Dømt for økonomisk kriminalitet – fremdeles eiendomsmeglere

1 week ago 6


Bare seks uker før mannen ble dømt for bedrageri, fikk han meglerbrev. Finanstilsynet fikk aldri vite om saken.

Mannen som ble dømt for bedrageri i 2016, er fremdeles aktiv som eiendomsmegler på Østlandet. Bildet har ingenting med dommen å gjøre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Det var mer basert på misforståelser enn noe annet, sier eiendomsmegleren på Østlandet da E24 tar kontakt.

I 2016 ble han dømt for trygdebedrageri.

Finanstilsynet ser særlig alvorlig på eiendomsmeglere som begår økonomisk kriminalitet, og dette kan være grunn nok for å frata noen tillatelsen til å være megler.

Men Finanstilsynet ble ikke fortalt om dommen mot mannen. Seks uker før mannen ble dømt fikk han meglerbrev fra Finanstilsynet. Han er fremdeles eiendomsmegler i en landsdekkende eiendomsmeglerkjede.

E24 har gått gjennom straffesaker mot personer som har tillatelse til å være eiendomsmegler:

  • Gjennomgangen viser at tre meglere er dømt for økonomisk kriminalitet de siste ti årene, uten at Finanstilsynet har visst om det.
  • Én av dem jobber fremdeles som megler i dag.
  • To av dem er ikke lenger aktive som meglere, men har fremdeles tillatelse til å bruke tittelen.

– Finanstilsynet er ikke kjent med disse sakene, skriver seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso, Arne Solberg, til E24.

– Det følger av politiregisterforskriften at politiet skal underrette Finanstilsynet om en eiendomsmegler blir siktet for forhold som kan ha noe å si for tillatelsen.

Tilsynet viser til politiet om hvilke vurderinger som ble gjort i sakene E24 omtaler.

Seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, Arne Solberg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Alle som vil bli eiendomsmegler må søke om tillatelse. Da må de legge ved politiattest. Men dersom de bryter loven etter de har fått tillatelsen fra Finanstilsynet, er det ikke sikkert tilsynet får vite at de bryter loven.

På ti år har politiet varslet Finanstilsynet seks ganger om personer med meglergodkjenningmeglergodkjenningTallene omfatter de som har tillatelse til å bruke tittelen "anvarlig megler", og omfatter både eiendomsmeglere og advokater. , som er mistenkt eller dømt for straffbare handlinger. Det viser en oversikt fra tilsynet som E24 har fått innsyn i.

– Finanstilsynet har ikke informasjon om hvor mange eiendomsmeglere som er siktet eller straffeforfulgte i den aktuelle perioden, skriver Solberg til E24.

E24 har vært i kontakt med politiadvokatene som var ansvarlig for sakene mot de tre meglerne. De bekrefter at de ikke har hatt kontakt med Finanstilsynet i forbindelse med sakene.

Dømt for underslag – trakk seg fra megling

Én av de andre som fremdeles har meglerbrev selv om de har blitt dømt for økonomisk kriminalitet, forteller at han sluttet med eiendomsmegling etter dommen.

– Jeg valgte å ikke drive mer med salgsmegling, nettopp på grunn av den saken der, sier han til E24.

Han ble dømt for underslag av over 300.000 kroner i fjor. Dette skjedde før han fikk meglerbrev, men dommen falt etter han fikk meglerbrevet. Han sier han fikk beskjed av politiet om at han ikke kunne være megler på grunn av saken, og at dette var grunnen til at han sluttet i bransjen. Likevel har han fremdeles eiendomsmeglerbrev.

– Hvis jeg hadde hatt en karriere innenfor det og plutselig mistet meglerbrevet, så er det jo meg det går ut over, forklarer han.

Den tredje personen E24 har funnet, fikk også dommen i fjor. Han ble også dømt for trygdebedrageri. Han har ikke vært megler på flere år, men har fremdeles meglerbrev i dag.

Livets største transaksjoner

Arne Solberg, seksjonssjef i Finanstilsynet forklarer at de ser særlig alvorlig på økonomisk kriminalitet siden kjøp og salg av bolig er blant de største økonomiske transaksjoner forbrukere gjør i løpet av livet.

Eiendomsmegleren hjelper både kjøper og selger i bolighandelen, og håndtere store verdier på vegne av partene. Det er da avgjørende at partene i handelen og samfunnet ellers, kan ha tillit til at eiendomsmegleren håndterer disse verdiene på en god og trygg måte, sier Solberg i Finanstilsynet.

– Hva kan konsekvensen være av at dere ikke får beskjed om disse straffbare forholdene?

– En konsekvens vil være at personer, som på grunn av de straffbare forholdene ikke blir regnet egnet til å drive med eiendomsmegling, fremdeles har denne tillatelsen.

E24 har vært i kontakt med Politidirektoratet, som er det øverste ledelsesnivået i politiet. De sier at ansvaret for å varsle i politiregisterforskriften ligger til den som har avdekket et forhold det skal varsles om.

Oppvask i meglerbransjen

E24 skrev tidligere i høst om at flere eiendomsmeglere som ble fratatt meglerbrevet, fremdeles jobber med boligsalg i dag.

Finanstilsynet har bedt om bedre verktøy for å kunne drive effektivt tilsyn med eiendomsmeglere. I slutten av november varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum at de ville gi tilsynet mulighet til å gi meglere yrkesforbud.

Artiklene kom etter at E24 omtalte arbeidet til en meglerfullmektig i Lørenskog som jobbet for meglerfirmaet Schala & Partners.

Read Entire Article