Kreftforekomsten i Norge holder seg stabil med 38.811 nye tilfeller i 2024. Lungekreft, livmorhalskreft og prostatakreft har størst tilbakegang.
En stor andel av pasientene som behandles for ulike kreftformer her i landet er innom Radiumhospitalet i behandlingsløpet. (Foto: Thomas Fure, NTB)
I 2024 fikk 20.623 menn og 18.188 kvinner påvist kreft i Norge.
– Risikoen for kreft er fortsatt høyere hos menn enn hos kvinner, men menn har en mer markert nedgang i forekomsten, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret ved Folkehelseinstituttet.
Prostatakreft og brystkreft er de vanligste kreftformene hos henholdsvis menn og kvinner. Deretter følger tarmkreft, lungekreft og hudkreft for begge kjønn.
Blant menn har forekomsten av alle de store kreftformene – unntatt hudkreft – gått ned det siste tiåret. Nedgangen er størst for lungekreft og prostatakreft, begge med en reduksjon på 10 prosent.
Historisk lav forekomst av livmorhalskreft
Den aller største nedgangen ser man likevel hos kvinner og livmorhalskreft. I 2024 ble det registrert kun 269 tilfeller av denne kreftformen.
– Vi har aldri før registrert en så lav forekomst. Dette er historisk lavt, sier Ursin.
Reduksjonen skyldes effektiv screening med HPV-test og vaksinering blant de yngste.
– Forekomsten går spesielt mye ned blant kvinner under 30 år, hvor mange er vaksinert. Men det er viktig å fortsette med screening, da vaksinen ikke fjerner all risiko, sier hun.
Ursin understreker at det fortsatt er nødvendig å jobbe målrettet for å opprettholde og øke vaksinasjonsdekningen og screeningdeltakelsen.
– Utviklingen går nå i riktig retning, men det er ingen garanti for at tallene fortsetter å synke. Derfor må vi fortsette innsatsen, sier Ursin.
Lungekreft bekymrer blant eldre kvinner
Trenden for lungekreft har vært forskjellig mellom kjønnene. Menn hadde sin forekomsttopp tidlig på 2000-tallet, mens kvinner nådde toppen flere år senere.
– Fordi vi blir stadig flere eldre, har det totale antallet lungekrefttilfeller ikke gått ned. Men innen de fleste aldersgruppene synker forekomsten klart hos både kvinner og menn. Likevel er vi bekymret for utviklingen blant de eldste kvinnene, hvor forekomsten fortsatt er høy og økende, sier Ursin.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.