Britisk vannverk: Vurderer å importere 45 millioner liter norsk vann daglig

1 week ago 8


Ved ekstremtørke kan norsk brevann dukke opp i springen til millioner av briter, dersom Southern Water får det som de vil.

Foto: Stella Bugge / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det private vannverket Southern Water er blant Storbritannias største, og er ansvarlig for vann og avløp i East og West Sussex, Kent, Hampshire og Isle of Wight i Storbritannia.

Nå er de i gang med å sikre seg mot eventuelle perioder med ekstrem tørke – og diskuterer import av store mengder norsk vann, ifølge The Financial Times.

Dialogen skal være med det britiske selskapet Extreme Drought Resilience Service. Det opplyser til The Financial Times at de igjen er i dialog med flere norske vannleverandøren.

En av dem er Fresh Water Norway, bekrefter daglig leder Halvor Kasland. De leverer riktignok ikke såkalt «bulkvann», ei heller vann fra norske isbreer. Selskapet leverer drikkevann i kartong.

– Vi har ikke så mye å tillegge saken nå, Vi vet ikke helt hva som skjer der, så vi skal ikke skru opp forventningene til aksjonærene her, sier Kasland til E24.

Les på E24+

Selger samme vare – den ene krever en mye høyere pris

Dyr metode

Forslaget fra selskapet går ut på å sende smeltevann fra norske isbreer med skip til Storbritannia.

Sky News skriver at forslaget innebærer å frakte 45 millioner liter vann per dag til Storbritannia.

Det blir fort dyrt, ettersom lasten er tung og må blant annet testes for riktig kjemisk balanse for å ikke skade infrastrukturen. «Mykt vann», altså vann som inneholder lite kalsium- og magnesiumioner, kan skade rør som er laget for å frakte vann med høyere verdier av disse ionene.

Southern Water sier til Financial Times at Hampshire vil mangle 166 millioner liter vann daglig ved tørke. Områdene selskapet leverer vann til baserer seg i hovedsak på grunnvann og kalkstrømmer.

Les på E24+

Fastrente: – Dette er viktig

Gikk nesten tom

Ifølge den britiske avisen var deler av England farlig nær å gå tom for vann allerede i 2022, som var et av de tørreste årene i landets historie.

Det britiske forvaltningsorganet for vann og avløp, Ofwat, oppgir at både dårlig vedlikehold og at det ikke er blitt bygget ut nye vannmagasiner på lenge som årsaken til sårbarhet for å gå tom for vann.

Tim McMahon i Southern Water sier til Financial Times at å importere tanker med vann fra Norge vil være en «siste utvei» i deres beredskapsplaner.

– Likevel stemmer det at vi jobber med myndighetene for å vurdere alle muligheter frem til midten av 2030-tallet, sier McMahlon.

Read Entire Article