Fylkesberedskapsrådet i Innlandet møtes om et par timer for å forberede seg på hvordan de skal håndtere de store nedbørsmengdene som er ventet fra mandag ettermiddag.
Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund sier det er vanskelig å vite hvor det blir verst, men det ser ut som både Gudbrandsdalen og Østerdalen kan bli rammet.
Usikkert hvor det treffer
Meteorologisk institutt hadde søndag formiddag et langt møte med NVE der de endret farevarselet fra gul til oransje. Det er fortsatt gult farevarsel for andre deler av Østlandet og Midt-Norge.
– Det er dessverre et område som ikke tåler så mye regn. Så dermed er det nok konsekvenser i vente, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis.
Han råder folk som bor i nærheten av bekker og elver til å holde seg orientert ved å gå inn på varsom.no.
– Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til hvordan været vil utvikle seg og treffe Norge mandag ettermiddag, men mengden med regn som kan komme gjør at vi oppjusterer det farenivået til oransje, sier flomvakt i NVE Sjur Kolberg.
Det har vært en våt sommer og det er mye vann i bakken, og dersom været treffer Østlandet og sørlige deler av Trøndelag vil det raskt kunne utvikle seg til en alvorlig situasjon, med stor fare for flom og jordskred utsatte plasser. Det vil få konsekvenser for fremkommelighet, og føre til ødeleggelser på vei, jernbane og bebyggelse.
Svært alvorlig
Uværet starter i de vestlige deler av Norge allerede i natt. Det begynner med tordenvær og styrtregn på Vestlandet og vestlige deler av Agder.
Charalampos Sarchosidis sier at oransje farevarsel sendes ut når konsekvensen er svært alvorlig. I Innlandet sier han det er særlig i Gudbrandsdalen det er ventet store nedbørsmengder mandag ettermiddag og natt til tirsdag.
– Vi forventer ikke at det er en hendelse som skjer veldig ofte. Kanskje én til to ganger i året sender vi oransje farevarsel på regn. Så folk vil nok merke dette her ganske godt, sier han.
Det ventes 60–80 millimeter nedbør på 24 timer i deler av Innlandet og sørlige deler av Trøndelag. Lokalt kan det komme mer.
I områdene som er på gult farenivå er det ventet 40 til 60 millimeter nedbør på et døgn.
Han forteller at lavtrykket kommer sørfra, fra Middelhavet, og Sør-Europa. Den type lavtrykk tar med seg me energi og varme.
Bakken er metta
Det ventes lokalt mye regn og bakken er allerede vannmettet, melder Meteorologisk institutt. Det vil øke faren for jord- og flomskred i varslingsområdet. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.
Det er fremdeles stor usikkerhet i nedbørsmengder og plassering. Skredhendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt.
Nå ber NVE om at de som bor i de utsatte områdene forbereder seg og gå inn på farevarselet til NVE.
– Ta en runde i hagen og rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt, sier Sjur Kolberg i NVE.
De følger situasjonen tett, i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.
Det blir gjort nye vurderinger søndag ettermiddag og mandag.
Publisert 08.09.2024, kl. 12.15