Flere av verdens største selskaper har sett enorme verdier fordufte så langt i år. – Virker ikke som at noen tror dette er over, sier investeringsøkonom.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Flere av verdens største selskaper, inkludert Tesla og Nvidia, har opplevd betydelig markedsverdifall grunnet faktorer som handelskonflikter og frykt for overprisede aksjer.
- Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet peker på at en serie negative hendelser har rammet særlig brikkeselskapene.
- Warren Buffets Berkshire Hathaway har styrket seg med økt kontantreserve og strategisk aksjekjøp.
- Johannesen tror ikke børsuroen er over, og peker på at flere investorer kjøper seg opp i «trygge havner».
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Markedsuroen har økt betydelig den siste tiden, i lys av den pågående handelskrigen mellom USA og resten av verden.
Elbilprodusenten Tesla har redusert sin markedsverdi med mer enn 40 prosent siden nyttår, og leder an i nedgangen.
Selskapet har en markedsverdi på 776 milliarder amerikanske dollar, som er 524 milliarder dollar mindre enn ved inngangen til 2025. Beløpet tilsvarer et papirtap på nær 5.500 milliarder norske kroner5.500 milliarder norske kronerTesla har ikke betalt ut utbytte i perioden. 31. desember i fjor hadde selskapet en markedsverdi på 1300 milliarder dollar. .
Se hele oversikten over selskapenes utvikling lenger ned i saken.
Les på E24+
Stor oversikt: Dette tjente de 2.000 best betalte legene i 2023
– En fanklubb
Selv om verdien av Tesla er drastisk redusert de siste månedene, tror investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet at vinden kan snu for verdens rikeste mann.
– Jeg har lært meg å aldri undervurdere Elon Musk. Selv om han har motbør nå, kommer han opp med nye ideer hele tiden, sier Johannesen til E24.
Han peker på at Tesla-aksjen på mange måter er en opsjonopsjonkontrakt som gir innehaveren rett, men ikke plikt, til å kjøpe eller selge en eiendel til en bestemt pris innen en bestemt tidsperiode på innovasjon fremover i tid.
– Det å være aksjonær i Tesla er til en viss grad også en fanklubb, mer enn for eksempel å eie aksjer i Apple. Aksjonærbasen er mer oppofrende og feirende, og Musk har vist før at han klarer å lande på beina. Så hvis jeg må tippe, så tror jeg at han gjør det denne gangen også.
– Havner midt i skuddlinjen
Flere databrikkeprodusenter har falt kraftig i verdi. Både Broadcom, Nvidia og TSMC har fått markedsverdien redusert med rundt en fjerdedel.
De fikk seg alle en kraftig knekk i slutten av januar, da den kinesiske AI-satsingen DeepSeek rystet verdens teknologiaksjer. Siden har det fortsatt nedover.
Før påske falt AI-giganten Nvidia kraftig på Wall Street. Markedsverdien ble barbert med om lag 1.992 milliarder kroner etter at det ble kjent at USA vil legge ytterligere begrensninger på eksport av produkter innen kunstig intelligens til Kina.
– Fallet er nok blant annet knyttet til frykt for at Nvidia ikke får selge denne H20-chipenH20-chipenen nedskalert databrikke tilpasset det kinesiske markedet, etter at USAs forrige president Joe Biden innførte handelshindringer på salg av de mest avanserte databrikkene til Kina. til Kina, sa investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management til E24 onsdag.
Sjefstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken knyttet fallet i tillegg til usikkerhet rundt handelspolitikken i USA.
Johannesen i Nordnet peker på at brikkeselskapene er veldig sentrale i den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.
– Infrastrukturselskaper som dette havner midt i skuddlinjen.
Nordnet-økonomen viser til at USAs president Donald Trump i forrige uke ga unntak for toll på en rekke teknologiprodukter fra Kina, blant annet smarttelefoner.
– Så nå er det jo plutselig ikke tollrestriksjoner i det hele tatt. Men mange selskaper har nok fått en smell på grunn av usikkerheten, både når det gjelder økonomien og hva som vil skje i neste uke, sier han.
Tror uroen vil fortsette
Det har heller ikke gått så bra for resten av «The Magnificent 7»«The Magnificent 7»Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla. De som ikke allerede er nevnt, har tapt mellom 12,7 (Microsoft) og 21,3 (Apple) prosent i markedsverdi.
– Grovt sett har disse selskapene falt mer eller mindre i takt med børsindeksene, så foreløpig ser dette mer ut som en korreksjon, sier Johannessen.
Han mener utviklingen startet noe tidligere, med bekymringer for at aksjene var for høyt priset.
– Så kom DeepSeek og tolluroen. Man har hatt en hel rekke av hendelser som har vært negative. I tillegg begynte mange investorer å flytte penger over til europeiske aksjer fordi man så at prisene var lavere her.
Trump har innført en 90 dagers tollpause, der tollsatsen er satt til 10 prosent for de fleste land.
– Men det alle lurer på nå, er jo hva som skjer med forhandlinger. Når det gjelder kvartalssesongen i USA er det nesten ingen som bryr seg om tallene, man er opptatt av guidingen og hva selskapene selv tror om fremtiden, sier Johannesen.
Han trekker frem Trumps unntak på teknologiprodukter fra Kina igjen.
– Det er grunn til å anta at Apple antagelig har hatt møter med Trump-administrasjonen, og sikkert fått viljen sin. Så er det opp til markedet å tro på om dette vil vedvare. Ut fra markedsreaksjonene virker det ikke som om noen tror at dette er over.
Kvittet seg med bankaksjer
I den positive enden av skalaen er det investorlegenden Warren Buffett som har gjort det best.
Hans investeringsselskap Berkshire Hathaway har steget mer enn 14 prosent i markedsverdi siden nyttår.
Da Buffett sendte ut sitt årlige aksjonærbrev i februar, hadde Berkshire Hathaway økt kontantbeholdningen til mer enn 334 milliarder dollar (ca. 3.498 milliarder norske kroner), den høyeste noensinne.
– Buffett har i en periode solgt flere aksjer enn han har kjøpt, sier Johannesen, og viser til Buffetts rekordstore pengebeholdning.
– Det er en superkraft i seg selv når markedet faller. Mange investorer tenker nok også på Berkshire Hathaway som en trygg havn. Nå sitter han også med mye kontanter, og kan kjøpe billige aksjer etter hvert.
– Brød og sirkus
Kort tid før nyheten om Buffetts store pengebeholdning, kom det frem at han hadde redusert sine investeringer i storbankene Citigroup og Bank of America, og kjøpt seg opp i øl og pizza.
– Grunnen til at han har solgt mye bankaksjer er nok at disse har steget veldig mye. Dersom man nærmer seg en resesjon i USA, er det heller ikke så lurt å eie bankaksjer, som ofte får hard medfart, sier Johannesen.
Det er annerledes med øl og pizza.
– Det konsumeres hele tiden, også i nedgangsperioder.
Johannesen peker på at fremgangen for strømmetjenesten Netflix og den kinesiske IT-giganten Tencent, som blant annet står bak en rekke spill, trolig skyldes lignende forhold.
– Det er også vanskelig å ilegge toll på denne type varer. Det blir sett på som noe mer usykliskeusykliskeaksjer som i mindre grad påvirkes at den økonomiske situasjonen. Netflix leverte gode tall før påske. Så er det litt sånn med disse, at det er brød og sirkus. Folk søker underholdning også i dårlige tider.