Årets ledertalent: – Det tøffeste jeg har stått i som leder

1 week ago 6


Eirik Aalvik Stranden (33) bruker mesteparten av dagen på jobb. En periode brukte han nettene også. Det gjør han ikke igjen.

 Eirik Aalvik Stranden er leder for 200 ansatte i fire land og vant førsteplassen i E24s kåring Ledertalentene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Eirik Aalvik Stranden hadde aldri vært leder før da han for tre år siden tok over som toppsjef i programvareselskapet 24SevenOffice.

Alle tall var røde, og hans første oppdrag var å kutte kostnader. Det kunne kreve oppsigelser.

– Det verste jeg kan tenke meg, er å gjøre noen lei seg og vite at det er jeg som har utløst det. Men jeg var nødt til å finne en måte å få selskapet til å overleve.

Det forteller Stranden, som onsdag vant tittelen «Årets Ledertalent 2024», førsteplassen i E24s kåring Ledertalentene.

 Det første Eirik Aalvik Stranden måtte gjøre da han fikk sin første lederjobb var å kutte kostnader. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

E24 møter ham på selskapets hovedkontor i det fasjonable strøket bak Slottet i Oslo. Det er derfra han nå leder 200 ansatte i Norge, Sverige, Danmark og USA.

– Hold beina på jorda

Da Stranden fortalte foreldrene sine at han hadde fått toppjobben i Oslo, og ble den yngste CEO-en på børs i Norden, var svaret:

– Det er viktig å holde beina godt planta på jorda. Husk at jobben ikke er alt her i livet.

Foreldrene driver en fruktgård i Øystese, ved Hardangerfjorden. Det var der Stranden vokste opp, som den eldste av fire brødre.

Plassen i søskenflokken bidro til både ledertrening og konkurranseinstinkt, mener han selv. Mens han i oppveksten konkurrerte i fotball og skiskyting, får han i dag bruk for denne mentaliteten i næringslivet.

– Plutselig så alle på meg

Da gründer Stian Rustad for litt over tre år siden tok kontakt og ville ha hjelp til å få fart på 24SevenOffice, klarte ikke Stranden si nei.

På det tidspunktet hadde han bak seg en sivilingeniørgrad i matte og fysikk fra NTNU, et par års jobbing for EY i New York og i underkant av et år i Boston Consulting Group i Norge.

Vestlendingen forteller at han kjente på «imposter syndromeimposter syndromeEn følelse av å være inkompetent eller ikke så dyktig som andre mener og redsel for å bli avslørt for det.», og at det var uvant å plutselig skulle være toppsjef.

– Plutselig så alle på meg for beslutninger, og jeg måtte oppføre meg som en leder. Det tar litt tid å bygge opp den respekten, sier han.

Det ble hans oppgave å snu selskapets negative tall. Og ganske snart ble han nødt til å fortelle en god del ansatte at de måtte slutte.

– Det er utvilsomt det tøffeste jeg har stått i som leder, sier han, og medgir at prosessene berørte han sterkt følelsesmessig.

Les på E24+

Tøffe tider: Stramme inn på hjemmekontor?

Doblet omsetningen

Etter hvert som han har fått mer erfaring og ble bedre kjent med styre og hovedeier, føler han seg nå på stødigere grunn.

– Nå føler jeg at jeg har vokst inn i rollen, sier han.

 Eirik Aalvik Stranden er leder for 200 ansatte internasjonalt i 24SevenOffice. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

I løpet av de tre årene siden han tok over, er selskapets omsetning mer doblet. De har kapret store kunder som PwC, Pizzabakeren og Olivia restauranter, og har totalt 50.000 kunder.

I november kunne han slippe nyheten om at investeringsfondet KKR har kjøpt deler av selskapets virksomhet for over to milliarder.

Det betyr nye muligheter og ny omstilling for selskapet neste år.

– Unngå hviskeleken

Stranden er opptatt av at ledere ikke bare kan «operere på overflaten».

Da han startet i jobben som toppsjef, inviterte han seg selv til alle avdelingene og ba dem vise han hvordan de tenkte og jobbet.

– Du må forstå nok selv til å kunne gjøre gode vurderinger. Jeg startet med å være skikkelig «hands on». Så kunne jeg heller ta et steg tilbake etter hvert, sier han.

Ledere må være tett nok på til å bygge bro mellom det teamene jobber med i hverdagen og den overordnede retningen for selskapet, fremholder han.

– Du må unngå hviskeleken, at du som leder bare får informasjonen din via andre i stedet for å snakke direkte med de ansatte, sier han.

Toppidrettsmentalitet

Den tidligere fotballspilleren og skiskytteren forsøker å dyrke en toppidrettsmentalitet i selskapet.

– Fra idretten vet vi at de som vinner er de som legger inn ekstra stor innsats. I selskapet vårt jobber vi kanskje mer enn snittet, men vi har det veldig gøy på jobb, sier han.

Allerede ved ansettelsen får folk beskjed om at han har høye forventninger til dem. Samtidig ønsker han at folk skal føle psykologisk trygghet på jobben.

– Hva om noen ikke innfrir forventningene?

– Dersom noen som har levert godt, plutselig leverer dårligere, så er det ofte en grunn til det. Det er mye som kan skje i folks privatliv. Da tar jeg en prat med dem og hører hvordan ting ser ut fra deres perspektiv, sier han.

Men dersom det er folk som ikke leverer over tid, heller ikke når det blir lagt til rette for det, mener han det er bedre å hjelpe dem å finne muligheter andre steder.

– Dette er ikke for alle, sier han.

Jobber døgnet rundt

Til tross for foreldrenes formaning om at jobben ikke er alt her i livet, fyller den akkurat nå det meste av tiden hans.

– Hva gjør du når du ikke jobber?

Han drar på det.

– Det er litt døgnet rundt for meg. I et børsnotert selskap kan man ikke helt styre når ting skjer, sier han.

– Jobb er litt hobby, på en måte. Det er veldig gøy.

Han beskriver hvordan han på en lørdagsmorgen kan kose seg med en kopp nytraktet kaffe og i ro og fred gå igjennom e-poster eller legge nye strategiske planer.

 – Det er litt døgnet rundt for meg. I et børsnotert selskap kan man ikke helt styre når ting skjer, sier Eirik Aalvik Stranden. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Må sove

Den lille tiden han ikke jobber, prioriterer han å trene og sove. Han forsøker å få inn fem treningsøkter i uken, det blir gjerne bedriftsfotball eller tennis.

Og han bedyrer at han som regel får syv timer på øyet.

– Jeg prioriterer søvn. Hvis ikke, ryker det fort. Da kommer du i et dårlig mønster, sier han.

Han har kjent på kroppen hva som skjer hvis han ofrer søvnen. I en tidligere jobb var det et par uker der han jobbet så mye at han bare sov om lag én time per natt.

– Det gikk dårlig. Da var jeg langt nede. Og det var vanskelig å sove normalt igjen en lang stund etterpå.

Hjem til jul

På pauserommet hos 24SevenOffice er juletreet allerede pyntet.

Når Eirik Aalvik Stranden drar hjem til jul, pleier det å bli julebord med de gamle kompisene fra oppveksten.

 Når det blir jul forlater Eirik Aalvik Stranden kontoret bak Slottsparken og drar hjem til vestlandet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

De fleste av dem bor fortsatt i bygda og har for lengst giftet seg og fått barn. Nå er hans liv ganske annerledes liv enn deres.

– De virker ikke så overrasket over at jeg endte der jeg er nå. De har nok tenkt at jeg alltid har vært litt sånn crazy målrettet, sier han.

Foreløpig er det jobben som gjelder for han.

– Det blir kanskje annerledes når jeg blir eldre og får min egen familie. Da kan det hende jeg vil ta et steg tilbake og bruke tiden min litt annerledes, sier han.

Les på E24+

Her er yrkene der flest får psykiske plager

Read Entire Article