Askeladden-topp kritiserer exit-skatt: – Amatørmessig

3 months ago 35


Gründeren kommer med kraftig kritikk av regjeringen: – En nærings- og skattepolitikk som tapper landet for kapital og talent.

 Martin Schütt starter Askeladden & Co som står bak kjeder som Cutters og Dr. Dropin. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mandag la regjeringen frem statsbudsjettet, og kom med et forslag om en utflyttingsskatt, som regel kalt «exit-skatt».

– Gründere har nå fått et kraftig incentiv til å flytte ut av landet så tidlig som mulig, eller aldri flytte ut i det hele tatt, sier Martin Schütt til E24.

Schütt har startet gründerselskapet Askeladden & Co. Selskapet står bak kjeder som Cutters, Dr. Dropin, Squeeze og Blid.

– Norske gründere i utlandet vil tenke seg om før de flytter hjem. Utenlandske gründere har mye å tape på å bosette seg her. Det er konsekvensene.

Schütt var én av dem som forsøkte å få regjeringen til å endre kurs i høringsrunden.

Han mener at måten skatten beregnes, gjør at risikoen for en gründer er svært stor.

– Om du har bygget verdier i Norge og flytter ut er det riktig at det skal skattes i Norge – punktum. Ulempen med forslaget er at utgangsverdien fastsettes kun én gang. Hvis bedriften din går konkurs, så må du likevel skatte som om den var mye verdt, sier han.

Han trekker frem Oda som et eksempel. Matleveringsselskapet var verdsatt til over en milliard på et tidspunkt, men i siste pengeinnhenting var selskapet verdsatt til null.

Les på E24+

Oda: Fra 10 milliarder til null verdi

– For meg er det uaktuelt å flytte til utlandet. Risikoen for personlig konkurs er for høy, sier Schütt.

– Men dersom vi skulle ha gjort det stort i utlandet og hatt et globalt selskap hadde det kanskje vært nødvendig likevel.

Skattlegger utflyttere

«Regjeringen mener at verdistigning på aksjer mv. som opparbeides mens eieren er bosatt i Norge, skal skattlegges her», skriver regjeringen i forslaget til statsbudsjett.

Forslaget fra regjeringen innebærer:

  • Beløpsgrensen blir på 3 millioner kroner. I forslaget fra regjeringen var denne summen opprinnelig på 500.000 kroner.
  • Beløpet gjøres til et bunnfradrag, som ifølge regjeringen utgjør en lettelse også for de som har gevinst på mer enn 3 millioner.
  • De som flytter ut kan vente opp til 12 år med å betale. De kan velge mellom å betale alt med en gang, rentefrie innbetalinger over 12 år, eller å betale først etter 12 år – da med renter.
  • Dersom personen flytter tilbake til Norge i løpet av 12 år, bortfaller skatten helt eller delvis.
  • Regjeringen tror de kan hente 100 millioner kroner i økte inntekter gjennom dette forslaget, men sier dette er «meget usikkert». De sier at de tror inntektene vil kunne øke til 1,2 milliarder kroner etter 12 år.

Hevder Norge blir et u-land

I sitt innspill til regjeringen skrev Schütt at exit-skatten fremsto som «en misforståelse». Han mente regjeringen ikke forsto de store svingningene og sannsynligheten for konkurs i tidligfase-selskapene.

Regjeringen gjorde noen endringer basert på innspillene i høringen, men mye av forslaget er likt.

– Jeg støtter exit-skatten fullt ut, bortsett fra hvordan skatten beregnes. Slik den står nå vil mange utflyttere bli skattet på verdier som aldri blir reelle. At dette ikke er hensyntatt, etter en haug av høringsinnspill, er amatørmessig, skriver Schütt til E24.

Han har tidligere uttalt at Askeladden har store ambisjoner, men at det vil være et for stort veddemål å flytte til utlandet for å realisere dem.

– Norge har et rekordhøyt antall uføretrygdede, et rekordhøyt sykefravær og en rekordhøy oppblåst offentlig sektor. Politikerne strør om seg med oljepenger. Samtidig har vi en nærings- og skattepolitikk som tapper landet for kapital og talent. Uten ny politikk er det et tidsspørsmål før Norge blir et u-land, avslutter Schütt.

Dropper skatt på privat konsum i selskap

De siste årene har flere hundre rike nordmenn flyttet ut av landet, mange av dem til Sveits. Blant dem er Kjell Inge Røkke, teknologigründer Fredrik Halvorsen og Tollfesen-arving Ninja Tollefsen.

I mai inviterte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) dem hjem igjen, ved å holde opp norske flagg og «velkommen hjem»-skilt på Gardermoen i et intervju med E24.

Regjeringen dropper ett av de andre forslagene som har rammet rike nordmenn – den planlagte skatten på «privat konsum i selskap».

Regjeringen hadde sagt at de ville skattlegge privat forbruk av bolig, hytte, båt, fly eller helikopter som var eid av selskaper. Forslaget ble døpt «monsterskatten» av motstandere, men blir ikke gjennomført.

«Regjeringen har vurdert justeringer i forslaget, men har kommet til at det ikke skal fremmes et forslag til særregler nå», skriver regjeringen i forslaget til statsbudsjettet.

Read Entire Article