Bratt oljeprisfall: – De libyske fatene kommer tilbake

3 months ago 27


Til tross for skyhøyt fokus på Midtøsten og Kina, er det nyheter fra Libya som sender oljeprisen ned, ifølge hedgefond-topp.

Oljeraffineriet i byen Ras Lanuf i Libya, 28. august i år. Foto: MOHAMMED AL-HADAD / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Oljeprisen faller kraftig tirsdag kveld.

Tirsdag kveld norsk tid handles et fat nordsjøolje (brent spot) for rundt 77 dollar, en nedgang på 4,9 prosent siden midnatt.

Samtidig faller amerikansk lettolje (WTI) med 4,9 prosent til drøyt 73 dollar.

Det skyldes at Libyas olje nå kommer tilbake i det fysiske markedet etter langvarig stans, ifølge direktør Nadia Martin Wiggen i hedgefondet Svelland Capital.

– Midtøsten handler om hva som kan skje, men Libya er det som faktisk skjer, sier Wiggen til E24.

– Forandrer virkelig ting

Libyas oljeproduksjon har vært strupet i over en måned som følge av konflikt mellom de ulike politiske fraksjonene i øst og vest av landet. De har blant annet kranglet om hvem som skal lede Libyas sentralbank, som håndterer oljeinntektene.

I slutten av forrige uke kom det nyheter om at produksjonen hadde startet opp igjen, men ifølge Wiggen har ikke markedet trodd på det før oljefatene faktisk lastes.

– De libyske fatene kommer tilbake på markedet, og de laster, sier hun.

– Det forandrer virkelig ting. De selger oljen sin så fort som mulig, og fatene er tilgjengelige i dag til en billig pris. Dette bremser kjøpene av alt annet i markedet. Mange av de libyske fatene skal til Europa.

Libya er medlem i oljekartellet Opec.

Nadia Martin Wiggen i hedgefondet Svelland Capital har lang erfaring fra energimarkedene. Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Kina-skuffelse

– Det har vært betydelige svinginger i oljeprisen den siste tiden, sier Helge André Martinsen til E24.

Han er senior oljemarkedsanalytiker i meglerhuset DNB Markets.

Tall fra dataleverandøren Infront viser at oljeprisen har svingt mellom 69 og 81 dollar de siste 30 dagene.

– Da er det ikke alltid man klarer å forklare alle bevegelser fullt ut, men det er helt klart at mangel på stimuli fra kinesiske myndigheter i dag tidlig påvirket prisen negativt, sier han.

Helge André Martinsen, senior oljemarkedsanalytiker i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Natt til tirsdag norsk tid holdt Kinas økonomiske planleggere pressekonferanse. Det var ventet at det ville komme nye stimuli fra myndighetene, men få konkrete nyheter skuffet markedet.

Wiggen i Svelland spør seg om folk forventer ny stimulans fra Kina «hver dag».

– Kina har faktisk annonsert ganske mye stimulans de siste ukene, som støtter eiendomsmarkedet, aksjemarkedet, gullkjøp av enkeltpersoner, og i råvarer, primært metaller, inkludert basismetaller for infrastruktur og energiomstilling, sier hun.

– Det vil ta tid før den annonserte stimulanspakken vil filtrere gjennom og  gi støtte til oljemarkedet ettersom den er mindre direkte. Det har vært styrking den siste tiden, og ting handles høyere enn for en uke siden, så det er ingen kollaps.

Noen spekulanter har allerede tatt profitt, sier Wiggen.

– Vi ser at det handles innenfor et nytt prisintervall mellom 70 og 80 dollar siden september, istedenfor rundt 75 og 90.

– Spenningen er fortsatt skyhøy

Tirsdag ettermiddag meldte Bloomberg at Israels forsvarsminister skal til USA for å diskutere situasjonen.

Martinsen i DNB Markets påpeker også at oljeprisen steg mandag som følge av rykter om et forestående israelsk angrep på Iran.

– Det gjorde at prisen steg, men angrepet har latt vente på seg. Når det er sagt er den geopolitiske spenningen fortsatt skyhøy. Selv om angrepet ikke kom nå, er det veldig sannsynlig at det vil komme. Markedet kommer til å bli preget av et nærstående angrep de neste ukene.

Samtidig trigges volatiliteten volatiliteten usikkerhet i kursen for aksjer og andre varer/finansielle instrumenteri markedet av prisoppgangen den siste halvannen uken, ifølge oljeanalytikeren.

– Man huske på at før Iran-Israel-angrepet var stemningen i markedet «bearishbearishet uttrykk som beskriver at markedet er preget av fallende priser». Når den geopolitiske stemninger daler litt, returnerer man til dette.

Ifølge Wiggen har det fysiske oljemarkedet egentlig ikke reagert så mye på krigsfrykten.

– Det har vært veldig volatilt, og det har vært et press nedover på oljeprisen før forrige uke. Med raffinerivedlikehold pågående i Europa, har fysiske aktører kjøpt mindre ettersom de ikke trenger så mye olje umiddelbart, sier hun.

– Et stort spørsmål har vært om Opec vil gå for økte markedsandeler, men vi tror ikke at Opec gjør det akkurat nå, ettersom de hevet den offisielle salgsprisen til Asia før markedet åpnet på mandag.

Read Entire Article