Bråbrems for Schenker: Tapte 99 mill. i fjor

5 months ago 42


Transportselskapet snudde fra stort overskudd til dundrende underskudd, og kutter kostnader.

Mindre aktivitet og lavere priser på transport var med på å sende Schenker-resultatet ned i fjor. Foto: Morten Holm / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Schenker hadde et blytungt fjorår her til lands.

2023 ga et dundrende underskudd på 99 millioner kroner for den norske virksomheten til transport- og logistikkgiganten, etter et årsresultat på 92 millioner i pluss året før. Det viser det ferske årsregnskapet.

Omsetningen stupte med mer enn én milliard. Inntektene kom inn på 4,45 milliarder kroner, ned fra 5,69 milliarder året før. Det er ned nedgang på 22 prosent.

Mindre aktivitet og lavere priser på transport er hovedforklaringene Schenker viser til.

Les på E24+

Hvorfor stiger aksjer, gull og dollaren i verdi?

«Aktivitetsnivået for virksomheten falt gradvis gjennom året. Inflasjon, energipriser, renter og usikkerhet i markedet knyttet til krigen i Ukraina har videre ført til lavere forbruk og redusert aktivitet i flere segmenter», skriver selskapet i årsrapporten.

Samtidig som «reduserte priser på sjø- og flytransport» ga lavere inntekter, bidro det også til kostnadene til Schenker ble redusert, påpeker selskapet.

Transportkostnadene ble redusert til rett over 3 milliarder kroner i 2023, mot 4,1 milliarder i 2022. De totalt kostnadene kom på 4,54 milliarder kroner i fjor, ned fra 5,56 milliarder.

Kostnadskutt

Schenkers norske del driver med landstransport både innenlands og internasjonalt, samt sjøfrakt og luftfrakt. Det var nedgang i inntektene på alle forretningsområder.

De dårlige tidene gjør at selskapet har satt i gang med kostnadskutt.

«Schenker AS har gjort omfattende arbeid med kostnadsjusteringer på mange områder på grunn av reduksjonen i aktivitet og for å sikre lønnsomhet i fremtiden», skriver de i årsrapporten.

Transportselskapet varsler videre at dette arbeidet vil fortsette.

Schenker i Norge har hatt varierende resultater de siste årene. I årene før det store overskuddet i 2022 hadde selskapet mindre underskudd. Tilbake i 2015–17 lå overskuddene på rundt 60 millioner kroner. Inntektene i 2022 var også spesielt høye sammenlignet med tidligere år.

I 2023 gjorde Schenker-konsernet endringer i organiseringen. Den norske virksomheten inngår nå i en nordiske klynge med selskapene i Sverige, Finland, Danmark og Island, som har felles ledelse.

Salgsprosess

E24 har kontaktet ledelsen i Schenker i Norge for ytterligere kommentarer. De ønsker ikke å kommentere fordi konsernet er i en salgsprosess.

DB Schenker er eid av jernbaneselskapet Deutsche Bahn. Det statlige tyske selskapet planlegger å selge Schenker for å redusere gjelden sin på rundt 34 milliarder euro, skriver Reuters.

Prosessen har pågått i lengre tid. I mai bekreftet Deutsche Bahn at de hadde valgt ut budgiverne som de ønsket å gå videre med i salgsprosessen, uten å gå ut med navnene.

Reuters meldte at det skulle være snakk om Maersk, DSV, saudiarabiske Bahri samt et konsortium av CVC, ADIA og GIC, og at budene lå i området 14–15 milliarder euro. Maersk har senere bekreftet at det ikke lenger er aktuelt å kjøpe Schenker, og Bahri skal ifølge Reuters også ha trukket seg.

En endelig avtale er ifølge nyhetsbyrået ventet i løpet av andre halvdel av 2024, med mål om å fullføre salget i 2025.

Read Entire Article