Arbeidsledigheten holdt seg på to prosent i september

1 week ago 8


Ledigheten i Norge har vært lav lenge.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Det var 58.900 helt ledige i Norge ved utgangen av september, viser ferske tall fra Nav. Det tilsvarer 2,0 prosent av arbeidsstyrken.

Samlet var 73.600 personer, eller 2,5 prosent, helt arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak ved utgangen av august. Inkludert de delvis ledige var det 95.100 registrerte arbeidssøker hos Nav, noe som utgjør 3,2 prosent av arbeidsstyrken.

– Det var en moderat økning i ledigheten i september. Samtidig er det fremdeles stor etterspørsel etter arbeidskraft. Vi regner likevel med at ledigheten vil fortsette å øke framover. Det skyldes i særlig grad at flere ukrainere registrerer seg hos Nav for å få bistand til å komme i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Arbeidsledigheten i Norge har vært lav lenge.

Den har vaket rundt to prosent det siste året. Forrige måned, i august, falt ledigheten litt til akkurat 2,0 prosent. Den sesongjusterte ledigheten lå også på to prosent i august.

Både DNB Markets og Handelsbanken ventet at den sesongsjusterte ledigheten skulle holde seg på to prosent i september.

Wolden Bache: – Legger vekt på sysselsettingen

Norges Bank anslo også ledighet på to prosent i september, før sentralbanken tror den øker et lite hakk til 2,1 prosent i resten av 2024.

Renten har ligget i ro i hele år. Etter rentemøtet i forrige uke pekte sentralbanksjef Ida Wolden Bache også på arbeidsledigheten som noe de er opptatt av.

– Når vi setter renten, må vi avveie ulike hensyn. Hensynet til å få prisveksten raskt tilbake til målet på den ene siden, men vi legger også vekt på sysselsettingen, sa Bache til E24.

Hun sier at Norges Bank ønsker å få prisveksten ned uten for store kostnader i form av økt arbeidsledighet.

– Hadde vi bare vært opptatt av å få prisveksten raskt ned, ja da kunne vi satt renten raskere opp og hatt en høyere rente lenger enn det vi nå legger til grunn, når vi også legger vekt på sysselsetting.

Read Entire Article