Oppstarten av kjempefeltet Johan Castberg blir utsatt til 2025 på grunn av været. Utsettelsen slår hardere ut for Vår Energi enn Equinor, ifølge en analytiker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Oppstarten av Johan Castberg-feltet i Barentshavet er utsatt på grunn av dårlig vær, og vil starte opp i januar eller februar 2025, ifølge Equinor.
- Feltet skulle opprinnelig ha vært i drift i fjerde kvartal 2022, men dette ble senere endret til fjerde kvartal 2024.
- Forsinkelsen påvirker Vår Energi mer enn Equinor, ifølge analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.
- Equinor anslår at feltet vil produsere 220.000 fat per dag på platået. Feltet skal inneholde mellom 450 millioner og 650 millioner fat olje.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Johan Castberg-feltet skulle opprinnelig ha vært i drift i fjerde kvartal 2022. Siden ble dette endret til fjerde kvartal 2024.
Nå er det ytterligere utsatt, opplyser Equinor i en melding.
– Vi er nå i den avsluttende fasen av i ferdigstillelsen. Operasjonene har blitt noe forsinket av dårlig vær. Vår plan er å starte opp Johan Castberg i januar/februar 2025, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.
Produksjonsskipet som skal utvinne oljen fra Johan Castberg-feltet er på plass i Barentshavet og ble ankret opp i september.
Skipet er nå koblet til undervannsanlegget, og prosjektet er i en avsluttende fase før oppstart, ifølge Equinor.
Kostnadene for utbyggingen har sprukket med 43 prosent, eller 26 milliarder kroner. Feltet er nå anslått å koste 86 milliarder kroner, ifølge statsbudsjettet for 2025.
Castberg er ikke det eneste prosjektet som sliter med kostnadssprekk. Balder Future-prosjektet som skal oppgradere produksjonsskipet Jotun FPSO har sprukket med 121 prosent eller nær 24 milliarder, og har nå en prislapp på 52,2 milliarder kroner.
Geir Tungesvik
konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor
– Ikke et ukjent fenomen
Været i Barentshavet har vært krevende, og det har skapt utfordringer.
– Oppstarten er et par måneder forsinket på grunn av dårlig vær. Det er ikke et ukjent fenomen der oppe, sier oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til E24.
Han påpeker at skipet nå er koblet opp, og at det særlig er testing som gjenstår.
– Faren for ytterligere forsinkelser er nok liten.
John Olaisen
Oljeanalytiker i ABG Sundal Collier
Les også
Castberg-skipet testes: Vil slippe ut kjemikalier i Klosterfjorden
– En ny provins
Tungesvik i Equinor mener at oppstarten av Johan Castberg vil styrke Norges rolle som pålitelig og langsiktig energileverandør.
– Feltet åpner opp en ny provins for oljeutvinning og vil være et viktig utgangspunkt for flere muligheter i Barentshavet. Vi har allerede gjort nye funn som vi jobber med å knytte opp til Johan Castberg, sier han.
Det er boret 14 brønner på feltet, og 12 er allerede klare for produksjon. Det skal være nok til å nå platåproduksjonplatåproduksjonproduksjonen på et felt trappes ofte gradvis opp, og så blir den liggende på et platå i en periode, gjerne på noen år. Etter hvert avtar trykket i feltet, og da må det gjøres tiltak som å pumpe ned sjøvann for å opprettholde trykket. Over tid vil uansett produksjonen dale, helt til det ikke lenger er økonomisk forsvarlig å drive feltet og det blir nedstengt, ifølge utbyggerne.
Equinor anslår at feltet vil produsere 220.000 fat per dag på platået. Det vil utgjøre et betydelig tilskudd til oljeproduksjonen på sokkelen. I dag domineres norsk produksjon av feltets navnebror Johan Sverdrup i Nordsjøen, som leverer rundt 755.000 fat per dag.
Castberg-feltet skal inneholde mellom 450 millioner og 650 millioner fat olje.
Les også
Kjempeprosjektet koster 80 milliarder: – Det badla på seg, for å si det sånn
Slår mer ut for Vår Energi
Equinor er et stort selskap, og forsinkelsen har derfor en begrenset påvirkning på selskapets tall for fjerde kvartal, tror Olaisen i ABG Sundal Collier.
– Det er en ignorerbar effekt for Equinor. Vår Energi eier 30 prosent og er en mindre aktør enn Equinor, så dette slår ut mer for dem, sier han.
Vår Energi skriver i en melding at selskapets produksjon for 2024 nå er ventet i den nedre enden av selskapets tidligere anslag på mellom 280.000 og 290.000 fat oljeekvivalenter per dag.
– Det slår litt i fjerde kvartal. Men det er begrenset. Det er kanskje 30–40 øre ned på aksjen i verdi, sier Olaisen.
Vår Energi opprettholder sitt anslag på en produksjon på 400.000 fat per dag i 2025.
Både Vår Energi og Equinor falt fra start på Oslo Børs tirsdag. Dagen før var det oppgang for oljeaksjene på Børsen, etter en oppgang i oljeprisen.
Johan Castberg drives av Equinor som eier 50 prosent. Partnerne er Vår Energi med 30 prosent og statlige Petoro med 20 prosent.
Les også