Oljeprisen stiger og børsene faller i USA. Eksperter peker på et følsomt marked, og ser flere mulige utfall på Oslo Børs tirsdag morgen.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Nyhetene om Irans rakettangrep på Israel setter en solid støkk i markedene utover tirsdagskvelden.
Milliardene raser på børsene i USA og oljeprisen bykset over 5 dollar, før den kom litt tilbake til 73,5 dollar fatet etter at angrepet var over.
– Det finansmarkedene historisk sett har bekymret seg for i geopolitiske konflikter, er at det skal gi økonomiske konsekvenser, primært gjennom råvarepriser som olje, forklarer sjefstrateg Christian Lie i forvaltningsselskapet Formue.
Lie viser til nyheten om at Iran har angrepet Israel, og at konflikten har potensial for eskalering ettersom USA støtter Israel, samtidig som Russland støtter Iran.
– Det ingen tvil om at det er en eskalering som begynner å ligne på et slags worst case scenario for regionen, sier Lie.
Les på E24+
Aksjepanelet: 10 aksjer vi anbefaler akkurat nå
– Iran er en ganske betydelig oljeprodusent, og hvis enten produksjonen fra Iran eller transporten av olje og petroleumsprodukter gjennom Hormuzstredet blir forstyrret, vil det kunne gi en ganske betydelig effekt i oljemarkedet, tilføyer han.
Gullhår
Lie forklarer at finansmarkedene er ekstra følsomme for dårlige nyheter nå, fordi man har vært inne i det han betegner som et «gullhår»-scenario.
Det vil si at det ikke er tegn til resesjon, det går bedre i Kina etter nye økonomiske tiltak, og man ser at inflasjonen er på vei ned. Det har bidratt til at det ventes ganske kraftige rentekutt i USA. Dermed har mange investert mye i aksjer og andre risikable aktiva.
– Nå risikerer man en periode med et litt annet narrativ enn det som har preget de siste kvartalene, sier Lie.
– Markedet er alltid litt ekstra følsomt når det har gått bra så lenge som nå. Da er man mer følsom for negative sjokk sånn som dette potensielt kan bli.
– Det som er risikoen dersom dette blåser opp, er ikke bare at det skaper global usikkerhet ved en krig som eskalerer og den psykologiske effekten av det, men det stikker også kjepper i hjulene for troen på at vi skal ha en global økonomi som holder seg rimelig sterk, samtidig som inflasjonen og rentene skal ned, fortsetter han.
Strategen viser også til at oljeprissjokk tidligere har vært nok til å velte økonomier inn i resesjon.
– Skulle vi få et kraftig prishopp på olje nå, kan vi få en ny periode med økt inflasjon. Da kan man nok se langt etter så mange rentekutt som det prises inn i dag, sier han.
Slik kan det gå på Oslo Børs
Lie har merket seg at prisen på både olje og gull stiger, og at dollaren styrker seg.
– Dette er alle typiske frykttegn, sier han.
– Hvordan tror du situasjonen påvirker Oslo Børs tirsdag morgen?
– Det er to effekter her. Det ene er en generell frykt og usikkerhet som demper den generelle risikoviljen, mens det andre kan være mer selskapsspesifikt.
Her viser Lie til at enkeltaksjer for eksempel innen energisektoren kan gjøre det bra på børs når oljeprisen stiger.
– Det er umulig å si hvilken av de effektene som vil dominere, sier han.
Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, tror mange av de oljerelaterte aksjene vil stige.
– Andre aksjer får nok mer korreksjon på linje med det man ser i USA, sier han.
Mandag fikk flere av oljeselskapene seg en boost på Oslo Børs mot slutten av dagen. Det samme gjaldt våpenprodusenten Kongsberg.
Lie i Formue understreker at det er umulig å si noe om eskaleringsfare og hva det vil bety fremover.
– Det er helt avhengig av hva som faktisk skjer videre, men dette er potensielt veldig alvorlig, særlig når vi vet at Russland støtter Iran, avslutter han.