Dr. Dropin satser i London: Ser muligheter i krise

1 week ago 12


LONDON (E24): Etter Sveits-flopp ønsker Dr. Dropin å tiltrekke seg pasienter fra et kriserammet britisk helsevesen.

Lege og Dr. Dropin-gründer Daniel Sørli (til venstre) jobber på klinikken i London. Her sammen med kollega Hemal Shah. Foto: Jørn Tomter

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I den vestlige delen av London og ved bredden av Themsen ligger nabolaget Fulham. Der finner vi den norske helsetjenestekjeden Dr. Dropin, som i slutten av mars utvidet til Storbritannia. Når E24 møter gründer og lege Daniel Sørli i den nyåpnede klinikken står han bak den lille resepsjonen ved inngangspartiet.

– Det er gøy å kunne være litt overalt og gjøre alt mulig igjen, sier han.

Nå har Sørli tatt på seg gründerfrakken på nytt for å prøve å gjenta den tidvis omdiskuterte suksessen fra det norske markedet.

– Vi har hatt en veldig fin vekst siden vi åpnet, og vi ser at tilstrømningen av pasienter blir bedre uke for uke og måned for måned, sier Sørli, som for et halvannet år siden tok med seg familien og flyttet fra Oslo til London.

Dr. Dropin-klinikken ligger i en travel gate i nabolaget Fulham i den britiske hovedstaden. Foto: Jørn Tomter

Det er ikke tilfeldig at Dr. Dropin med Sørli i spissen valgte å utvide til Storbritannia, hvor lange ventetider og legemangel preger det offentlige helsevesenet National Health Service, mest kjent som NHS. Gründeren ser muligheter i krisen.

– Vi ser at tilliten til NHS har falt blant befolkningen, spesielt på grunn av lange ventetider, kapasitetsproblemer og fysisk tilstedeværelse, sier Sørli.

Les på E24+

Full oversikt: Dette tjente 790 partnere i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2022

Konkurrerer om spesialister

Sørli forteller at mye av allmennlegetjenesten til NHS er telefonbasert, og at pasienter gjerne foretrekker fysiske legetimer. Dr. Dropin og NHS konkurrerer samtidig om den begrensede ressursen som leger er. Etter brexit flyktet helsepersonell landet.

– Vi har hatt god tilgang på leger, men det har vært litt mer utfordrende å rekruttere spesialister. Spesielt hudleger har vært ettertraktet. Vi får mange gode kandidater som jobber deltid i NHS og deltid hos oss, sier Sørli.

– Har dere planer om å samarbeide med NHS?

– Ja, vi ser det som et naturlig mål å kunne samarbeide med NHS når vi når en viss størrelse. Det vil gi oss muligheten til å være en del av systemet som alle har tilgang til.

Les på E24+

Millionlønn uten utdanning: – Ingen bryr seg om hvor og hva du har studert

Motstrøms i Sveits

Samtidig som beslutningen om å utvide til Storbritannia ble tatt, skulle Dr. Dropin i tillegg prøve seg i Sveits, som har blitt bosted for mange rike nordmenn. Der bor også store deler av Hagen-familien, Sørlis svigerfamilie. Satsingen ble imidlertid en kortvarig affære og allerede i sommer trakk legekjeden seg ut av alpelandet.

– Jeg fikk mulighet til å gjøre gründerreisen som jeg gjorde i Norge på nytt, sier Daniel Sørli om London-satsingen. Foto: Jørn Tomter

– Etter kapitalhentingen og på grunn av et skifte i finansmarkedet, med mindre vilje til å investere i vekstselskaper, måtte vi velge ett marked. Storbritannia virket som det med størst sannsynlighet for å lykkes, så vi satset her.

Vekststrategien i Sveits var å kjøpe opp mindre klinikker. Så forsvant investorenes risikoappetitt. I fjor fikk Dr. Dropin-konsernet et underskudd på 155 millioner kroner, etter flere års opptur som følger av coronabølgen.

Ønsker å utvide i London

Pasientgruppen i London er bred, fra småbarnsfamilier til eldre, men hovedgruppen er unge yrkesaktive. Det stemmer overens med demografien i området Fulham, som heller ikke er tilfeldig valgt som plassering for helsekjedens første klinikk i Storbritannia.

Sørli forventer høyere inntjening per klinikk i Storbritannia enn i Norge fordi tjenestene er dyrere. Men han vil ikke lette på sløret når det gjelder økonomiske tall og mål for klinikken, annet enn at de har nådd «en tosifret millionomsetning».

– Hvordan har veksten her vært hittil, mot de totale ambisjonene?

– Jeg kan si at både vi i ledergruppen og investorene våre synes det er gøy å se at klinikken vokser så mye som den gjør.

– Og hva er ambisjonene for Storbritannia?

– På kort sikt handler det om å få denne klinikken til å gå veldig bra. Deretter vil vi vurdere å åpne flere klinikker i London. På sikt ønsker vi å bli en betydelig aktør, som i Norge, hvor vi jobber både direkte med pasienter og med det offentlige, forsikringsselskaper og store bedrifter.

Dr. Dropin kjøpte i fjor opp Skindoc, en digital og fysisk hudlegesatsning. Tjenesten tilbudt på skjermen koster omtrent 2800 kroner. Foto: Jørn Tomter

NHS’ tjenester er helt kostnadsfrie, i ulikhet med de fleste helsetjenester i Norge. Sørli opplyser likevel at pasienter virker å være villige til å betale for det Dr. Dropin i London tilbyr.

– Vi opplever at folk her ikke synes tjenestene er for dyre. Vi har lagt oss godt under de etablerte private klinikkene som Harley Street-klinikkene, som har et veldig høyt prispunkt.

Gaten Harley Street i London er kjent for dens mange private helseklinikker og tiltrekker seg internasjonale pasienter. Eksempelvis koster en fastlegetime på 30 minutter ved en av klinikkene der 3500 kroner. Den samme typen time koster 2000 kroner hos Dr. Dropin i Fulham.

NHS ligger nede med brukket rygg

Det britiske helsevesenet NHS går gjennom den største krisen i sin historie, og er i kritisk tilstand etter flere år med underfinansiering, ifølge Financial Times.

En rapport fra september bestilt av regjeringen viser at England har brukt nær 523 milliarder kroner mindre enn sammenlignbare land på helseinfrastruktur siden 2010-tallet. Underinvesteringen har tvunget NHS til å tappe budsjettene for å dekke daglige utgifter.

I tillegg har helsen til befolkningen forverret seg, med flere som lever lenger med sykdommer. Dette, kombinert med for få sykehusplasser sammenlignet med andre europeiske land og mangel på helsepersonell, har skapt en presset situasjon.

Read Entire Article