Det siste Forsvaret trenger

5 months ago 33


Bare tanken på boplikt kan skremme folk vekk fra Forsvaret.

Leder i Senterpartiets programkomité, Anne Beathe Tvinnereim, mener det bør vurderes om ansatte i Forsvaret skal ha boplikt der de jobber. Foto: Lise Åserud / NTB
onsdag 31. juli kl. 21:11

I den siste døsige uken i juli kommer Senterpartiet med årets aller dårligste forslag: Boplikt for Forsvarets ansatte.

Det må bli slutt på all pendlingen fra nord til sør, sier Anne Beathe Tvinnereim til NRK. Hun leder partiets programkomité, er partiets nestleder og er dessuten statsråd. Man må nesten ta på alvor det hun sier. Men det er litt vanskelig.

Det er på tide å vurdere å pålegge de ansatte i Forsvaret å bo der de jobber, mener hun.

Forsvaret trenger drahjelp til å holde på dyktige folk. Dette forslaget, selv om det bare er en idé, bidrar til det motsatte. Altfor mange med unik kompetanse slutter, samtidig som det haster å oppbemanne.

Lykkes ikke Forsvaret med å både få folk til å bli, samtidig som de rekrutterer mange nye, er det umulig å gjennomføre den nødvendige styrkingen av Forsvaret.

Likevel kommer det nå et forslag som bare er egnet til å skremme folk fortere vekk. Fra partiet som har ansvar for forsvarsdepartementet.

En ting er å tvinge ansatte til å bosette seg et sted de faktisk ikke ønsker å slå seg ned. Men en boplikt vil ikke bare gjelde de ansatte. Ofte har de nemlig både ektefeller og barn. De må i så fall flytte med. Hvor familievennlig er det?

Skattefordelene til pendlerne må kanskje også nedjusteres, mener hun. Det er nesten imponerende dårlig timing å foreslå noe som helst som kan gjøre det mindre økonomisk attraktivt å jobbe i Forsvaret.

Noen av de viktigste årsakene til at kompetente forsvarsfolk ser seg om etter ny jobb et stykke ut i karrieren, er lønn og en svekket pensjonsordning. I juni slo Stortingets forsvarskomité fast at de ønsker å gjøre pensjonen bedre, men saken er ikke løst ennå.

Statsminister Jonas Gahr Støre snakker med en soldat i Porsangermoen leir. Skal han lykkes med Forsvarets langtidsplan, må Forsvaret lykkes med å holde på folk. Foto: Jan Langhaug / NTB

Begrunnelsen for forslaget om boplikt er beredskap. Men partiet som har ansvaret for regjeringens forsvarspolitikk, bør stole på at forsvarssjefen har nok folk på vakt til enhver tid. Det må vi kunne forvente.

Når det er sagt: Det er uheldig at såpass få vil bo der Forsvaret trenger folk. Det hadde selvsagt vært bedre om færre pendlet.

Men dette er større enn personalpolitikk, og tvang er feil virkemiddel. Å gjøre det mer attraktivt å bosette seg i de nordligste områdene i Norge, er en viktig politisk oppgave.

Her møter distriktspolitikk sikkerhetspolitikk.

Det finnes allerede flere økonomiske fordeler ved å bo i Nord-Troms og Finnmark: Nedskriving av studielån, lav skatt og billig strøm.

Men det er ikke nok. Det er på tide å vurdere enda flere tiltak.

Fraflyttingen fra Finnmark er et potensielt sikkerhetspolitisk problem. Det tilsier at det bør være mulig for Sp å gå gjennomslag for enda mer distriktspolitikk enn ellers.

Som Sp vet veldig godt, handler det om en helhet. Arbeidsplasser, skole, velferdstilbud, bedre vilkår for næringsutvikling og flytilbud. For å nevne noe.

Dette tar selvsagt tid. Men det får heller være.

Inntil videre bør Sp lytte til dem det gjelder: De ansatte i Forsvaret.

Vil de flyttes med tvang? Kunne de tenke seg dårligere pendlerordninger?

Det forslaget vil ikke ha en snøballsjans i helvete, sa Sp-ordfører i Bardu Toralf Heimdal til Forsvarets forum. Jeg tror heldigvis han har rett. Men det skaper likevel støy og usikkerhet.

Forsvarets ansatte må være klare til å forsvare oss alle når det måtte trengs. Å bli beordret rundt omkring er en del av deres arbeidsliv.

Dette er rimelig høye krav. Å i det hele tatt vurdere å toppe det med en boplikt, er på grensen til respektløst.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article