Ber regjeringen publisere etter glipp: – Kan påvirke aksjekurser

2 days ago 7


Eksperter mener regjeringen bør gi markedet tilgang på delen av statsbudsjettet som ble lagt ut ved en feil, før børsen åpner fredag.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

En del av regjeringens forsalg til statsbudsjett for 2025 ble torsdag ettermiddag lagt ut på regjeringens hjemmesider ved en feil.

Dokumentet ble fjernet fra siden etter rundt 20 minutter, ifølge NTB.

«Avgiftssatser 2025» er tittelen på artikkelen som ble lagt ut, hvor det listes opp vedtatte satser og beløpsgrenser i avgiftsreglene for 2024 og regjeringens forslag for 2025.

– Dersom myndighetene mener at dette inneholdt innsideinformasjon, så er det mye som tilsier at dette bør publiseres, slik at hele markedet får anledning til å handle på det og tilgang på informasjonen. Da for å unngå informasjonsulikhet i markedet.

Det sier Morten Emil Bergan, advokat i Thommessen, til E24.

Morten Emil Bergan, advokat i Thommessen Foto: Thommesen

Bergan jobber med børs- og verdipapirrett, og sier at deler av statsbudsjettet potensielt kan inneholde kurssensitiv informasjon for enkeltaksjer.

– Konkret så aner jeg ikke hva som sto i dokumentet som ble publisert, men hvis det var markante avvik der fra det som markedet har forventet, så kan dette regnes som kurssensitivt for enkeltaksjer.

Også investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, mener artikkelen som ble publisert ved en feil potensielt kan inneholde kurssensitiv informasjon.

– Det ryddigste ville vært å publisere den artikkelen før markedet åpner i morgen tidlig, sier han til E24.

– Mest sannsynlig er det ikke veldig børssensitiv informasjon i den artikkelen, men det kan være noen området som kan påvirke aksjekurser. Som for eksempel flypassasjeravgift, som kan påvirke Norwegian, legger han til.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Næss mener enkelte kan ha plukket opp det som ble publisert.

– Man må jo anta at noen har lest det som ble publisert. Og dersom det har ligget sensitiv informasjon der, så kan det ha blitt delt med noen som kan dra nytte av det. Da sitter de i så fall på informasjon som veldig få i markedet har tilgang på.

Aksjestrateg, Paul Harper, i DNB Markets har også en kort kommentar til nyheten om regjeringens pølsefingerfeil.

– I prinsippet burde all informasjon som er sensitiv være offentlig for alle i markedet, dersom det er tilgjengelig for noen, sier Harper.

Departementet ville ikke svare på om innholdet i materialet som er lekket kan være børssensitivt, og om det derfor bør publiseres før børsåpning fredag før denne saken ble publisert torsdag kveld.

– Dette er vurdert til ikke å være børssensitivt, skriver kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet like etter publisering.

Read Entire Article