Barth Eide omtalt i utskjelt Ap-bok: – Absolutt ikke riktig

1 week ago 4


 Thomas Nilsson / VG Foto: Thomas Nilsson / VG

Norges nåværende utenriksminister nekter for at han fikk «munnkurv».

torsdag 26. september kl. 15:33

Kortversjonen

  • Ny bok hevder at Espen Barth Eide fikk munnkurv om klimapolitikk i 2021.
  • Barth Eide avviser dette som helt usant og påpeker sin deltakelse i klimadebatten.
  • «Det er Espen Barth Eides privilegium å være uenig i framstillingen i boken. Det respekterer vi selvsagt» svarer forfatterne.

Under tittelen «Partiet», skriver de to Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant om Aps indre liv.

Boken er bygd på intervjuer med 70 anonyme kilder, skriftlig materiale, intervju med dagens Ap-ledelse - og omtaler blant annet hendelser som at Støre ble forsøkt kastet som Ap-leder.

Forfatterne har siden blitt kritisert for manglende faktasjekking, kildebruk og manglende varsling av folk omtalt i boken.

I en SMS til VG svarer forfatterne slik på Barth Eides angrep:

«Partiet» er proppet til randen med spennende nyheter og gir leseren et unikt innblikk i Arbeiderpartiets indre liv de siste ti årene. Denne saken er et godt eksempel på det. Vi er helt trygge på kildegrunnlaget i historien VG her siterer fra boken. Det er Espen Barth Eides privilegium å være uenig i framstillingen i boken. Det respekterer vi selvsagt».

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Barth Eide sier til VG at han ikke har lest boken selv, men reagerer på alle oppslagene som har kommet i kjølvannet av lanseringen:

– Det er også veldig mye annet jeg ikke kjenner meg igjen i, sier han til VG.

Bilde av Espen Barth Eide, utenriksministerEspen Barth Eide, utenriksminister

I boken skriver Suvatne og Gilbrant at Eide – som da var Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson – fikk «i realiteten munnkurv mot å uttale seg om klimapolitikk våren 2021. Bakgrunnstallene viste at Arbeiderpartiet mistet oppslutning hver gang partiets klimapolitiske talsperson åpnet munnen.»

– Det er absolutt ikke riktig. Tvert imot jobbet jeg med hvordan vi skulle løfte vår klimaprofil, sier Eide som avskriver det som «rett og slett en usann påstand».

– Så under den valgkampen kjørte du på med intervjuer om klima?

– Ja, og vi hadde blant annet flere oppslag i VG om hvordan en ny regjering skulle lage et klimaregnskap. Et stort oppslag og veldig langt fra en munnkurv.

Sakene om regjeringens klimaregnskap som Barth Eide viser til, skjedde først på høsten i 2022, da Barth Eide var klima- og miljøminister.

Våren 2021 - perioden forfatterne skriver om - var Barth Eide blant annet ute i VG og kritiserte den daværende regjeringens klimaplan. Han uttalte seg også om energi og miljø til blant annet NTB, Aftenposten og Dagsavisen.

– De har vært helt besatt

Tidligere Ap-statsråd Anne Holt, tidligere Ap-topp Hans Christian Amundsens enke, Karen Marie Berg, og tidligere Støre-rådgiver Siri Hytten, har alle bedt Gyldendal om å trekke boken.

Suvatne og Gilbrant jobber til vanlig for Dagbladet, men det er Gyldendal som har redaktøransvar for boken. Også utgiver har fått kritikk i etterkant av publisering.

 Gisle Oddstad / VGDe to journalistene har fått kritikk fra flere kanter siden boklanseringen. Foto: Gisle Oddstad / VG

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article