Ble truet med bøter - bytter navn på populært produkt

3 months ago 17


Det er ingen sammenheng mellom inntak av kollagen og helse, ifølge Mattilsynet. Derfor måtte ordet «Plus» fjernes.

Etter flere runder med varsler, klager og advokathjelp, endres navnet på kosttilskuddet «Collagen Plus Flexi 7». Foto: Marianne Stensland/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mattilsynet ba selskapet Vision Healthcare Nordic endre navn på kosttilskuddet «Collagen Plus».

Selskapet svarte med å endre navnet til «Collagen Plus Flexi 7».

Nå er navnet på produktet endret igjen, etter at selskapet fikk varsel om daglige bøter på 30.000 kroner.

Les på E24+

Over 400.000 kroner rett inn på konto: – Aldri tjent så mye penger på så lite arbeid

Fikk varsel i 2020

Navneendringen kommer etter en årelang strid.

Tilbake i 2020 fikk selskapet BioMed Pharma, som senere ble kjøpt opp av Vision Healthcare Nordic, varsel fra Mattilsynet om at de blant annet måtte endre produktnavnet «Collagen Plus».

Mattilsynet mener at sammenstillingen av de to ordene indikerer en sammenheng mellom helse og inntak av proteinet kollagen.

Det finnes det ikke tilstrekkelig vitenskapelige bevis for, ifølge tilsynets klagesaksenhet:

«Det var ingen helsepåstander som var godkjent eller på vent om kollagen, og slik indikasjon var derfor ulovlig.», skriver de i et brev der vedtaket om tvangsmulkt tvangsmulkt en løpende bot man må betale om man ikke etterkommer en dom eller oppfyller en kontraktopprettholdes.

En helsepåstand sier noe om hvilken helsemessig gunstig effekt et produkt, eller et stoff som finnes i produktet, har på kroppen. For at man skal kunne bruke en slik påstand om et produkt i Norge, må den være godkjent av EU-kommisjonenEU-kommisjonenDet er bare påstander som er tilstrekkelig vitenskapelig dokumentert, som kan godkjennes. Søknaden vurderes av EUs Mattrygghetsorgan EFTA. .

– På tide å fornye navnet

Vision Healthcare mener at det gamle navnet ikke indikerer noen sammenheng mellom helse og inntak av kollagen.

– Vårt synspunkt er at produktnavnet «Collagen Plus» kommuniserte at produktet inneholder «collagen pluss andre ingredienser», og at det ikke finnes støtte i rettskildene for en slik slutning, skriver regionsjef Petter Aaserud i en e-post til E24.

Han sier at kosttilskuddet i dag inneholder mer enn kollagen, deriblant omega-3, vitaminer, antioksidanter og urter.

– Derfor bestemte vi oss for at det var på tide å fornye navnet til Collaxan.

Det fremgår også av dokumentene i saken at advokatfirmaet Arntzen de Besche sendte Mattilsynet varsel om søksmål på vegne av selskapet.

– Hvorfor valgte dere å endre navn i stedet?

– Vi har fra et prinsipielt ståsted ønsket å utfordre den juridiske vurderingen bak Mattilsynets beslutning om å stoppe bruken av suffikset suffikset en bokstav eller gruppe av bokstaver som blir lagt til slutten av et ord for å lage et nytt ord eller endre betydningen av det opprinnelige ordet«Plus». Dette er vanlig å bruke i Norge, så vel som i andre EFSA-/EU-land, skriver Aaserud.

Han legger til at produktnavnet var generisk og ikke kunne merkevarebeskyttes, noe Vision Healthcare var opptatt av.

Populære produkter

Det finnes en rekke produkter med kollagen på det norske markedet.

De siste årene har flere influensere blitt kritisert for å reklamere for kosttilskudd av denne typen, som hevder å ha en gunstig effekt på hud, muskler, ledd og sener.

Aaserud sier deres produkt er svært populært, og har blitt brukt av «hundretusener nordmenn med stor tilfredshet og tilbakemeldinger fra kunder».

Han mener det er viktig å understreke at Mattilsynet aldri har stilt spørsmål om produktets egnethet som kosttilskudd, og at alle helseeffektene knyttet til ingrediensene i produktet er i samsvar med gjeldende regler.

E24 har spurt Vision Healthcare hvor lenge striden har pågått, og hvor mye de har brukt på advokatutgifter. Det har ikke Aaserud svart på.

– Riktig og nødvendig virkemiddel

Mattilsynets klagesaksenhet gjorde tidligere i høst en ny, selvstendig vurdering av saken.

De mente at det opprinnelige vedtaket ikke ble fulgt opp da Vision Healthcare endret navn på produktet fra «Collagen Plus» til «Collagen Plus Flexi 7».

– Tvangsmulkt er derfor riktig og nødvendig virkemiddel for å få virksomheten til å følge regelverket, skriver seksjonssjef Solveig Bjørnerud Khan i en e-post.

Read Entire Article