Equinor-sjefen forsvarer fornybarinvesteringer: – Vi jobber ikke med grønnvasking

5 months ago 31


Equinor-porteføljen skal være i samsvar med målene i Parisavtalen. – Men vi må hele tiden sørge for at vi har lønnsomme prosjekter, sier toppsjef Anders Opedal.

 Equinor-sjef Anders Opedal sier at som et stort selskap, så ser de på oppkjøpsmuligheter i alle deler av virksomheten. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi presenterte en investeringsplan på kapitalmarkedsoppdateringen, og det vi ser i dag er at vi er i rute med den. De investeringene som vi har sagt vi skal gjøre på olje og gass, samt fornybar, går etter planen.

Det sier Equinor-sjef Anders Opedal til E24 om selskapets investeringer etter at Equinor onsdag morgen la frem sterke tall for årets andre kvartal.

– Investerer Equinor nok i fornybar til å nå 1,5-gradersmålet?

– Det som vi har fokus på er at vi totalt sett bygger en portefølje som over tid er i samsvar med den overordnede målsettingen i Parisavtalen, men vi må hele tiden sørge for at vi har lønnsomme prosjekter, sier Opedal.

Equinor-sjefen er klar i sin tale om de som mener at selskapet driver med grønnvasking.

– Vi jobber ikke med grønnvasking. Vi har ikke noe behov for det. I vår årsrapport er vi veldig tydelig på hvor mye olje og gass vi produserer, hvilket utslipp vi har, og hva våre planer for fornybar er. Alle kan gå inn og lese nøyaktig hvilken virksomhet vi driver.

Les på E24+

Tre analytikere: Bankaksjene du bør kjøpe nå

 Anders Opedal la frem kvartalstall onsdag morgen. Tallene var bedre enn analytikerne ventet på forhånd. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Staten stemte ned klimaforslag

På årets generalforsamling i mai viste flere av eierne bekymring om hvorvidt Equinors planer om stabil produksjon i mange år fremover er i tråd med globale klimaforpliktelser.

Blant annet støttet KLP, Storebrand og Nordea Asset Management som minoritetseiere et aksjonærforslag om å skjerpe Equinors klimaplaner.

Equinors styre anbefalte eierne å avvise forslaget. Den største eieren, staten, med 67 prosent av aksjene, fulgte rådet og stemte ned forslaget.

– Hvorfor anbefalte dere staten å gjøre det?

– Staten bestemmer selv hva de stemmer på generalforsamlingen. Som alltid så kommer styret med en anbefaling til alle investorene om hva de skal stemme på, sier Opedal.

– Vi har en energitransisjonsplan som vi fikk 97,5 prosent tilslutning til i 2022, og den ligger grunn til vårt arbeid. Styret så ikke behov for at vi skulle endre noe på den planen nå.

Han sier selskapet vil komme med en oppdatert energitransisjonsplan i 2025. Den skal tydeligere beskrive hvordan selskapet skal håndtere energiskiftet.

Les på E24+

Slik bygger du en robust utbytteportefølje: – Pengene triller inn hele tiden

De røde prikkene viser Equinors karbonintensitetsmål. Den grå linjen viser hvor raskt utslippene må falle hvis verden skal 1,5-gradersmålet, ifølge IEAs scenario for netto nullutslipp (NZE). Foto: Equinors omstillingsplan, 2022

Kutter grønne produksjonsforventninger

Equinor hadde som målsetting å doble fornybar kraftproduksjon i løpet av 2024.

Disse estimatene ble kuttet til en vekst på 70 prosent på grunn konstruksjonsforsinkelser ved havvindparken Dogger Bank A. Det kommer det frem i rapporten for andre kvartal.

 Selskapet har møtt forsinkelser i Dogger Bank-satsingen, og venter ikke lenger dobbel kraftproduksjon i 2024. Foto: Carina Johansen / NTB

I løpet av kvartalet sto 27 turbiner helt eller delvis ferdig i det som skal bli verdens største havvindpark. Equinor skriver at havvindprosjektet tar sikte på å være i full kommersiell drift i første halvdel av 2025.

Det ventes fremdeles en stor utbygging av turbiner før Dogger Bank er full drift. Det skal stå 277 turbiner i 2026, og i full drift skal parken kunne dekke fem prosent av Storbritannias strømbehov.

Equinors fornybarinntekter landet på 49 millioner i andre kvartal mot 4 millioner i tilsvarende kvartal i fjor. Kraftproduksjonen endte på 634 gigawattimer i andre kvartal mot 335 gigawattimer i 2023.

Les på E24+

Solgt seg helt ut av Oslo Børs-sektor: – Ser ingen triggere på oppsiden

– Olje og gass fra Norge er sikkerhetsnettet

Equinors klima-ambisjoner innen 2030 er å halvere utslipp fra deres felt samt redusere karbonintensiteten. I tillegg skal minst 50 prosent av investeringene gå til fornybar energi og lavkarbonmarkeder.

– Det grønne skiftet er en forretningsmulighet til å se på hvilke deler av det fremtidige energibehovet vi kan skape lønnsomme investeringer i, sier Opedal.

Han forklarer at Europa er avhengig av forutsigbar norsk olje og gass i en overgangsfase. Det mener Opedal er en av årsakene til at de ikke har lagt noe sluttdato for leting av norsk olje- og gass.

– Jeg er mye ute og reiser i Europa og jeg opplever at det er stor fokus på det grønne skiftet der, men de er også veldig tydelige på at olje og gass fra Norge er sikkerhetsnettet deres mens de omstiller seg.

Han forklarer at når Equinor kommuniserer at selskapet kan opprettholde dagens gassproduksjon og ha høy oljeproduksjon frem til 2035, så er dette noe som blant annet tyske industriledere setter stor pris på.

– De trenger å vite at det er en sikker energitilgang mens de jobber med det grønne skiftet.

Read Entire Article