Dansk havvind-flopp: – Må jobbe med å få ned kostnadene

1 week ago 12


Ingen ville by på en dansk havvindauksjon i forrige uke. Norsk havvindbransje håper regjeringen lytter til dem før neste norske auksjon.

Dette er Ørsteds havvindanlegg Gode Wind i den tyske delen av Nordsjøen. Foto: MATTHIAS IBELER

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Endelig kan vi trykke på knappen, sa Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard da landet lyste ut store havvindområder tidligere i år.

Før helgen kom fasit: det kom ingen bud.

Danmark har holdt en auksjon nå og skal ha enda en til neste år.

Totalt skulle de to auksjonene åpne for minst seks gigawatt (GW) havvind. Eksisterende havvindanlegg i Danmark har en kapasitet på 2,7 GW.

Les også

Danmark satser stort på havvind

Skylder på auksjonssystemet

Bransjeorganisasjonen Wind Europe mener det er innretningen på auksjonen som gjør at bransjen ikke viste interesse, i motsetning til auksjoner i Polen, Nederland og Storbritannia.

«Det danske auksjonssystemet inkluderer ingen form for statsstøtte eller stabilisering av inntektene», skriver Wind Europe i en melding.

De peker også på at Danmarks energietterspørsel fra transportsektoren, oppvarming, hydrogenprodusenter og industri ikke øker raskt nok.

«Det skaper usikkerhet for utbyggerne av havvind om hvilke priser de kan selge strømmen til i fremtiden», skriver organisasjonen.

Kostnadsøkninger og høyere lånekostnader på grunn av økte renter skaper også utfordringer for bransjen, ifølge Wind Europe.

Les også

Dropper havvind på Utsira Nord: – Viktig at det ikke kommer flere forsinkelser

– Må jobbe med å få ned kostnadene

Leder Arvid Nesse i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind har oppskriften klar for aktørene i havvindbransjen:

– Generelt må man jobbe med å få ned kostnadene. Så er det opp til hvert enkelt land hvilke virkemidler man har og hvor mye det haster med å få på plass denne kapasiteten, sier han.

Leder Arvid Nesse i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind. Foto: Kristine M. Stensland / Stavanger Aftenblad

Nesse er bekymret for Norges kommende auksjon for flytende havvind i området Utsira Nord. Utlysningen er ventet i starten av 2025, men i det siste har flere aktører varslet at de vil droppe å gi bud.

– Norske myndigheter må lytte til hva næringen sier før de kommende rundene på norsk sokkel. Det har jo vært varslet at det ville bli krevende å delta i den danske auksjonen, hvor det ikke var noen støtte, sier Nesse.

Det har vært flere utsettelser knyttet til norsk havvind, og bransjen har etterlyst forutsigbarhet.

Regjeringen har bedt Stortinget om fullmakt til å gi inntil 35 milliarder i støtte til et prosjekt for flytende havvind på Utsira Nord utenfor Vestlandet.

Høyre har vært skeptisk til dette, og mener det er usikkert hva Norge får igjen for pengene.

– Viktig å opprettholde tempoet

Regjeringen mener at Norge trenger mer strøm, og har trukket frem havvind som en viktig løsning.

Det skal brukes mye strøm til elektrifisering av olje- og gassplattformer på sokkelen, og til Googles datasenter i Skien og et TikTok-datasenter på Hamar og Løten.

Mange er bekymret for hva som skjer i leverandørindustrien langs kysten fra 2026, når mange av olje- og gassutbyggingene på sokkelen blir ferdigstilt. Det er ikke planlagt så mange nye, store utbygginger, og noen håper på oppdrag knyttet til havvind.

– Det er viktig å opprettholde tempoet på Utsira Nord, det er viktig også for den norske olje- og gassnæringen, sier Nesse.

Les også

Ingen bud på britiske havvindprosjekter: Bekymret for norsk auksjon

Ikke støtte i Danmark

Den danske auksjonen i forrige uke omfattet kapasitet på tre gigawatt (GW) i havvindfeltene A1, A2 og A3 i området Nordsjøen I.

«Energistyrelsen har ikke mottatt bud på noen av de tre tilbudte havvindområdene i Nordsjøen», skrev organet som hadde ansvaret for auksjonen i forrige uke.

Ingen aktører ville bygge ut havvind i en auksjon som ikke bød på noe støtte.

Tilbyderne måtte ha betalt en fast sum til staten over 30 år for å benytte områdene. I tillegg skulle den danske staten bli medeier på 20 prosent i hvert enkelt prosjekt.

Statsråd Aagaard har bedt Energistyrelsen om å gå i dialog med markedet om hvorfor ingen ville by i auksjonen.

Ingen ville bygge ut havvind i tre områder utenfor Danmarks vestkyst i en auksjon i forrige uke. Neste år skal noen andre områder i indre farvann lyses ut. Foto: Energistyrelsen

Britisk fiasko

Andre land har også opplevd fiasko i auksjoner. Storbritannia fikk ingen bud på havvindområder under en auksjon i fjor høst.

Etter hvert oppjusterte britene taket på statsstøtten, og i en auksjon år kom det igjen inn en rekke bud. Blant annet skal norske Vårgrønn bygge ut flytende havvind på britisk sokkel.

Danmark skal ha enda en auksjon, med frist 1. april 2025. Den omfatter områder i indre farvann, i områdene Hesselø, Kattegat og Kriegers Flak II.

Wind Europe ber Danmark ta grep og sikre at områdene fra den feilslåtte auksjonen også inkluderes i auksjonen neeste år, med en innretning som er bedre for aktørene.

«Hvis ikke risikerer Danmark å henge etter som havvindmarked», skriver Wind Europe.

Les også

Danmark satser stort på havvind

Les også

Havvind-krangel: – Kan ikke gi blankofullmakt på 35 mrd.

Read Entire Article