Ekspedisjonssjefen på SMK-sjef unngikk skatt – lånte penger fra familieselskap

2 weeks ago 20


Låneavtalen gjorde at det ikke ble betalt utbytteskatt på 1,5 millioner kroner, viser undersøkelser som er gjort i samarbeid mellom Dagens Næringsliv og tidsskriftet Stat & Styring.

Berger lånte pengene avdragsfritt i 2011 og rapporterte ikke lånet som utbytte da hun fikk avdragsfrihet for lånet i ti nye år i 2016. Hun har aldri betalt avdrag på millionlånet.

DN har bedt flere eksperter vurdere låneopplegget, og de er samstemte i sin vurdering: Lånet er klart å anse som et ulovlig utbytte, siden avdragsfriheten ble forlenget i 2016. Dermed er det å anse som et nytt lån.

Slike aksjonærlån var tidligere en effektiv måte å benytte selskapets penger til privat forbruk på, uten å betale 28 prosent utbytteskatt. Smutthullet ble tettet av Solberg-regjeringen i 2015.

Kreftforeningen søker advokat eller jurist som kan styrke vårt arbeid med digital transformasjon og innovasjon

Betalte aldri avdrag

Berger bekrefter at hun aldri har betalt avdrag, men mener det ikke har noe å si.

– Lånet har vært reelt hele tiden. Låneavtalen har vært skriftlig, pantsikret, rentebærende og lovlig etter selskapslovgivningen. Det har også vært innrapportert i mine selvangivelser og i selskapets regnskaper siden 2011, skriver Berger i en epost til DN.

Hun mener også at det ikke var et skjult utbytte.

– Det lånet jeg tok opp i 2011, var fullt lovlig og ikke skattepliktig. Lovendringen i 2015 hadde ikke tilbakevirkende kraft. Etter mitt syn kan den forlengede avdragsfriheten ikke anses som et nytt lån.

Skatteetaten koblet inn

Ifølge Stat & Styring har Berger likevel bestemt seg for å be Skatteetaten om en oppklaring av om hun skulle ha betalt utbytteskatt. Det samme har flere andre aksjonærer i familieselskapet.

– Spørsmålet som kan diskuteres, er om det kan ha oppstått utbytteskatt i årene 2016–2022 for de avdragene som etter den opprinnelige avdragsplanen skulle vært betalt i perioden, skriver Berger.

– Jeg har derfor tatt kontakt med Skatteetaten for å avklare om det er grunnlag for å endre ligningen min for 2016–2022.

Berger ble i statsråd 16. februar utnevnt til ekspedisjonssjef og leder av administrativ- og konstitusjonell avdeling på Statsministerens kontor. Det er denne stillingen som har ansvaret for opplæring av statsråder i håndtering av blant annet habilitet og personlige investeringer.

Read Entire Article