Dette grepet kan sikre Norges første OL-gull i Paris: – Hatt den innerst i kjelleren i 20 år

5 months ago 31


Det har vært et tidvis tungt OL med norske øyne så langt.

Selv om flere gullfavoritter allerede har vært i aksjon i den franske hovedstaden, står Norge fortsatt uten en eneste medalje i lekene. Samtidig har flere favoritter røket ut tidlig.

Nå kan en isvest fra OL i Athen i 2004 sørge for at marginene bikker i norsk favør under OL i Paris 20 år senere. Eller rettere sagt Châteauroux, hvor skyteøvelsene arrangeres.

– Jeg har hatt den innerst i kjelleren i 20 år og håpet at ikke noen på Olympiatoppen skulle skjønne at jeg ikke hadde levert den inn igjen, sier trener Espen Berg-Knutsen til NRK.

  • Torsdag skal Jon-Hermann Hegg skyte finale på 50 meter rifle match. Den kan du høre direkte i NRK Radio fra 09.30 torsdag morgen og følge direkte på NRK.no.

Espen Berg-Hansen

OL: Espen Berg-Knutsen deltok selv i OL i Sydney (2000), Athen (2004) og Beijing (2008). Bildet er fra deltagelsen i Athen.

Foto: Tor Richardsen / NTB

Fra Athen

Til OL i Paris har nemlig Berg-Knutsen, som selv har tre OL-deltagelser på CV-en, med seg isvesten han brukte under lekene i Athen i 2004.

– Jeg skal ta litt av æren for den. Det er OLTs vest som jeg brukte i OL i Athen i 2004, så det er gjenbruk på høyt nivå, sier Berg-Knutsen om vesten han har tatt med til eleven i Paris, før han fortsetter:

– Vi tok den med hvis det skulle bli så varmt som nå. Vi legger den i fryseren på kvelden, så er den god som ny hver morgen.

Jon-Hermann Hegg

LANGT FRA KALDT: Gradestokken i skytehallen viser over 30 varmegrader.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Og varmt er det i aller høyeste grad.

Inne i skytehallen var det under onsdagens kvalifisering over 30 grader. Når utøverne i tillegg skal ikle seg flere lag med klær, inkludert superundertøy, blir det fort at svetten renner, selv med isvest på seg før start.

Hovedpersonen selv erkjenner at det er langt fra kjølige forhold som venter utøverne når de går inn i skytehallen.

– Ja, det var varmt. Litt bedre i dag enn i går, sa Jon-Hermann Hegg til NRK etter at han onsdag hadde sikret seg finaleplass på 50 meter rifle.

Jon-Hermann Hegg

NEDKJØLING: Varmen byr på utfordringer for flere av utøverne.

Foto: AP

Hyller grepet

En av dem som hyller tiltaket er NRKs skiskytingsekspert og skytekommentator, Ola Lunde.

– Med den temperaturen gjør at du på en høyere puls, med hardere pulsslag og da er det viktig å prøve å kjøle ned kroppen så mye som mulig før du skal i veien og skyte da, sier han.

Da kan alle små tiltak fungere mener Lunde. Likevel undrer han seg over at tiltaket er et 20 år gammelt plagg.

– Jeg tenker at det må vel finnes isvester som er produsert etter 2004. En isvest fra 2004 hadde jeg ikke sett for meg, sier han humrende om den uvanlige løsningen.

Medaljeplanen klar

De siste dagene har på ingen måte vært enkle for de norske skytterne, som har hatt stang ut i starten av mesterskapet.

Som en del av et norsk lag var Hegg og Jeanette Hegg Duestad 0,1 poeng fra en bronsefinale på mesterskapets første dag i lagkonkurransen i 10 meter luftrifle.

I den individuelle konkurransen var så Hegg 0,2 poeng fra å være blant de åtte som tok seg til finalen, etter et avsluttende skudd på 9,6. Hegg Duestad klarte å ta seg til finalen på kvinnesiden, men endte der sist av de åtte finaledeltagerne.

– Hvor vanskelig har de siste dagene vært?

– Det blir gradvis enklere og enklere, men det dukker opp innimellom, og da må jeg snu det så raskt som mulig før jeg graver meg ned. Det er bare å være disiplinert, sier Hegg.

Når OL-finalen går av stabelen torsdag morgen er planen klar: Slippe ned skuldrene og ha det gøy.

– Jeg har kommet til finalen, og det er jeg veldig godt fornøyd med. Jeg får bare gi gass!

Treneren er ikke i tvil om at det er viktig at eleven senker skuldrene, og ikke minst holder fokuset.

– Det kommer til å være et veldig høyt press i finalen. Du skal ikke være redd for at han skal gjøre sitt ytterste for å få ut det siste av sitt potensial.

– Det viktigste er at han gjør det han skal gjøre.

Publisert 01.08.2024, kl. 05.57 Oppdatert 01.08.2024, kl. 06.26

Read Entire Article