Denne artikkelen er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer.
Forsker Marco Vindas´ mistanke om steinbit-slåsskamper stemte ikke med tidligere forskning. (Foto: Marco Vindas)
Det har hjulpet Marco Vindas i hans forskning.
I 2016 var forsker Marco Vindas ved NMBU Veterinærhøgskolen på ferie på Akureiry på Nord-Island. Han elsker å dykke og fant raskt tonen med Erlendur Bogason, som eier den lokale dykkebutikken.
– Han er kjempeinteressert i forskning og snakket om steinbitene som kommer til fjorden Eyjafjörður hvert år for å pare seg, sier Vindas.
Slåss for å få pare seg
Bogason fortalte Vindas om noe spennende han hadde observert blant steinbitene.
Steinbit oppholder seg på dypt vann, men i juni/juli tar hannene seg opp til grunnere vann for å gjøre seg klar til paring. De leter etter en hule hvor de kan vente til hunnene kommer i august og oppsøker dem.
– Erlendur fortalte at han hadde sett at i denne perioden hadde hannene mange arr. Flere av dem så ikke helt bra ut. Han visste ikke hva som var årsaken, men trodde det var fordi steinbitene slåss for å markere dominans.
Stemte ikke med forskningen
Vindas begynte å lese seg opp på steinbiter.
– Hans mistanke om slåsskamper stemte ikke med faglitteraturen.
Der står det tvert imot at steinbiter ikke slåss i forbindelse med paring.
Men Bogason hadde dykket i samme område år etter år. Han var ganske sikker på at dette måtte være grunnen til at noen av steinbitene var så skadet.
– Jeg ble skikkelig nysgjerrig. Hvis dette stemte, var det helt ny kunnskap, sier Vindas.
Han forteller at de fleste studier som er gjort på steinbit, er gjort i akvarier. Det er svært få som er gjort i naturen. Og de som er gjort, har hatt nokså kort varighet.
– Det kan være årsaken til at ingen har observert dette før. Vi måtte dermed komme oss til Island og se om vi fikk filmet og dokumentert disse slåsskampene.
Netflix ville ha action
Men forskning koster penger. Og først seks år senere hadde Vindas penger til å gjennomføre en slik studie.
I mellomtiden hadde Bogason på Island blitt kontaktet av strømmeselskapet Netflix.
De skulle lage en stor dokumentarserie om verdenshavene. De var derfor på leting etter spennende og oppsiktsvekkende historier og bilder. Da passet steinbitene som slåss om damene, perfekt.
– De syntes nok at det hørtes kult ut med slåssingen – at det var litt action-fylt. I tillegg ble de pirret av at dette var noe helt nytt og at de kunne bli de første som dokumenterte det, sier Vindas.
Hjalp Netflix med å tolke bildene
Strømmeselskapet var lenge på Island og fikk til slutt fanget på film en skikkelig slåsskamp mellom to steinbiter.
Bogason tipset dem om å ta kontakt med Vindas hvis de trengte noen som kunne hjelpe til med å tolke det som skjer mellom fiskene i filmen.
Netflix tok kontakt, og det førte til et samarbeid som ble svært viktig for Vindas forskning.
– Jeg hjalp Netflix ved å kommentere det de har filmet og svare som best jeg kunne, på alle spørsmålene deres om hvordan steinbitene kommuniserer og samhandler.
Fikk se slåssingen for første gang
Parallelt med dette jobbet Vindas og kollegene med sin steinbit-studie. De hadde omsider fått dratt til Island og filmet flere steinbiter.
Forskningsmidlene strakk ikke så langt, så de hadde ikke mulighet til å være der så lenge og filme så mye som Netflix.
– Vi har dokumentert at steinbitene kommer til dette området hvor de skal pare seg, at de utfordrer hverandre om de beste hulene og at de har arr og skader. Men da jeg så filmen til Netflix, var det første gangen jeg så selve slåssingen, sier forskeren.
Med strømmeselskapets opptak og forskernes egne observasjoner har Vindas kunnet danne seg et fullstendig bilde av steinbitenes kamp i paringstiden.
– Hannfiskene markerer dominans og knuffer og slåss om de beste hulene. Slåsskampene kan fortsette også etter at hunnene har kommet. Det er den sterkeste som får hula og til slutt kan pare seg, forteller han.
Bidro til forskningen
Marco Vindas spurte Netflix om kan kunne få bruke deres materiale i sin studie. Det var de mer enn villige til.
– De var kjempegira på å samarbeide om dette og veldig interessert i at forskningen vår skal komme ut. Så nå henger de over meg og spør og maser om når forskningsartikkelen kommer, sier Vindas.
Han er svært takknemlig for samarbeidet med strømmetjenesten.
– Uten dem hadde vi ikke hatt dokumentasjon til å beskrive hele bildet av hvordan steinbitene kjemper om territorium og hunner. Våre forskningsresultater blir bedre av dette bidraget.
Aggressive bråkebøtter
Dokumentarserien viser nokså kraftige sammenstøt mellom steinbitene.
– Disse slåsskampene kan vare lenge, og fiskene kan bli skikkelig skadet. Den Netflix har filmet, varer i tre timer. Den viser en steinbit som utfordrer en annen om ei hule. Gjennom forskningen har han også observert svært aggressive steinbiter. De er ute etter å utfordre alle andre hanner, sier Vindas.
Han forteller at det er noen skikkelig bråkebøtter som bare svømmer rundt og utfordrer den ene etter den andre. De ser ut til bare å ha lyst til å ødelegge.
Hos steinbitene er det hannen som passer på eggene. Forskerne har til og med sett en hannfisk som utfordret en annen etter at eggene var lagt, og hunnen var borte.
– Han fikk den andre fisken ut av hula si, ødela alle eggene og svømte videre. At steinbiten kan ha slik atferd er helt nytt for oss.
Klimaendringer truer steinbiten
I dokumentarserien er også klimaendringer et viktig tema.
Steinbit er en truet art, og et varmere klima kan få store konsekvenser for den. Steinbiten lever i svært kaldt vann. For steinbitene på Nord-Island tar det hele åtte måneder fra eggene er befruktet til de klekkes fordi vanntemperaturen er gjennomsnittlig på fire grader.
– Utviklingen av eggene tar tid. Hvis vannet blir varmere, vil den sannsynligvis gå raskere. Det kan føre til problemer slik som deformerte fisker, forklarer Vindas.
Han tror et varmere klima vil tvinge steinbiten til å klekke lenger nede i havet hvor det er kaldere. Eller at den må svømme til arktiske strøk.
– Vi vet ikke konsekvensene av varmere klima, men vi vet at steinbiten er følsom for temperatur. Jo varmere det blir, jo dårligere forhold blir det for den.
Ny kunnskap om livet i havet
Forskerne jobber nå med siste innspurt i sitt forskningsarbeid. De gleder seg over at dokumentarserien nå er ute.
Our Oceans, med Barack Obama som forteller, hadde premiere 20. november. I episode 4, Polhavet, får du se steinbitenes slåssing.
– Det er fantastisk at vi får se noe fra naturen som aldri har blitt vist før og som gir oss ny kunnskap om livet i havet. Og det er gøy å vite at man har bidratt litt til det, sier Marco Vindas.
Forskerne jobber med en vitenskapelig artikkel om steinbitens atferd.