En svært viktig bransje for Norge

1 month ago 12


Flere fond har varslet at de vil flytte ut av Norge. Nordea, Danske Bank og Handelsbanken er blant de nordiske aktørene som ikke har norskregistrerte fond. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB/Scanpix Danmark, Reuters, NTB/ Frederik Ringnes, NTB

Vi ønsker en sterk privat fondsforvaltningsbransje i Norge også i fremtiden.

  • Geir Indrefjord

    Statssekretær i Finansdepartementet (Sp)

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Fondsforvaltningsbransjen forvalter verdier for 2.300 mrd. kroner. Det tilsvarer over 400.000 kroner per nordmann. I løpet av de siste årene har bransjen bidratt til å skape verdier for flere hundre milliarder kroner. Men enda viktigere er den kunnskapen, beredskapen og verdiskapingen bransjen skal bidra med i Norge i fremtiden.

Overordnet bidrar et velfungerende norsk finanssystem med gode fondsforvaltere til å kanalisere kapital fra sparere til samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter.

Et slikt system bidrar til lavere risiko og høyere vekstevne i norsk økonomi. Kapitalforvaltere kan også gjøre en viktig jobb som aktive eiere. De kan med kunnskap og erfaring fremme langsiktig verdiskapning i selskapene og bidra til å skape større verdier for samfunnet.

Fondsforvalterne har også en annen rolle: De bidrar til at folk og virksomheter kan få god avkastning på sin overskudds- eller sparekapital. Det gir ekstra verdi og livskvalitet både for den enkelte og for samfunnet.

Les også

Norske fond på vei til Sverige – hvorfor?

Teknologiske fremskritt har gjort at fondsforvaltning kan utøves på større avstand enn tidligere. Mulighetene til å konkurrere på tvers av regioner og landegrenser har økt, og kundene kan nås på nett. Aktører som tidligere begrenset seg til sine regioner, konkurrerer nå om kunder i større områder eller globalt. Dette innebærer både at norsk finansnæring har fått økte muligheter i utlandet og at utenlandsk finansnæring har fått økte muligheter i Norge.

Det betyr at vi kan ha spesialiserte fondsforvaltermiljø rundt om i landet, for eksempel i Stavanger og Bergen, som kan betjene det nasjonale eller internasjonale markedet. En slik utvikling bidrar til et bredere tilbud for sparerne og potensielt også til økt effektivitet, men kan også føre til det motsatte dersom rammevilkårene ikke er riktige.

Det er også slik at selv om mye av arbeidet med kapitalforvaltning ikke lenger krever at man jobber på et spesifikt sted, så er det ikke likegyldig hvor fondsforvalterne jobber fra.

En fondsforvalter lokalisert i Norge vil for eksempel oftest kjenne bedre til norsk næringsliv og de lokale forholdene for øvrig, og dessuten bedre kunne forstå norske fondskunders behov.

Slik sett vil norske fondsforvaltere ofte være dem som er best i stand til å gi norske fondskunder det beste tilbudet også i den nye teknologiske virkeligheten.

Men det er også andre grunner til at vi ønsker at privat fondsforvaltning skal foregå i Norge. Ikke minst tilbyr bransjen arbeidsplasser og bidrar med verdiskapning der den er etablert. Det er også særegent for Norge at vi har flere store statlige fond, som oljefondet (SPU/NBIM) og Folketrygdfondet, som har et stort behov for spisset kompetanse. Oljefondet står nå for nærmere en firedel av inntektene på statsbudsjettet, og dets betydning for Norge kan knapt overvurderes.

For å sikre rekruttering og erfaringsoverføring, vil tilstedeværelsen av en sterk privat fondsforvaltningsbransje i Norge kunne gi verdifulle bidrag inn i de statlige fondsforvaltningsmiljøene – og motsatt.

Å se for seg at de statlige norske fondsforvalterne skal operere i et vakuum uten en sterk norsk privat fondsforvaltningsbransje, er vanskelig. I så fall ville man fort kunne gjøre seg avhengig av kompetanse fra utlandet.

I en fremtid med synkende fødselstall og større kamp om arbeidskraften kan det være risikabelt for Norge ikke å holde seg med egne private kompetansemiljøer innen fondsforvaltning. Det kan også være sikkerhetsmessige grunner til å ha sterke norske miljøer på disse områdene.

Å legge til rette for en sterk privat norsk fondsforvaltningsbransje kan bidra til å styrke vår beredskap i en mer usikker verden.

I flere artikler i E24 de siste ukene har det kommet frem bekymringer fra Verdipapirfondenes forening (VFF) og andre om at noen norske fondsforvaltere kan velge å flytte enkelte fond ut av Norge. Alfred Berg har varslet slik utflytting av sine rentefond.

Selv om enkeltflyttinger isolert sett ikke har noen dramatikk over seg, så representerer dette en utvikling vi ikke ønsker. Bransjen peker på behov for endringer i regelverket for å motvirke utviklingen.

I Finansdepartementet jobber vi for tiden med flere saker som berører bransjen, og det vil komme nytt regelverk fra oss de nærmeste månedene på områder bransjen er opptatt av. Den store regelverksutviklingen i EU på området er krevende både for bransjen selv og for norske myndigheter.

Å sikre gode rammebetingelser for verdipapirfondene er imidlertid noe Finansdepartementet ser viktigheten av og som dermed prioriteres.

Fondsforvaltningsbransjen er ikke bare viktig for sin egen del, men for hele Norge. Departementet har over tid hatt en god dialog med Verdipapirfondenes forening (VFF). I lys av utviklingen vi ser, kommer vi nå til å intensivere kontakten. Vi ønsker en sterk privat fondsforvaltningsbransje i Norge også i fremtiden.

Les også

Flere fond vurderer utflagging: – Ikke overrasket over utviklingen

Les også

Fond flagger ut: – Betydelig risiko for at toget er gått

Les også

Flytter fondene ut av landet: – Vil komme kundene til gode

Read Entire Article