Boeing øker tilbudet for å stanse storstreiken

2 weeks ago 8


Flyprodusentens aksje stiger på Wall Street etter nyheten.

Streiken startet opp tidligere i september. Foto: Matt Mills McKnight / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Boeing tilbyr en lønnsøkning på 30 prosent over fire for å få slutt på den pågående streiken blant de ansatte, skriver flyprodusenten på sine hjemmesider.

I tillegg er den årlige bonusen, som ble fjernet i det tidligere tilbudet, nå gjeninnført. Boeing har også doblet signeringsbonusen, slik at hver maskinarbeider vil få 6.000 dollar ved ratifisering av avtalen, opp fra tidligere 3.000 dollar.

Les på E24+

Havnestreik kan skape trøbbel for fraktmarkedet

– Håper de stemmer over det snart

Tilbudet omtales som «det beste og siste» som vil komme fra selskapet.

– Vi håper det adresserer bekymringene til både fagforeningen og medlemmene, og vi håper de stemmer over det snart, sier sjefsforhandler Mike Fitzsimmons til Seattle Times.

Boeing-aksjen er i skrivende stund opp 2,3 prosent for dagen etter nyheten.

Streiken kommer svært ubeleilig for Boeing, som har tapt 25 milliarder dollar, nærmere 270 milliarder kroner de siste seks årene, og som nå er passert av europeiske Airbus som verdens største flyprodusent.

Første streik siden 2008

Medlemmer av selskapets største fagforening har sagt nei til et tidligere tilbud om tariffavtale.

De ansatte ble blant annet tilbudt 25 prosent lønnsvekst over en fireårsperiode og garanti om at nye flymodeller skal bygges ved fabrikker med organiserte ansatte. Fagforeningene hadde anbefalt at medlemmene godkjente avtalen.

Streiken er den første blant Boeing-ansatte siden 2008. Den omfatter rundt 30.000 arbeidere som produserer Boeings 737 Max og andre fly i Seattle- og Portland-området.

Ifølge CNBC har fagforeningsmedlemmer klaget over at lønnsveksten i den foreslåtte avtalen ikke dekker økte levekostnader i Seattle-området.

– Dette handler om respekt, dette handler om fortiden og om å kjempe for framtiden vår, sa lederen for fagforeningen International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) i området, Jon Holden, da han kunngjorde streiken.

Read Entire Article