Norge er kjønn stort sett den eneste faktoren man har å gå etter når man skal måle mangfold. Vi trenger så definitivt andre typer mangfold også, men vi må begynne et sted. Mangfold gir bedre beslutningsgrunnlag fordi man får belyst flere sider av en sak, det tar kanskje lenger tid å bli enige, men beslutningene blir som regel bedre.

Les på E24+

Stress på hjemmekontoret: – Mistet styringen over eget liv

Britenes Women in Finance Charter la frem sin statusrapport tidligere i år. Deres initiativ ble startet etter oppfordring fra Finansdepartementet i Storbritannia tilbake i 2016. Men utviklingen går likevel sakte, til tross for flere bindene tiltak hos selskapene som er med. Den ferskeste rapporten deres viser at 95 prosent av de som har signert charteret nå tilbyr en hybrid arbeidshverdag. Dette tallet var på 26 prosent i 2019.

Det kan se ut som at hjemmekontor i hvert fall ikke bidrar vesentlig til å få flere kvinner inn i seniorstillinger i finans.

I England jobber stadig flere kvinner deltid etter at de får barn, for å få kabalen til å gå opp, og arbeidsgivere er stolte over å tilby denne muligheten til sine ansatte. I Storbritannia er pass av barn en betydelig utgiftspost for familier, og det er ikke uvanlig for en familie å måtte velge mellom å sende barna i barnehage eller at en av foreldrene er hjemme, fordi en barnehageplass lett kan koste det samme som en månedslønn.

Les på E24+

Det er noe med Kamala

Så hvorfor blir vi hjemme i Norge? Det handler stort sett om å få den berømte hverdagskabalen til å gå opp. Men hvorfor er den plutselig blitt så mye verre etter pandemien? Vi har jo kraftig statssubsidiert barnepass fra klokken 7:30 til klokken 17:00, fra barna er ett til de kan gå hjem fra skolen selv. Er hjemmekontor blitt den nye au pairen? Må vi ha hjemmekontor for å slippe å stresse og samtidig ha en kjøkkenbenk uten smuler?

Det gjøres mye forskning på dette, og de aller fleste jobber vel så godt hjemme som på kontoret. For alle som ønsker å stemple inn og ut, og få lønnsposen en gang i måneden – rett og slett bare gjøre jobben sin – er hjemmekontor helt ypperlig. Dette er akkurat det mange ønsker i perioder av livet, og det bidrar til at mange småbarnsforeldre kommer seg gjennom den tyngste perioden på hjemmebane.

Men så må man komme seg ut. I hvert fall om man har lederambisjoner, og om vi skal få opp kvinneandelen i finanssektoren. Det handler ikke om at man trenger å jazze med gutta på meglerbordet eller sitte i eviglange lunsjer, det handler mer om den klassiske praten ved kaffemaskinen, tradisjonell small talk og face time. Kvinner må ofte bli spurt om de vil søke til en lederstilling, for at de skal søke. Men da må de også være til stede og på radaren. Da hjelper det lite at de jobber for harde livet på et plettfritt kjøkken i en forstad et sted.

Les på E24+

Kan jeg spørre om hjemmekontor på jobbintervju?

Read Entire Article