Den nye Extra-sjefen er på jakt: Vil bli landets største kjede

1 week ago 8


Håvard Jensen er tilbake som sjef for landets tredje største dagligvarekjede. Ambisjonen er klar: Å slå «de grønne» og «de blå».

 Extra har vokst med 0,6 prosent markedsandeler så langt i år, ifølge kjedesjef Håvard Jensen. I et marked på rundt 215 milliarder kroner, utgjør det store summer. Foto: Espen Solli / Coop

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Fargene representerer Extras to største konkurrenter, Kiwi og Rema 1000. Jensen foretrekker ikke å bruke navnene deres, men kjedene er utvilsomt i Extra-sjefens tanker.

– Det er tøffere konkurranse enn noen gang. Så lenge vi ligger foran de grønne og de blå, så vil jeg være fornøyd. Det viktigste for oss er å ligge i spissen, sier han.

Det har Extra gjort hittil i 2024, ifølge Jensen. Han forteller at de har 0,6 prosentpoeng større andel av dagligvaremarkedet nå sammenlignet med utgangen av året. Det er like stor vekst som kjeden hadde i hele 2023. Og det er ifølge Jensen mer enn konkurrentene.

– Vi har klart å trykke til ordentlig og er vekstvinner så langt i år.

Extra får dele kun sine egne tall, men hverken Rema 1000 eller Kiwi protesterer på betegnelsen. Se deres svar senere i artikkelen.

Les på E24+

Fem eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

Med nummer 600 i sikte

De siste sammenlignbare tallene på markedsandeler viste Kiwi på topp, for første gang, rett foran Rema 1000. Begge hadde ved utgangen av 2023 omtrent 24 prosent av det tradisjonelle dagligvaremarkedet.

Knappe syv prosentpoeng bak fant man Extra som landets tredje største kjede.

Jensen understreker hvor raskt Extra har vokst. Etter oppstarten i 2006 tok det 14 år før butikk nummer 500 var et faktum. Rema 1000 og Kiwi brukte over 30 år på det samme.

– Vi har 568 butikker nå og har mål om å bikke 600 i nærmeste fremtid. Så får vi se om det blir i år eller neste år. Vi har mange nyåpninger på blokken fremover.

En stor andel av Extras butikkåpninger har kommet som følge av oppkjøp av Ica og Rimi, samt omprofilering av Coops egne Prix-butikker.

– Hvordan ser du for deg at veksten skal skje fremover?

– De andre har også vokst med fusjoner og oppkjøp, og det vil alltid være én mulig strategi. Så tenker jeg at det viktigste nå er å fokusere på organisk vekst med butikkmassen vi har i dag.

Les på E24+

Eksen kan ha krav på pensjonen din

Mer og mer lavpris

Ved utgangen av fjoråret var det 3812 dagligvarebutikker i Norge, 43 færre enn året før.

53 nærbutikkernærbutikkerEn butikk som søker å tiltrekke seg kunder gjennom å ligge nær der de bor. De er ofte mindre i størrelse, har et begrenset utvalg, samtidig som prisene ikke er de laveste. Joker, Matkroken og Coop Marked er eksempler. falt fra mens det ble 20 flere lavprisbutikker. De siste årene har Kiwi, Rema og Extra kjempet til seg stadig større del av markedet. I fjor var lavprisandelen på nesten 72 prosent.

– Trenger Norge egentlig flere dagligvarebutikker i lavprissegmentet?

– Ja, selvfølgelig gjør vi det. Kommuner og byer utvikles stadig, med ny infrastruktur og boligfelt. Da må vi følge med, samtidig som vi kontinuerlig jobber med å fornye butikkmassen og plassering.

 Kiwi er landets største kjede. Coop Extra-sjefen ønsker seg den plasseringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Nærbutikker i distriktene sliter når folk er villig til å kjøre litt lengre for å handle litt billigere. Kjenner du på et ansvar for dem?

– Min jobb er å gjøre det jeg kan for å lykkes med Extra. Samtidig er det viktig for Coop at vi beholder helheten, men også Extra har mange butikker ute i distriktene. Mange flere enn de grønne og de blå.

– Et spørsmål om tid

Håvard Jensen tok over sjefsstolen i Coops lavprissatsing i fjor høst. Det er et sete han er godt kjent med. Jensen var sjef fra 2006, da Extra åpnet sin aller første butikk, til 2016.

– I starten var det mange som lo av ambisjonene våre. Nå er vi på pallen. Og ser man på vekstkurven til Extra sammenlignet de grønne og de blå, så vil det på et tidspunkt komme et krysningspunkt.

– Du sier det er et spørsmål om tid før Extra er størst?

– Ja, det er ikke et spørsmål om hvis, men når.

E24 har presentert uttalelsene for Kiwi og Rema 1000.

– Det er godt å se at Coop ser lyst på fremtiden! Vi mener det er bra for kundene med sterk konkurranse og lover knallhard kamp, kommenterer kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

Hun poengterer at Kiwi vokste med «vanvittige 1,6 prosentpoeng i fjor» og at de har «god andelsvekst så langt i år».

Kristine Aakvaag Arvin

Kommunikasjonssjef i Kiwi

Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør i Rema 1000, peker på egen utvikling de siste årene. I 2023 økte Rema 1000 markedsandelene med 0,3 prosentpoeng.

– Vi ser også at denne trenden fortsetter så langt i 2024. Det er vi strålende fornøyde med, og det viser at vi gjør de riktige tingene for å få kunden til å velge oss. Vi er trygge på at den gode veksttrenden vi har vært i over tid, vil fortsette videre.

Pia Mellbye

Salgs- og markedsdirektør i Rema 1000

Read Entire Article