Bredside mot Aps kraftplan: – Ikke ærlig

1 month ago 15


Torgeir Knag Fylkesnes (SV) etterlyser konkrete tiltak for å oppfylle løftene i Aps ferske kraftplan. – Begynner å bli lei av mål.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Regjeringens budsjettpartner SV er ikke imponert over Arbeiderpartiets kraftplan for neste periode.

– Jeg syns det er store kontraster mellom det de legger frem av programmer og det de gjør i praksis, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til E24.

Han mener Ap er flinke til å sette seg mål innen havvind og energieffektivisering, men at de politiske tiltakene ikke er tilstrekkelige.

– Det ser vi dessverre gang på gang.

Les også

Dette er Aps kraftplan: – Skulle ha startet for 8–10 år siden

Vil spare strøm og bygge havvind

Ifølge et utkast til nytt partiprogram vil Arbeiderpartiet frigjøre 20 terawattimer (TWh) kraft innen 2030 gjennom energieffektivisering og lokal energiproduksjon.

Partiet vil også utlyse nye havvindområder jevnlig, og legge til rette for vindkraft på land.

– Den omstillingen vi står oppe i nå skulle ha startet for 8–10 år siden, sa energiminister Terje Aasland (Ap) til E24 i forrige uke.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes under en markering utenfor Stortinget denne uken. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Fylkesnes mener at Ap ikke følger disse løftene i neste års budsjett.

– De foreslår blant annet å skru ned satsingen på flytende havvind, selv om de har en avtale med oss og ikke kan gjøre det egenhendig, sier han.

– Og så foreslår de å kutte 300 millioner i energieffektivisering i neste års budsjett. Det gjør at målet om å spare 20 terawattimer innen 2030 blir helt ubegripelig, sier han.

Vil øke statsstøtten

Ferske tall fra NVE viser at 10 TWh kutt innen 2030 vil kunne kreve 46–69 milliarder i årlige investeringer. Bransjefolk har snakket om årlig behov for statsstøtte på 4–5 milliarder.

Med dagens støttenivå mener Fylkesnes at Aps effektiviseringsmål er helt urealistisk.

– Statsstøtten må opp, sier han.

– Enten skrur man ned målene slik at de passer til det tempoet man faktisk har, eller så kommer man med konkrete tiltak for å nå målene. Man kan ikke villede folk til å tro at man jobber med ambisiøse mål, og så gjør man ikke det. Det er ikke ærlig, sier Fylkesnes.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes under en markering utenfor Stortinget til støtte for havvind. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Lei av mål

– Ap har laget et nytt 2050-mål for havvind, og lover jevnlige utlysninger. Er det godt nok?

– Jeg begynner å bli lei av mål. Jeg er lite imponert over mål. Veldig ofte blir de brutt. Nå må vi begynne med virkemidler, sier Fylkesnes.

Les også

Krever letestans og utfasing av felt: – Uansvarlig

Regjeringen og SV skal bruke minst 35 milliarder til å støtte utbyggingen av flytende havvind utenfor Vestlandet.

– Hvorfor er det lurt å bruke så mye på havvind, når vindkraft på land er gratis?

– Det kan bli en betydelig eksportindustri. Det vil ikke vind på land være, der kjøper vi løsningene fra utlandet, sier Fylkesnes.

Les også

Olje og gass: Full fart kan gi «ekstra oljefond»

– Kan vi ikke bare fortsette å leve av olje og gass?

– Mye tyder på at aktiviteten og etterspørselen går ned de neste årene, sier han.

– Vi har en kjempemulighet og kan bruke store deler av leverandørindustrien til å få en rolle innen flytende havvind når oppdragene fra olje og gass går ned.

– Må ha folkelig forankring

Selv er SV tilhenger av energieffektivisering og havvind, selv om begge deler kan kreve store subsidier fra staten for å bli realisert.

Partiet er opptatt av naturvern og ønsker ikke store utbygginger av vindkraft på land, selv om dette kan gjøres uten statlige subsidier.

– Vil dere bare gjøre det som er dyrt?

– De aller fleste vindkraftprosjektene som er lagt frem i Norge har møtt enorm motstand lokalt. Det tror jeg blir et kjernepunkt fremover. Det grønne skiftet må ha folkelig forankring, eller så blir det gule vester som i Frankrike, og da får vi ikke til noe. Man må jobbe med folk, og ikke mot, sier Fylkesnes.

– Hvis klimamålene avhenger av å bygge vindkraft på land, må man da droppe klimamålene?

– Vi prøver å lage løsninger som gjør at vi får det til å gå i hop likevel.

– Men det blir veldig dyrt, med havvind og effektivisering?

– Ja, men det er dyrt å bygge opp helt nye industrigrener som etter hvert vil kunne gi enorme inntekter og sikre bosetting og industri langs kysten. Det var aldri billig å bygge opp oljeindustrien heller, men det er det ingen som snakker om nå.

– Ikke i stil med kritikken

Leder Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortingets energi- og miljøkomité er uenig med SV.

– Deres egne forslag står ikke i stil med kritikken, sier hun til E24.

Hun avviser at Ap gjør for lite på strømsparing.

– På energieffektivisering er det en bratt økning, sier hun.

Ifølge Energidepartementet har regjeringen satt av 3,7 milliarder til energieffektivisering så langt i perioden, i tillegg til 2,8 milliarder til energitilskudd til bedrifter.

 LO-sekretær Are Tomasgard, leder Ingvild Kjerkol i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og energiminister Terje Aasland. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Når det gjelder havvind hevder Kjerkol at Stortingets oljeskattepakke fra 2020 var viktig for å sikre leverandørindustrien arbeid frem til det eventuelt kommer oppdrag innen havvind. SV var mot oljeskattepakken.

– Oljeskattepakken har bidratt til forutsigbarhet, sier hun.

– Noen av partiene som hyller havvind i dag var jo veldig negative til den pakken. Her må vi holde på kompetansen og bygge en bro fra en fossil til en grønn økonomi. Da er det viktig med langsiktighet, sier Kjerkol.

– Totalt uansvarlig

I Hurdalsplattformen satte Arbeiderpartiet og Senterpartiet et omstillingsmål om å kutte utslippene med Norge med 55 prosent innen 2030.

Ifølge Miljødirektoratet ligger Norge ikke an til å kunne nå omstillingsmålet før 2033.

– Tar de for lett på det?

– Det er jo totalt uansvarlig, sier Fylkesnes.

Norge ligger imidlertid an til å nå de juridisk forpliktende klimamålene sine i samarbeid med EU, ifølge regjeringen.

SV etterlyser likevel flere konkrete klimatiltak. Også Stortinget har bedt om mer konkrete klimaplaner fra regjeringen.

– De må «walk the talk». Hvis de mener alvor og er bekymret for industri og folk, så må de gjøre noe i praksis. Hvis ikke blir det uansvarlig, sier Fylkesnes.

Read Entire Article