Nel-aksjen ramler på børs etter at mulig storkontrakt falt i fisk.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres..
Hydrogenselskapet Nel varslet mandag kveld at den potensielle storkontrakten med Hy Stor Energy glapp etter at kunden terminerte avtalen som ble inngått i april.
På Oslo Børs svarer investorene med å sende aksjen ned syv prosent etter at handelen åpner tirsdag.
– Det er unektelig veldig uheldig for Nel at denne kontrakten ikke materialiserer seg, skriver analytiker Andreas Nibe Nygård i Nordea Markets i en e-post til E24.
– Jeg tror ikke det lå en sannsynlighetsovervekt i estimatene til konsensus at den skulle materialisere seg, men noe impact får du uansett. Aksjen kommer til å krakke, det er det lite tvil om uansett, skrev han før børsåpning.
– Stort tilbakeslag
Hydrogenselskapet Hy Stor Energy hadde reservert kapasitet på mer enn én gigawatt alkaliske elektrolysøreralkaliske elektrolysørerElektrolysører bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann. Nel-sjef Håkon Volldal kalte avtalen en «gamechanger», etter at selskapet har slitt med ordretørke.
Les på E24+
Nels tapte storkontrakt er et alvorlig tilbakeslag
Avtalen var likevel ikke bokført som ordrereserve.
– Selv om dette aldri var en fast ordre og derfor ikke påvirker ordreboken, er det etter vår mening et stort tilbakeslag, skriver Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik i et notat.
– Elektrolysørene skulle gå til SSABs planlagte grønne stålanlegg i Mississippi, USA, og kunne ha hatt en ordreverdi på omtrent 2,5 milliarder norske kroner etter våre estimater, skriver han.
Viktig avtale
Skulle avtalen blitt til endelige ordrer, så ville det tilsvart et helt års produksjon ved Nels fabrikk i Porsgrunn. I 2022 var kapasiteten i den nyåpnede fabrikken på 500 megawatt, men siden varslet selskapet en utvidelse til én gigawatt.
Hvis det hadde blitt tatt en investeringsbeslutning for dette prosjektet, så ville produksjonen på Herøya etter planen pågå gjennom 2025, 2026 og 2027, skrev Nel da avtalen ble inngått i april.
Nel vil nå motta en kompensasjon for å ha holdt av kapasiteten.
Aarvik sammenligner de potensielle anslåtte inntektene fra avtalen på 2,5 milliarder med analytikernes estimater. For 2025 og 2026 venter analytikerne i snitt samlede inntekter på 5,4 milliarder kroner.
– Usikkerheten rundt inntektene øker, med en risiko for lavere estimater dersom det ikke kommer større ordre snart, skriver Aarvik.